Toysdaily 玩具日報

查看: 19448|回復: 40

[分享討論] 2013 HK Ani-com UNOFFICIAL 選舉頭五位 (試試在彼岸公投吧~ 第一樓)

各位師兄,有興趣投票嗎????? 請移玉步吧~~~ :35: 因為TD沒投票機制嘛...

http://figurehobbyclub.tw/forum/ ... thread&tid=9214

我尾二那天才去,仍然人山人海。 看了各師兄的美圖,自己也想用肉眼見證一番。 最後我的結論是 (1 第一位如此類推):

1. 重甲侍鬼
雖然大隻,對地少人多的香港玩家很惱人,但看實物真的給人非一𣪽的感覺。 我影完一輪,要番轉頭再來一回。 已中毒了~ :35: 惟獨對猴頭駕駛者有保留~

其他: https://www.facebook.com/hottoys ... 001383413606&type=3

2. PlayImaginative
想不到1:4真的如一些師兄所言, Detail位很震憾~ 我尤其喜歡腋下(港話: 格勒底)的油壓位! :44: 但4K一隻真的買不起。 一隻起兩隻止還有可能,但儲一隊真的只有夢中才能擁有~

膚色有待改進~

其他:https://www.facebook.com/hottoys ... 001383413606&type=3

3. Kids Logic 豪鬼與阿龍
眼著燈真有入魔感覺, 這個應是最有能力買的一隻!

其他BB Iroman也很吸引, 但五牛不可動下反而覺得性價比不太值: https://www.facebook.com/hottoys ... 001383413606&type=3

4. HT General Zod & Mandarin
其實IM真的很厭。日日食龍肉都想嘔,玩了五年, 現在還不住出Ironman3的大配角(港話: 咖呢啡)煙花Ironman真的不是我杯茶. 而Mandarin Assault Version對我而言好似為出而出, 吸引力有限. Robocop已訂, 而HT大部份展品早在會展前已看過了, 所以感動位不多. Lone Rangers 外國影評一般, 我對Johnny Depp扮印第安人未接受得來... 雖然風雲雲師兄肉臂弄得很好, 但老年模樣又幫我這些老風雲迷省錢, 所以都不入流~!

但其他如General Zod 副甲又真的不錯. 但為何超人父不出盔甲版? :47:硬要人買多副換頭嗎? 而Mandarin的演員是好戲之人. 演三級片和後生女做對手又得; 在Ironman扮恐佈份子又得; 扮傻又得. 根據漫畫, 那十隻介子絶對能屈機Ironman (i.e.打𦟀)... 但可惜Ironman 3 劇本簡化為二打六(i.e.大配角)... 可惜可惜. :45:

其他: https://www.facebook.com/hottoys ... 001383413606&type=3
----------
Enterbay T-800 戰損又早早入了; Jordon出得太濫. 正如我所說, 對老一輩Kidults來說, 我想出Johnson, 柏賓, 壞孩子洛文...

ZCWO我不好足球. 堔哥、發哥又只六成似. 也無緣了. :36:
不知師兄們的心水頭四/五位是什麼呢?{:1_197:}
真係各花入各眼, 我就嫌PlayImaginative  IRONMN 1D都唔DETAIL, 1:4竟及不上HT1:6精密? 太令我失望了. 我原來想去訂1:12, 但1睇之下, 真係同MARVEL SELECT有得揮!{:1_201:}
SF個兩隻係著衫LAW, 整體真係劣過幾年前的7".{:1_238:}
侍鬼, 好精彩~{:1_223:}
超人阿咩將軍可動成疑.:unhappy:

我自己就幾驚喜土產SAILOR MOON.
我覺得 Play Imaginative 最尾可能只可以好過 NECA 1/4 Ironman 小小,
因為到現時只係見到雕像,究竟活動能力係點始終無人知!
侍鬼幾靚,但好怪,着衫嚟做乜?
而HT超人系列無興趣。
最值得關注我覺得係千值練豪鬼同阿龍,必入!
待魂真係响嚴選下都走唔luk嘅一隻,
絕對要收歸國有!
PI攞過上手玩,手感一流,堅係合金。但係活動能力真係差咗啲囉!呢啲價位,同埋已經開始爛的ironman真係好難入手囉!
滿大人雖然响電影入面KAI咗啲,但係造型一絕,15/16唔知訂唔訂好!
LONG RANGE 嘅DEEP爺好似做得唔錯,好大機會入手。
本人唔係球迷,所以對足/籃球絕緣了!
回復 2# bigtomm

我都認為侍鬼好正. 但PlayImaginative對我梨講另一個死穴係太貴一隻~~~

General Zod 可動預左普通. HT著衫野邊隻可動OK呢?{:1_206:}
回復 3# borisasf

侍鬼要彈我覺得唔係件衫, 係除左衫後隻左右大肶係向外.  即S型腳, 有衫遮OK, 唔遮就好怪... :36:
回復 4# qiy

QIY兄同我同一口味~ 因為訂過PI Batman, 合金真係堅正. 相信佢Ironman
系列都係一樣. 只係每隻太貴~~~

Johnny Depp 好怪, 加上套戲唔似太收得. 可能個劇本平平無奇. 我都唔係球迷,所以對足球絕緣了!

Jordon早訂了, 等攞貨~ :35:
訂左2隻1:12   無理價錢。

因為我見過孩記, MS的42都落唔到手, SHF又未出。  佢可以著燈又戰損甲就入。
PlayImaginative d ironman名過於實,同HT仲有好X大隔離!做1/4 D details位都咁粗糙!心口燈個透明膠睇到漂汗、我覺得NECA隻1:4比佢出得出,除咗係合金叫有卓頭叫收$4K(但咁大隻仲要合金,貪佢重?),如果對比NECA,我寧願買NECA!
回復 9# BigOil

我有錢會買, 無錢睇左影左當買左. 但HT的又會否名過其實呢? {:1_204:}
如果有買NECA 隻MARK7 再對比下 PI 個D 本來都有諗 MARK42(不過佢冇開訂) 但我就最後冇訂了
原因有2  
1. 價錢真係貴 性價比太底
2. 同HOTTOY比 真係唔夠DETAIL
另外再講一下 PI隻愛國者的藍色硬係覺得唔同左... {:1_201:}
PI 1/4 is way too expensive.... If it priced below 25xx, it will be competitive
回復  BigOil

我有錢會買, 無錢睇左影左當買左. 但HT的又會否名過其實呢?
darknight 發表於 31-7-2013 09:59 PM

一時時!但相對最初我接觸HT ge IronMan Mark IV,佢吸引我即時訂!但今次見 PlayImaginative IronMan,冇乜吸引!
回復 11# hkman123hi

同意,如果pi 同ht一樣已經輸左!不過佢canada位真係好吸引,係4k累事..  super alloy係死結,所以ht red snapper出膠版節省成本囉。
回復 12# chankb

同意呢!4k可以買好多玩具lu.