Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 仍未爛尾 仍未放棄 1/144 RX-93 EVO NU GUNDAM 裙甲已加細節 P.4 48樓

砌改件係超地獄,我自己砌左一次hi-nu都怕怕,ching加油呀!

師兄要加油...
快到終點,
其實我同你一樣在上年12月開始,
改裝緊一款模型..
現在已是4月.....
大約只完成了6成....
改裝真的好地獄...
現在還要擔心趕唔趕得切七月參加比賽...
自己改裝過,所以好明白師兄現在的心情....
加油,加油
樓主堅持到完成.
呢度好多人撐你!
懶人 發表於 22-3-2013 12:31 PM

謝謝Ching支持啊~~~
哎~~~ 估唔到呢個post差唔多已沉底, 都仲有人支持~~~ :handshake:
而家都係執返靚對腳, 仲有排搞~~~ :help:
砌改件係超地獄,我自己砌左一次hi-nu都怕怕,ching加油呀!
woofai10 發表於 25-3-2013 12:19 AM

VP Hi-Nu改件~?
真係唔敢挑戰~~~
今次之後, 我下次都唔敢砌改件~~~ :die:
師兄要加油...
快到終點,
其實我同你一樣在上午12月開始,
改裝緊一款模型..
現在已是4月.....
大約只完 ...
power_moon 發表於 2-4-2013 07:49 PM

謝謝Ching嘅支持啊~~~
而家都仲係執緊對腳, 仲有排搞...
呢隻EVO NU好似整極都整唔完咁, 不過每日做d, 總有完成嘅一日,
不過因為呢個project, 手頭上其他模型都冇辦法開工...

其實小弟只係為咗一個夢想而繼續, 自問冇資格參加模型比賽, 只係一直都希望可以有一隻EVO NU模型, 無奈笨大一直都唔出, 隻KA NU應該當係出咗隻EVO版, 不過我覺得唔靚...

Ching你都要加油, 距離7月仲有差唔多3個月時間, 希望你能夠完成心目中想要嘅模型, 努力呀~ :71:
回復 65# BoAkawaii

師兄你太客氣了,
你技術咁好,點會冇資格參加比賽,^_^

自己覺得改裝最地獄係
要用半年以上的時間去做一件嘢,
但手頭上又有好多其他玩具排隊,
其實我現在有好多舊版的超合金等待復修,
但仍要完成改裝的模型才可開始,
真的忍手忍得不耐煩!!!
回復  BoAkawaii

師兄你太客氣了,
你技術咁好,點會冇資格參加比賽,^_^

自己覺得改裝最地獄係
...
power_moon 發表於 3-4-2013 12:29 AM

Ching實在太過奬喇, 小弟舊年先再砌返模型, 只完成到3隻作品咁大把, 自問上色技術只屬一般, 又未做過高光陰影, 所以真係唔敢喺其他高手面前獻醜

我都擔心呢隻EVO NU 半年都未起到貨...我同Ching情況一樣, 其他模型被塞住, 之前買咗RG Z, RG MK-II, 新星龍神丸, KA NU, HG AGE FX 到而家都係擺咗喺度 :ice:

上年只得3隻作品, 上色都係勉強合格:

1. HGUC RX-78, 呢隻有改造過, 都係加長d手手腳腳, 加長條腰, 個膊頭d線條整斜d

2. 龍神丸, 少少改造, 加咗個監視器喺頭頂天線, 膊頭條龍d線條改彎咗, 龍爪削尖咗, 其餘都係d微小改造
(版主叫我刪除圖片, 因為非宮方授權貨品)  

3. MG WING ZERO, 呢隻個下巴加長咗少少, 係上年第一隻作品, 完隻都係用噴罐上色

其他模型被塞住:x
強呀師兄,有前無後大project:$
回復 67# BoAkawaii

隻rx78好靚吖,very nice
其實我上色技術都係一般,
但我仍然膽粗粗決定參加比賽,
因為我唔會同人鬥上色技巧,
而係盡情發展自己的改裝技巧,
我要改到每個人見到都會wah一聲
希望戰略無錯,
其實你這隻nu
如果完成也可一起參加比賽玩下
因為師兄都用左好多心血去做,
出來效果一定會好的
^_^

隻rx78好靚吖,very nice
其實我上色技術都係一般,
但我仍然膽粗粗決定參加 ...
power_moon 發表於 4-4-2013 07:11 AM

遲咗回覆唔好意思啊Ching, 呢幾日放假去咗大陸玩, 又落後咗幾日冇搞過呢隻嘢lu...

其實隻RX-78實物有d瑕疵, 因為裝組時有幾個位甩咗油, 始終經驗唔夠... :(

隻NU, 我都擔心自己嘅進度到6月都未改造完成, 其實又真係冇諗過join模型比賽, 只求擺上網分享一吓, 有人留意吓已經好滿足...因為工作關係, 每日只能做2小時, 其中最花時間係打磨, 等膠水乾又係花時間, 可能一日先改到一塊件, 而家對腳都未完全改好... :ice:

我都好期待睇到Ching嘅作品, 相信你話wah一聲果隻, 就真係會wah一聲, 大家努力吧~
回復 71# BoAkawaii

其實我自己都擔心六月可否完成,
希望不會令自己失望!
另外,聽到你講,話要等膠水乾?
想問一句,點解唔用快乾膠水,
因為好多人改首辦或做首辦都會用
快乾膠水,有時會加爽身粉,
但這都係參考,
最重要都係自己習慣,
如果覺得自己做的方法已經習慣,
咁就不用強行去改^_^

其實我自己都擔心六月可否完成,
希望不會令自己失望!
另外,聽到你講,話要等膠 ...
power_moon 發表於 7-4-2013 11:54 PM

其實我都係用AA膠咋, 不過有時用嚟補"喇", 我覺得好用過畢地, 不過AA膠乾咗打磨就比較花時間...

通常我用AA膠都會等半個鐘先會再繼續開工~

聽日要搞搞對腳掌, 前面好似唔夠闊...另外條腰又好似瘦咗d...真係仲有排執...

Ching繼續加油, 等睇成品~