Toysdaily 玩具日報

查看: 23443|回復: 14

[詢問] 大家覺得噴油箱有無必要???

HI 各位師兄
想問大家覺得噴油箱有無必要啊?
大家會去邊度噴多架?
租油室噴?
落街噴?
屋企噴?

有無師兄可以分享一下 diy噴油箱既心得?
有, 因為你一係響街外噴, 外面噴又影響到人, 出面又多塵, 會黏貼左上件件到.

響屋入面噴, 又會被家人噴.

如果有地方, 加個噴油箱係好既.
有必要, 我係廁所噴的, 抽氣箱都係一般人咁 DIY ~

有必要, 我係廁所噴的, 抽氣箱都係一般人咁 DIY ~
goahead 發表於 14-1-2013 10:58 AM

DIY 一個 大約要幾錢度啊?
要咩抽氣扇 先夠力呢?

><又要諗地方 放 個抽氣箱 !!
有, 因為你一係響街外噴, 外面噴又影響到人, 出面又多塵, 會黏貼左上件件到.

響屋入面噴, 又會被家人噴. ...
馬仔 發表於 14-1-2013 10:25 AM

係啊 我係屋企用噴罐都好大浸味
。我又唔想影響屋企人。。出大去 後樓梯 噴
但係後樓梯 防煙門 D 燈又暗 。。又多塵又性
><!!

回復 4# cwc2324

我o個時用o左三百幾蚊去整, 抽氣扇我用六吋 220V (鴨寮街 買). 有D師兄直頭會用 Panasonic 抽氣扇去整, 不過功夫就多D~

有一個以前o既 post~
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-133965-1-1.html

好多師兄 DIY 的~
https://www.google.com/search?hl ... ...1c.4.VZowD2oQv8I

迷你可收納噴油箱

我嘗試過自己整,d風出得唔順會反彈,結果去 T-哬Be買咗個双渦輪,正正正正正!
在家內噴是必要, 因為天拿水等油漆化學品對人有害
我是自製, 同上面ching差不多, 都是箱+抽氣扇+喉管
如果落街噴 會唔會好衰呢?
(做哂所有安全操施)
絕對唔係笑技術高低之類,但我相信每個人砌模型都有自己一套要求同標準.
一步一步來實冇錯.
其實你可以先試下落街噴,
當你覺得成品接受到(好多灰塵,運送中有機會損傷油漆表面),
過程又唔太煩(比如只係用同色罐裝噴MG,唔使唔使做太多分色功夫),
咁當然可以唔使買.

當有一日你對成品要求更高,明白O係街噴係永遠做唔到某d野,你自然就會增加設備.
我覺得你係開始接受唔到而家O既水平,所以你好好考慮下啦,
要o係屋企內噴油,冇個箱真係唔掂架!

就當你o係屋企冇人時噴,唔怕陣除臭到其他人,
唔用抽氣的話,空氣中仲會有好多微粒子,會好似灰塵咁附著於傢具表面,
抹都抹唔甩,一定畀人鬧架!!!
THANKS
因為我準備買噴泵!
所以我想諗得周詳D 唔想浪費左個泵同埋D 模型
因為我都係初初玩模型

回咗另一個 post ....
DIY 就呢個, 呢種管道式好夠力, 因為靠離心力關係, 油漆同天拿唔會經過摩打 所以安全啲 , 而且有埋 6英吋 喉位, 一般廚房抽油煙機 錫紙喉就接駁到

http://gunplahero.blogspot.hk/2007/01/diy-spray-booth.html

邊到買就要揾吓, 去一啲賣裝修工程電器舖會有 豐澤嗰啲多數無
要噴油得來又減少氣味,真係要有個噴油箱同密氣既洗鎗樽
去Yahoo搵個可摺收納噴油箱好過啦
方便又整齊
(唔係賣廣告,之前都有DIY過)
密氣既洗鎗樽 > 咩黎架?
首先你先試左噴下油先!
噴完油看下對家中影響可唔可以接受到,
試下𥦬邊或露台噴下得唔得!
知道自己對抽油箱實際需求有幾大,
才決定買邊類型抽油箱!