Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 仍未爛尾 仍未放棄 1/144 RX-93 EVO NU GUNDAM 裙甲已加細節 P.4 48樓

can't wait to see,
Thx for Share~ :64:
can't wait to see,
Thx for Share~
Arx-7 發表於 30-12-2012 02:54 AM

多謝Ching support~
小弟希望唔會爛尾啦, 聽日繼續努力~ :79:

好似花咗一個多禮拜, 基本上做好咗大腿, 分享一吓過程~

因為要加長大腿, 將大腿骨架切割分開~

將各外甲改造後, 再加上一d連接位, 組合時可以固定位置~

組合後幾張唔同角度~

大腿加高咗3mm~

更新假組圖3張~

跟住就係改造小腿, 但係多咗盒新星龍神丸 :? , 唔通我要掉低隻EVO NU~~~??? :help:
有2個禮拜冇更新了, 小腿都算係改好咗, 主要都係加粗佢, 而家分享一吓過程~

先將小腿零件切開~

將零件加粗咗~

對比一下改造前后~

左右2邊小腿零件改造完成~

更新假組照幾張, 而家比例比之前好好多~

而家人形基本上算係改造完成, 跟住就是再監修一吓d唔完善嘅地方, 同埋未加細節嘅地方加返d細節, 真係一條好漫長嘅路啊~ :(   

今次已嚇怕, 下次都唔敢再咁搞法~ :30:

花咗2日時間, 再改善一吓肩甲, 發覺之前都仲係細, 而家我就覺得perfect, 令機體都順眼咗~  

聽日星期日, 唔知會唔會留喺屋企搞模型...  

肩甲再修正後~

修正前~

the chest still too small, or the waist is too big

and the arms look slim when compare w/ legs

for me, proportion is more inportant that extra details....
the chest still too small, or the waist is too big

and the arms look slim when compare w/ legs

...
ygat2005 發表於 27-1-2013 12:05 AM

Thanks for the comment Ching~

I think the chest is fine. The waist is a bit long, but I'm unable to make it shorter...The waist is made in one-piece...sad...

I was working on the arm today, by adding some details on it...will post pics later.

Speaking of proportion, I'm not happy with KA NU as it is a little too fat (for me). The legs are way too fat. The waist is way too short. The head is a little too big, which makes the chest look small.  

I wish Bandai would release a MG EVO NU in the future, but it seems impossible. :30:

This resin kit used to have a very bad proportion. I have fixed many problems. As you can see, I totally gave up the lower body. :38:

終於買咗補品, 用嚟加細節喺手臂上面~

之前仲未加粒圓圈同正方框, 而家終於整返上去~

更新假組照~ 手臂只欠加拳頭就完成了~
更新一吓進度~

之前買咗Builders Parts嘅1/144 拳頭set, 個人覺得細節十分漂亮~

拳頭位開窿後, 下面再貼上圓圈補品加強細節~

加入Builders Parts拳頭~

頭部天線尖銳化, 中間藍色果粒嘢都執過吓~

更新假組照~

加油呀!!好想快d睇到成品:shiny:,fin funnel諗住點整呢?
大大看來還真有心…
不過…上半身的比例好了…下半身就…腿真的太細…
還有手…那手太小啦(`ノД+’)ノ⌒┻┻
其實你還不如買盒ver.ka然後用筆刀雕出來那些細節…((喂
加油呀!!好想快d睇到成品,fin funnel諗住點整呢?
麻友 發表於 31-1-2013 12:00 AM

唔...主體仲未搞好, 冇咁快諗fin funnel啊~ :(

不過如果到時夠功力, 可能會刻返d小三角形喺fin finnel~ 不過會好煩, 成12支, 自己都冇信心做...

大大看來還真有心…
不過…上半身的比例好了…下半身就…腿真的太細…
還有手…那手太小啦(`ノ ...
ThomsonTakHing 發表於 31-1-2013 07:03 PM

係啊, 今次做呢隻模型真係花咗好多心機, 雖然都唔期望係咩佳作, 因為都係第一次進行咁大型嘅改造 :(

其實腳嘅size係參考VP 1/100 EVO NU手辦改件嘅, VP NU都係比較苗條, 腳唔似KA NU咁肥~

不過而家已經冇可能再加濶了(都加粗咗1.5mm), 因為夾口已經"痴"好又打磨咗...如果貼埋下面果4塊甲可能會好d

手其實計溜咗, 因為1/144 NU嘅size係大過其他Gundam, 所以1/144嘅拳頭又變得細咗, 不過仍然可以將個joint移植到本身HG嘅拳頭(其實我唔鍾意本身嘅拳頭, 因為外形嘛嘛, detail更加冇)

KA NU其實我都買咗(本身唔係好鍾意), 不過因為呢隻都未搞掂, KA NU都係擺咗喺度 :die:

今日搞搞EVO NU個頭~

1) 頭頂監視器上面貼咗0.1mm塑膠條, 監視器嘅長方框重做過~
2) 另外最下面果2塊小東西磨短咗少少~

臉背面貼咗0.1mm膠板, 因為想加大塊臉(下方)少少~

執過吓個頭都唔係好差啫~

另一角度~

裝上身睇睇~

回復 43# BoAkawaii
嘛 還是說一句
大大加油期待你的完成品!!:78: