Toysdaily 玩具日報

查看: 30648|回復: 72

[改造交流] 仍未爛尾 仍未放棄 1/144 RX-93 EVO NU GUNDAM 裙甲已加細節 P.4 48樓

之前買咗一套SMS Nu Gundam Evo版改件, 套件十分爛, 唔suggest初砌手辦嘅朋友買, 小弟第一次做改件就"奶"晒嘢...
左右唔對稱, 有d位薄過紙, 一剪水口就裂開, 有d件直頭唔直, 既然都要大執, 不如再花多d時間去改改d件, 令佢更加似原設 :(

模魂Nu都係抄呢套件, 不過手臂d detail全部冇晒, 雖然呢套係大爛件, 不過好多細節仍然好過模魂...

小弟想做一隻似原設嘅Evo Nu, 但係呢套件有好多地方都唔似原設, 所以花咗好多時間去修正... 第一次做手辦改件, 做得唔好希望大家唔好介意...:79:

SMS 1/144 RX-93 Nu Gundam Evolve Ver. 手辦改件

RX-93 Nu Gundam Evolve Ver. 原設

剛改造好嘅件: 胸, 背, 腰, 同2邊肩甲 (胸口2個故意倒轉嘅散氣口, 係用膠板自制, 雖然唔算好完美, 但總算接近原設:()

肩甲嘅改造, 咁樣應該比較似原設啩? (由於會改用水貼, 個標誌已經切咗)

腰果4塊葉, 加大咗, 另外護甲都執過

側面一d機械detail, 都用膠條重做過

腰嘅裂甲, 都係根據原設修改過

背部嘅零件, 上面係唔直嘅, 結果要貼膠板修正了

衣領對出果塊白色板, 都係自制:(

腰嘅零件, 個窿根本唔夠粒PC膠入, 要用筆刀慢愎刮走d膠先塞到入去

今日開始人形假组, d手臂同小腿要鑽窿先插得入d骨, 好大鑊~:(

隻NU全身都仲有好多嘢要執, 好多件左右唔對稱...

手臂嘅detail好正, 雖然係一套大爛件, 但detail好過模魂Nu~

個手辦頭唔係好靚, 好似唔夾個身, 唔知係咪天線太長? 定係條頸太長?

回復 1# BoAkawaii

留名支持
期待大大的進度報告
回復  BoAkawaii

留名支持
期待大大的進度報告
白狼 發表於 5-12-2012 04:14 PM

謝謝版主支持~
呢個post都冇人回, 只得版主一個留意到 :$
anyways, 已更新人形假組~
nice work.  support.

幾日冇更新, 呢幾日都係搞緊對手

手臂係根據下圖修改

上臂已經修改好, 下臂大部份detail都唔同原設, 要重新執過, 搞咗一條臂, 仲有粒圓形嘢未貼上去, 但係要買補品先 :(

大工程, 期待成品~  :71::71:
我覺得咁改法.... 不如一早買"日版改件"仲實際 (如果搵到的話) :47:
大工程, 期待成品~
goahead 發表於 10-12-2012 10:53 PM

謝謝ching支持~^^
成品可能要2-3個月先可以了, 每日只能花2-3個鐘... :die:
我覺得咁改法.... 不如一早買"日版改件"仲實際 (如果搵到的話)
goldfish0606 發表於 11-12-2012 12:02 AM

其實小弟係希望可以提升自己砌模型嘅功力啫... :(
果然強!!!!! 等你完成:71:
另外就算係改件 都會有唔少人都唔滿意個形 再改下 測試下自己既實力去到邊
樓主加油加油:71:
果然強!!!!! 等你完成
另外就算係改件 都會有唔少人都唔滿意個形 再改下 測試下自己既實力去到邊
樓主 ...
怨恭 發表於 11-12-2012 12:24 AM

謝謝支持~^^
強真係唔敢講, 因為呢度有好多高人啊~

呢套改件個形真係同原設好大出入, 最衰都係B記唔出EVO版啦, 搞到要買改件
回復 11# BoAkawaii

老老實實 改件型好多架 仲型過而家D所謂既大廠完成品
希望你早日完成:71::35:
頭像被屏蔽
回復  BoAkawaii

老老實實 改件型好多架 仲型過而家D所謂既大廠完成品
怨恭 發表於 11-12-2012 01:32 AM

好多改件都型過B記啊, 不過唔知點解呢隻Evo Nu做得咁差, VP 1/100果套正好多, 不過差不多要$900...:26: