Toysdaily 玩具日報

查看: 6921|回復: 29

[詢問] 求教攝影FIGURE低B學問, 請見諒(室內, 無棚,無打燈)

睇過好多大師的作品, 我又學人影番幾張, 但出黎效果非常一般, 希望貓大,布大, 柑大等大師出黎指點下迷津, 贈細佬兩句...:77:

無打什麼燈的, 兩幅都只係開左房燈影, 較白一張係白平衡自動, 因為影黎影去都覺得件衫唔紫, 左較右較之後用左個白平衡"日光"去影(較黃一張), 但出黎個背景(其實係櫃門)又黃埋, 係咪有咩設定可以個白色櫃門係番白色, 而件衫唔會變偏藍呢? 求教求教, 唔該唔該!!!!!
順祝新年快樂, 永不中SAD:35:
白平衡: 我自己好少用d "pre-set" 的設定,  基本上一般相機有個"auto tune"功能, 都係先對住一張白紙影一張, 等相機"調整"到適當的白平均之後再影就可以減少有"色差"的現象出現.

房間光原色溫係偏黃,相機白平衡修正時正幅圖也修正,所以門白大褸色溫亦回唔對版。
兩個方法:
1• 用白燈(台燈/自然光/閃光燈)做光源
2•  影完再局部PS
純粹路過齋噏,並非大師:77:
唔該哂貓大,你既齋噏已經係好多人既秘笈喇:77:
我會再試下架喇:35:
thankssssss happy new year....!!!
回復 2# jeffloh

呢個function 好似唔覺,但都一定要唔該你。 thanksssss ching
白平衡"日光"去影光管燈, 當然偏黃
光管燈 白平衡 3300K 上下 ok

第一張都ok, 只係打燈光源方向可以再好D~~~~~~

純粹新手路過亂噏~~~~:)
第一張白平衡雖然唔算白分白正確, 但己可以接受, 用軟件執一執已經見得人:

想靚可以照樓上帥兄咁講, 用相機的"自訂白平衡"功能.

想用最低成本的話, 買支枱燈已經有不錯效果, 因為用屋企燈太高太垂直了, 不及用一支可以較角度的枱燈好.

枱燈效果:
買張18%灰咭要嚟做自訂白平衡就自不然得出最準確嘅白平衡
白平衡"日光"去影光管燈, 當然偏黃
光管燈 白平衡 3300K 上下 ok

第一張都ok, 只係打燈光源方向可以再好 ...
gulu7 發表於 29-12-2012 09:42 AM

thanks Ching,
部機有個自訂白平衡, 見佢係5500K, 因為唔識, 所以無搞佢, 今晚番去搞下佢先~!唔該哂
回復 7# catcat
請問貓大張圖係執過小弟原先個張? 我再番睇番, 其實都算夠紫, 但偏黃個張個紫色再準D先貪心想集兩張大成:34:

YES, 因為用屋企燈太高太垂直了<--係, 我都覺
睇黎要搵番個小棚同燈仔了
買張18%灰咭要&#22175;做自訂白平衡就自不然得出最準確&#22021;白平衡
woowoobb 發表於 29-12-2012 10:23 AM

HI CHING,
有心學既, 但呢個18%灰咭唔係好明, 介唔介意講多少少?:71:
HI CHING,
有心學既, 但呢個18%灰咭唔係好明, 介唔介意講多少少?
theredsneverdie 發表於 29-12-2012 10:42 AM

師兄,你可以打18%灰卡就會有大量資料,因為色溫係一門極高深&#22021;學問,小弟只懂皮毛所以建議師兄上網搵資料會穩陣d,
回復  catcat
請問貓大張圖係執過小弟原先個張? 我再番睇番, 其實都算夠紫, 但偏黃個張個紫色再準D先貪心 ...
theredsneverdie 發表於 29-12-2012 10:40 AM

執左, 不過只係好輕微, 太重手會好假.:64:
唔知師兄用咩機,
DSLR有一個白平衡function可以用一張白紙,對住張紙影一影,佢就會同你set好,有時仲準過自己較K數,以前仲用緊初階機既時候,因為冇得set k數所以成日都會用呢個function,幾方便,師兄部機如果都有既話可以試下
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/white-balance.htm

落少少左邊有個圖, 第2個"CUSTOM"就係我所說的auto adjust功能