Toysdaily 玩具日報

查看: 8606|回復: 19

[改造交流] [加燈分享] MG RX-0 Unicorn Gundam

繼上次同 Hi-Nu 加燈之後, 今次就幫Unicorn加, 講真, 今次難好多, 改完之後自己都唔太滿意, 所以分享吓就算了, 仃庾實在談不上是教學......:64:

話說話野須係整到我就嚟死咁濟......:70:

仕身上下加哂燈係就係好正, 不過真係整到自己眼都盲......
同埋一開始無唸得咁清楚......
搞到入面d線路好亂......
隻野雖然仲係可動, 不過陏一陏就短路, 唔著燈真係好驚......
所以都係就咁企o係度就算了......

稍為分享一下改造當中既相啦.....

線路亂得出奇, 腰部係我自己最唔滿意既地方, 無跎清楚就改, 搞到d線好恐怖......
而家再改一定可以好好多, 不過已經唔敢再陏佢了......

腳啦腳啦, 腳算係比較簡單的......

效果都唔錯......

都有好多空間比電線走位......

testing

頭, 唯一唔好就係佢對眼唔係透明的, 搞到對眼無得發光,,,,,,,,

裙甲, 最嘔血既地方......
燈最密集既地方, 7粒......

脾......
明顯電線外露.....

膝蓋

唉, 無奈對眼......

今次分享嚟到呢度, 如果大家想知道加燈既一d比較基本既技術同教學, 可以睇返我上一個有關改造Hi-Nu Gundam既分享:
http://toysdaily.com/discuz/view ... 7823&highlight=

多謝!:64:
點解唔用紅燈?雖然會暗好多,但光源應該唔會太集中
nice work~~~~~~~~
回復 2# shumanlii

改造之前都有試詔用紅光, 不過用紅光並唔似獨角獸既感覺, 再者, 用紅光既感覺, 令到Unicorn既殺氣感覺加重, 並唔似Unicorn本身既感覺, 所以用返白LED打底光, 透返紅色甲, 自己比較喜歡呢一種處理手法......:64:
ching 條銅線無膠皮的,有的無咁易一郁就短路
回復 5# 804zaku

:64:
之前改造Hi-Nu Gundam個post已經有提起過...
因為用有膠皮既電線改造的話, 就要o係模型入面偷比較多既空間比電線走位......

Hi-Nu同今次Unicorn既改造, 我都係特登拆走電線既膠皮, 之後用入面其中一條銅絲作為電線, 雖然容易短路好多, 不過就係咁樣, 需要預留比電線走位既空間大減...
有無試過買漆皮線來試,呢隻有隻比較幼身
回復 7# shumanlii

其實我都好想買漆皮線......:help:
不過揾嚟揾去都揾唔到邊度有得買......:sad:

唔知c hing知唔知邊度有呢...???:64:
感激!感激!:77:
awesome!  very nice mod.  support:71:
COOL!! 不錯和詳細的制作分享

謝謝大大
回復 1# 豬潤

COOL SHARE
多謝大大無私分享
回復 11# 白狼

遲d再整~
再接再厲! :!
D膠漏晒光喎師兄
回復 13# terencedull

c hing我都知
多謝提醒
回復  shumanlii

其實我都好想買漆皮線......
不過揾嚟揾去都揾 ...
豬潤 發表於 2012-12-17 16:35

找不到的話,有個唔知得唔得的方法,自己在銅線上油層油,
層油斷估唔過電,而且無膠皮咁厚,理論上可行

註:手塗層油會厚啲,無咁易郁,記得用金屬底油