Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 仍未爛尾 仍未放棄 1/144 RX-93 EVO NU GUNDAM 裙甲已加細節 P.4 48樓

希望你早日完成
kainang 發表於 11-12-2012 06:05 AM

THX~ 可能2個月後先有"灰模"... :o
同志~SUPPORT
PS.其實膠板係邉隻..有冇圖..THX
Galulu^^^ 發表於 11-12-2012 01:51 PM

其實有時用塑膠條比較方便, 因為cut嘅時候冇咁麻煩, 我習慣用0.1mm或者大約1mm嘅塑膠條or膠版~

有好多日冇更新, 仲未爛尾~ :(

手臂基本上已改造完成, 分享一下過程

上臂已修好~

睇見最下面果個框, 真係悲劇, 要修改吓...

下臂已修好(前面)~

側面細節, 其實有個圓形物體未貼上, 不過未買補品...

拳頭位未開窿, 唔想用原本嘅拳頭, 打算買builder's parts嘅拳頭set~

裙甲開始改造, 用返MC件好改d, 加大後未貼返d細節, 遲d補上, 問題唔大

原本嘅裙甲太細

裙甲加大後, 比例都改善咗~

小腿仲有腳掌暫時換上MC件, 原本嘅改件小腿太瘦喇, 需要加粗一点, 用MC件會好改d, 呢個之後會做嘅

今日修改咗左右兩邊嘅裙甲, 都是用返MC件, 因為改件嘅雕刻實在太悲劇... :(

都係用塑膠條加大左右兩邊, 同埋修修個彎位

順便嚟幾張假组, 腿太瘦喇, 又短咗d, 遲d會加粗加長, 不過要先搞好後面果塊大裙甲...

回復 1# BoAkawaii

Great modification!
加油!support!:71:
期待成品!
回復  BoAkawaii

Great modification!
Gundam@EFSF 發表於 22-12-2012 11:51 PM

Thx Ching~
小弟會繼續努力, 希望唔會爛尾~ :79:
加油!support!
期待成品!
MK-54 發表於 23-12-2012 10:09 AM

多謝Ching支持先~
成品可能要2個月後先有啊, 今日開始搞後面塊裙甲, 之後仲要改粗加長2條腿 :79:
經過3日努力, 後裙甲算係完成咗改造, 有咩細節後期再加上吧, 先分享一吓過程~

GK件真係好爛...

內部細節都係亂嚟...

想將GK件改造成可動, 將件切割~

將冇用嘅部分切走~

MC原件, 細節冇GK爛件咁好, 取出中間嘅joint...

將joint連接到已改造嘅GK件~

用AA膠連接後再加上塑膠條, 可以令到件更加堅固~

完成喇~

假組照, 背面2張~

目前仲有2條腿未改造, 或者JJ零件都要加大~

開始搞大腿外甲喇~

都係用返MC件嚟改造, 因為GK件比MC件細少少, 改造就係加大同埋修改外形

改造后假组一下, 比例改善了, 右边GK件少得可憐...

MC件比GK件大少少, 不過唔改造都係好細...

做咗大腿正面2塊外甲, 比例改善咗~

大腿仲4塊甲要修改, 骨架都要加長, 慘~~~
{:3_128:}

加油~~!:handshake:
期待完成品~~!:71:
加油~~!
期待完成品~~!
MK-54 發表於 28-12-2012 12:45 AM

謝謝Ching支持~ :handshake:

小弟嘅進度好慢, 希望可以喺1月中完成改造啦~ :o
今日進度, 只搞咗一塊甲, 分享一吓過程~

將MC件切割開, 加大咗下方塊甲

組合喺骨架

更新假組~ (可能大塊咗少少? 不過要改造埋成隻大腿先知...)
大大對nu真有愛呢:)
大大對nu真有愛呢
siubuy 發表於 29-12-2012 01:43 AM

對EVO NU有愛啫~ :) 本身唔係好鍾意KA NU~