Toysdaily 玩具日報

樓主: communistic

今次ENTERBAY分9日排隊抽2000套MJ呢個做法係啱係錯呢?

上網登記EB做唔到依家個廣告效益~~~
仲可以記錄抽中左既id, 唔準再抽, 多個機會比人. 限時做d簡單問答題, 西選出真係認識jordan既人. 師奶, 南亞, 古惑仔一定唔識答. fans 一定冇問題. 增加fans 命中率, eb留住舊客, 又可以吸納新客.
仲可以記錄抽中左既id, 唔準再抽, 多個機會比人. 限時做d簡單問答題, 西選出真係認識jordan既人. 師奶, 南亞 ...
小志強 發表於 29-1-2013 09:15 PM

咪傻啦, HARDCORE FANS 多定LIGHT USER 多? 而家佢起碼食哂兩邊.
買奶粉都未駛咁多野, 你叫EB 賣玩具仲要考口試 :38:
頭像被屏蔽
根本"限量2500套" 就係商業卓頭....
點解唔可以好似Kobe咁賣法呢 ??
希望23號係好似Kobe貨量咁賣 la....
我覺得有好有唔好,但係我覺得今次EB已經算係有心做到較為公平.
有幾樣嘢係大家嘈嘅

1.點解要出限定版?
首先限定版唔係EB所創,不同國家不同品牌都係咁玩,好平常.
點解要有45?可能係版權問題,一簽簽埋.可能係MJ版權太貴,唔分開幾次出條數計唔掂~
45做普通版無叫坐力咪出第一隻再加個[限定]畀佢囉~普通商法好合理.

2.點解要抽?要咁煩?
我淨係想講,唔抽~我地根本無得係度嘈,因為我地全部都無份.畀啲排隊黨玩晒.

3.為咩分咁多日折磨人?
你可以視為折磨,但亦都可以係機會.你唔係話請假就一定請到係咪先?
而且佢唔係咁多日,亦唔見得會好似家下咁有機會每日修正規則,等多啲玩家抽到
最緊要係玩咁多日,就算炒家都未必頂得順,亦好難負擔得起九日都請百幾至幾百人去排.

4.點解唔係一人一隻
呢個的確係問題,不過咁~如果唔係一人可以中兩隻,又無師兄會肯讓畀人.
我諗唔少人都會有想幫朋友嘅諗法,兩隻我覺得勉強可以接受

我唯一覺得必定要改嘅係,一個身份證NO.如果中過一次就要禁止抽第二次
家下係容許人今日中咗聽日又抽嘅.我聽日有人拎貨時問,櫃檯答歡迎聽日再嚟.
除咗呢點我覺得只係有好有壞

回復 37# 不肖生

如果唔計公司要fans做勢連排9日, 網抽便可以解決請唔到假排既問題, 當然,炒家不用請排隊黨的成本大減(相對地, 增加難度及排隊成本令炒價也相應上升), 但基本上人人機會均等(無法上網人仕除外).

至於排隊黨要一日請人排隊拿近萬個籌, 定分九日每日爭取五百或一千, 如果ID不能重用, 我覺得前者更有難度, 一日登記所有人也缺乏可行性, 所以自己支持網上登記抽簽.

同意中過一次就要禁止抽第二次參加, 因為一個玩家要4隻或以上只有一個目的.  但見老板今日出的微博好似好proud of 自己product 能炒上五千, 吹漲.
頭像被屏蔽
其實真係一id可抽一隻最好
ht都識只比一人訂一隻
請問每日派幾多籌?中幾多個
頭像被屏蔽
1個ID只可中一隻,
每人限購一隻

加番以上兩個條件就好啦:79:已經連續4日唔中。。。。。好唔開心:55:
咁想問下而家係咪一個中左ID咭唔可以再中 ? 如果係, 就公平得多了 ..
頭像被屏蔽
這不是一個對或錯的問題

這純粹是一種商業策略:製造需求

利用多天排隊做勢,打造一種求過於供的假象

為未來幾款 MJ 製造一種 "你唔買就笨" 的感覺

因為這一次你買不到,下一次(款)你一定不會放過~~~:36: