Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: theredsneverdie

[詢問] 求教攝影FIGURE低B學問, 請見諒(室內, 無棚,無打燈)

回復 15# jeffloh

睇到, 番到去搵搵先, THANKSSSS
師兄,你可以打18%灰卡就會有大量資料,因為色溫係一門極高深嘅學問,小弟只懂皮毛所以建議 ...
woowoobb 發表於 29-12-2012 11:15 AM

輕輕GOOGLE過一下, 超大量, 會花點時間睇下學下, THANKS C HING提點...
回復 13# catcat

我唔識分執過, 但睇完你個張同睇番自己POST個張, 雖然大張細張有別, 但我有種講唔出的唔同, 就係感到有唔同色水, 唔知點表達:26:
回復  catcat

我唔識分執過, 但睇完你個張同睇番自己POST個張, 雖然大張細張有別, 但我有種講唔出 ...
theredsneverdie 發表於 29-12-2012 04:19 PM

小小參考,閃光燈下件褸係呢個色:77:

回復 9# theredsneverdie

5500K 係適用於好天大日光下陽光燦爛的拍攝環境,  一般室內燈都偏黃或藍, 光源普也不穩定, 因為物件色彩係受照射它的光源所影響, 出來的效果自然差左.

要達到官圖級的色溫,  單係調較到部機幾準都冇用, 一來款款機有自己的色彩表現, 但由於拍攝既光源不穩, 部機好難捕捉到"正確"的色彩, 通常要使用拍攝用的白光燈泡才能達到, 用軟件局部執色溫好大工程, 不如花一百幾十買個拍攝用的燈泡.
回復  theredsneverdie

5500K 係適用於好天大日光下陽光燦爛的拍攝環境,  一般室內燈都偏黃或藍, 光源普 ...
chankb 發表於 29-12-2012 05:08 PM

正解:71:
所以有時ps執相好易重手咗就偏曬色:78:
Thanks chankb大 & 貓大, 等我SEARCH下棚仔同燈仔先, 18%灰個單野都會要睇下, 幾有用, 平時都有自己影開, 超初階個種-.-
小小參考,閃光燈下件褸係呢個色
Oldcat 發表於 29-12-2012 04:54 PM

:63: :63: old cat 神圖出現了......
old cat 神圖出現了......
滴滴仔 發表於 29-12-2012 11:11 PM

嗚呀!滴少帥又出現了:63:
嗚呀!滴少帥又出現了
Oldcat 發表於 30-12-2012 02:14 AM

我會係cat 兄同 old cat 兄d post 到出現& 抽水:$
回復  theredsneverdie

5500K 係適用於好天大日光下陽光燦爛的拍攝環境,  一般室內燈都偏黃或藍, 光源普 ...
chankb 發表於 29-12-2012 17:08

神出現了...... :63:
我會係cat 兄同 old cat 兄d post 到出現& 抽水
滴滴仔 發表於 30-12-2012 01:27 PM

歡迎歡迎,任抽X 莫停:77:
神出現了......
布魯士 發表於 30-12-2012 01:31 PM

嗚呀! 置頂老師出現啦, 原來你默默咁守護住TD:$
回復 26# 布魯士

布大皇:47:
神出現了......
布魯士 發表於 30-12-2012 01:31 PM

我少上定你少上呢? 布大,long time no see。 亦好榮幸各大高手入黎路過留言:77: