Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 仍未爛尾 仍未放棄 1/144 RX-93 EVO NU GUNDAM 裙甲已加細節 P.4 48樓

今日冇做咩大工程, 只係改改駕駛倉下面, 改返平底部(參照KA NU), 呢部機仲有排執 :(  

回復  BoAkawaii
嘛 還是說一句
大大加油期待你的完成品!!
ThomsonTakHing 發表於 1-2-2013 08:45 PM

謝謝Ching支持~ :)

仲未爛尾, 仍未放棄, 新年冇點搞過呢部機, 呢排只係加返d細節喺裙甲裡面...

呢塊甲整咗好耐先滿意...

裡面d細節用塑膠條加上, 好似有d夾硬嚟, 不過如果上咗色再劃埋線, 問題不大, 話晒喺裡面~

屁股中間塊甲, 左右兩邊用0.1mm膠枝加厚咗, 因為原本股部有虛位~

組合後~

前裙甲上面再加細節~

裡面d細節整咗好耐, 因為裡面原本空空如也, 要用1mm膠板填平, 再用0.1mm膠板加上細節~

JJ塊甲, 喺前面同左右兩邊加大0.1mm~

側面~

股部骨架, 由於加大咗前裙甲, 骨架亦要加闊, 先將左右兩邊切斷, 然後用角棒加長2mm, 前端加厚約1mm, 因為想JJ外甲突出d~

側面兩塊裙甲~

組合股部~

假組照2張~

頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
股部 too big :(
5知點解覺得下半身有d細,可能睇慣NU隻腳粗d~
ching,加油呀,期待你的大作

成功之前絕不放棄夢想{:1_205:}
The upper part is good but the lower part is a bit too llarge and legs are too long and thin.
The proportion is not correct.
Keep going, you should be able to made it perfect.
股部 too big
ygat2005 發表於 3-3-2013 10:22 AM

Yeah...I know I'm already screwed up the hip...but I can't change that, sadly...I used up all my cosmo, not enough strength... {:1_200:}
5知點解覺得下半身有d細,可能睇慣NU隻腳粗d~
麻友 發表於 3-3-2013 12:22 PM

下半身d腳係有d瘦, 不過已經拆唔開再加粗... :26:
但係我覺得實物又唔係太差 :(
ching,加油呀,期待你的大作

成功之前絕不放棄夢想
timyin 發表於 3-3-2013 12:35 PM

唔...呢隻其實係失敗作, 但係好好醜醜都要繼續做, 畢竟第一次進行咁大工程, 都搞咗3個幾月先去到呢個進度, 小弟嘅小宇宙消耗太多, 已經冇咩能量, 一隻模型拖太多好易爛尾, 不過一直都想要一隻EVO NU模型, 為咗呢個心願, 小弟唯有繼續做 :79:
小宇宙消耗太多, 已經冇咩能量:x
The upper part is good but the lower part is a bit too llarge and legs are too long and thin.
The p ...
genesicgaogaiga 發表於 3-3-2013 09:39 PM

Thanks for the comment~

The hip proportion is based on 1/100 VP EVO NU, although I too think the hip is a little big, after I finished the modification... :26:

I wish I could make the hip 1mm smaller, but I can't change that already... :help:

1/100 VP EVO NU
小宇宙消耗太多, 已經冇咩能量
放血可燃燒小宇宙{:1_199:}
樓主堅持到完成.
呢度好多人撐你!