Toysdaily 玩具日報

查看: 20107|回復: 55

[Hot Toys] 太 陽 報 廣 告 : 隻 隻 猛 料 HT 2013 新 作 預 覽

2013開始冇耐,唔少玄學家已經對今年股市、樓市作出預測,筆者就左耳入右耳出,皆因都唔會有閒錢入市,事關早前預覽咗Hot Toys今年嘅新作巡禮,恐怕全年薪金加雙糧都要奉獻,除咗早已事先張揚嘅《Iron Man 3》、《Robot Cop》及《G.I.Joe》,就連《Batman:The Dark Knight Rises》竟然仲有「大作」面世,加埋《Prometheus》及《Sleepy Hollow》都會加入1/6 Action Figure行列,咁搞法,睇怕你我他嘅廣大Figure迷,今年預咗幫HT打工都似!

啱啱被國際足協選為年度最佳領隊嘅迪保斯基(Vicente Del Bosque),經常面對「幸福嘅煩惱」,事關手下球員個個都勁到屈機,魚與熊掌,都唔知揀邊個打正選、邊個做後備。今年Figure迷都要有呢種煩惱,事關《G.I.Joe》、《Iron Man 3》、《Superman:Man of Steel》、《Thor:The Dark World》等今年排住隊上嘅大片,HT都計劃Figure化,就連明年先上嘅《Captain America》第二集,今年都要整定先,仲未計總舵主Howard收收埋埋嘅意外驚喜,Figure迷「買?唔買?」嘅心理掙扎,今年一定多過舊年。

重出江湖 鐵人半胸像HT全體上下今年勢必做到氣咳,目的除咗令粉絲有幸福嘅煩惱,更希望帶出Figure唔只頭雕咁簡單嘅訊息,佢哋強調旗下產品好注重整體性,由細節、比例、服飾、塗裝,都係出盡12成功力,而且範疇唔只1/6及1/4嘅Action Figure,仲有場景、Vehicle等多元化發展。好似以往都有嘅1/4 Iron Man半胸像,今年就趁住《Iron Man 3》重出江湖,Mark VII及Mark XL VII嘅試辦已經大功告成,實物所見,細緻度以及金屬感塗裝都貫徹高水準作風,當然唔少得發光Gimmick。不過貪心係人嘅天性,電影中同樣搶鏡嘅國旗Look War Machine,HT唔會唔做啩?

夜神再襲 1/12 The Bat《Batman:The Dark Knight Rises》嘅男、女主角,即係Batman及Catwoman,仲有大奸角Bane嘅1/6 Figure,以及同比例嘅Bat Mobile及Bat Pod,舊年已經發表咗(Batman仲加碼出埋1/4),蝙蝠俠熱潮應該歇一歇啦?原來仲未,事關今年有破天荒嘅1/12蝙蝠戰機「The Bat」,雖然唔係舊年動漫節展出嘅1/6咁誇張,不過驟眼睇都有1/6 Bat Mobile咁大部,而且唔只得個樣,機底一對螺旋槳、以及正面一對扇葉都有電動功能外,仲有發光呢招。雖然試辦仲未有同比例嘅Batman現身,不過HT都話好想做埋,相信廣大嘅Batman粉絲都會祝佢哋心想事成吧!

腿功大躍進 新版ED 209除咗The Bat,大型Vehicle仲有《Robot Cop》第一集出過嘅ED 209,比例同5年前嘅舊作一樣,都係1/6,不過由比例、雕工以至可動性,都有大幅提升,尤其是舊作對腳接近零可動,新版一於全面強化,最明顯係膝蓋可以上下移位,而且相當實淨,夠力撐起上半身。美中不足係試辦仲未完成塗裝,不過以HT一向嘅功力,大家都唔使過於擔心,不如愁吓屋企仲有冇位擺得佢落好過。

能屈能伸 1/4 T-800舊年發表嘅1/4 T-800 Endoskeleton,今年第一季就會派貨,唔只標榜大比例、金屬塗裝及細緻度,HT仲好想藉呢款作品,證明佢哋對可動性同樣高度重視。就實物所見,雖然大比例,但係舉臂、拗腰,甚至單膝跪等大動作都一一做到,而且關節實淨,唔會擺好甫士冇耐就變番軟腳蟹,呢番苦心,各位Terminator粉絲應該收到啦!

神秘試辦Snap Shot除咗以上新作,今次上到HT總壇,仲見到多款尚待版權商審批嘅試辦,雖然仲未可以用全相真面目示人,不過由題材到造工已經令人充滿期待,好似便服造型嘅Tony Shark連埋基地場景,製作目的就係將電影中出現嘅震撼場面,原原本本立體化出嚟,畀粉絲可以收藏、欣賞。至於HT一向情有獨鍾嘅Johnny Depp,佢套《Sleepy Hollow》已經係1999年嘅作品,估唔到會喺今年Figure化,咁講法,尊爺喺今年新戲《The Lone Ranger》飾演嘅土著Tonto,又有冇機會接棒出埋呢?

*除1/4 T-800 Endoskeleton,以上產品售價及推出日期尚未定案。

Iron Man Mark VII 1/4半胸像

Iron Man Mark X L VII 1/4半胸像

1/12 The Bat

機底嘅螺旋漿,仲有正面嘅扇葉都識轉,當然唔少得發光呢招。

試辦嘅膝蓋可以上、下移位,仲夠晒實淨,大貨時都Keep到嘅話,唔畀Like都唔得。

唔只膝蓋,就連足踝都會追加可動關節,加強接地性。

1/6 ED 209

之前淨係Show咗站立Look,依家示範單膝跪,可動性毋庸挑剔。

1/4 T-800 Endoskeleton售價:HK $2,580

唔只手腳等主要關節,五隻手指亦都可以獨立郁動。

HT版Joker都出得多,呢款造型又出自何處?相信Game迷會最易估到。

頭雕仲未見得光,不過尊爺喺《Sleepy Hollow》飾演嘅Ichabod Crane,幾乎場場戲都必有工具袋跟手,HT仲連裏面嘅各式道具都做齊。

睇見呢台Tony Shark便服Look加大型變身基地,相信各位鐵人迷要及早儲定錢喇!

HT已經做定由Mark I到Mark VII 嘅Cosbaby試辦,睇怕Mark X L VII 都走唔甩啩!

1/6 Iron Man見得多,呢款試辦又有何Gimmick?原來係HT新開發嘅「半可動」系列,以換件形式擺出唔同甫士,可動性唔及傳統嘅1/6 Action Figure,但係造型會更加Chok,迎合惟美派玩家嘅口味。

《G.I.Joe》嘅Storm Shadow(左),以及《Prometheus》嘅女體Figure(右)都有初辦見人,不過暫時只有Back Look,一旦頭雕審批Pass,我哋即刻再上HT,影齊多角度畀大家睇。
1/6 Iron Man見得多,呢款試辦又有何Gimmick?原來係HT新開發嘅「半可動」系列,以換件形式擺出唔同甫士,可動性唔及傳統嘅1/6 Action Figure,但係造型會更加Chok,迎合惟美派玩家嘅口味。
<<<<半可動我唔會諗HT......
頭像被屏蔽
1/6 Iron Man見得多,呢款試辦又有何Gimmick?原來係HT新開發&#22021;「半可動」系列,以換件形式擺出唔同甫 ...
kenneth35 發表於 15-1-2013 08:03 AM

半可動我唔會諗HT......x 2 :42:
但好似點解無提batman 個衣櫃.....
:72:半可動 !!!!!!
頭像被屏蔽
半可動 !!!!!!
berndy1111 發表於 15-1-2013 08:26 AM

上半身 定 左/右半身 可動 = 癱瘓/中風 :59:
每款都係o個句,有板睇、開訂先算....!!!!
好似龍哥咁,頭搭尾半年有多,
連影都未見....!!!!!
仲以為終於開發左新手掌添:38:
說好的 batman 櫃呢:35:  如果 ironman 半可動冇完美舉掌爆地就唔駛唸。~~~~~
只中Batman 同 Robocop:)
tony stark果塊大圓餅,唔知有幾多人可以有咁大個櫃display
做咁多版, 生產先跟到先算啦.
收左訂果D快D出貨好過啦
半TEAM AVENGERS, CATWOMAN, SPIDERMAN幾時出呀!
Ironman 系列全入!:36: