Toysdaily 玩具日報

查看: 8993|回復: 20

[玩具攝影] MEDICOM 12吋 宇宙刑事ギャバン.....都不是很差吧∼

這套經典特撮,相信年過35的都一定識。當年小弟更封裡面主角一條烈寺為偶像,這位叔叔當年在營幕的每一個動作,都深深印在小弟的腦海中∼∼所以常年的皮慺,長靴,手套便成為英雄人物的LOGO;更CHOK是當年MV,主角出場時更是騎著匹馬,真的型到冇朋友∼∼∼

其實這次MEDICOM 12吋的卡邦之前沒有太多留意(因為小弟也很少玩12吋玩具),直到有街貨時,無意間便見到,衝動下便買回來了(今個月準備食杯面);之後看到很多師兄在投訴這件PRODUCT,小弟也以為上了賊船�_�,但細心研究下,其實這件東西還有其可取之處吧∼

1.首先上色真的是一流,完全表現在卡邦的金屬感,當然電鍍可能會掉色,但之前做了些功夫,應該還可以好好保養吧。

2.比例方面,其實電視上的卡邦也是有點有頭大,身長,腳短的,反而小弟覺更合乎比例吧∼呵

3.關節方面還可以,而且手臂�大小脾甲“痴”得好緊,還記得以前玩HYPER HERO時是用雙面膠紙來“痴”甲,真要命∼而且如果有留意,這次卡邦是著了兩件黑色底衫的。。。

當然讚也有彈,有樣不滿是換手及換眼罩;眼罩如果能上電發光就PERFECT,現在咁換番有點CHEAP…而換手當然好,但接合位十分之鬆,一邊玩一邊掉,結果要加厚個關節位先冇事。。。真吹漲~

要影卡邦,係要CHOK先型。所以小弟都幫佢CHOK左幾張,希望大家鍾意,也希望大家看後對這件東西的觀感有些變。。謝謝

蒸著∼

宇宙刑事∼ギャバン—

絕招∼

劈∼∼:P

最緊要師兄對角色有大愛,自己鍾意就得,唔洗理人點睇,咁就乜問題都冇架啦:34: by the way , 多謝分享!最後個幅相好正:71:
請問電鍍可以怎樣保養,如果噴光油,會連黑啞色的都令埋?
請問電鍍可以怎樣保養,如果噴光油,會連黑啞色的都令埋?
dragonken 發表於 4-11-2012 01:49 PM

其實如果離30CM左右噴的話,是沒有問題的;另外布衫噴中左都不會反光,放心吧∼
正嘢!我果隻都OK!都唔係好多師兄講得咁差⋯我會幫佢上光油保護⋯
回復 4# eyiulll

:64:師兄!用“雙星”隻臘水可以嗎?
回復  eyiulll

師兄!用“雙星”隻臘水可以嗎?
弄內洋太 發表於 4-11-2012 10:35 PM

師兄,雙星隻臘水真係唔知耶,但如果想簡單去模型鋪買支防UV的噴光油已是最簡單方法, 基本離本体30CM,大範圍噴一次,約15分鐘乾後(事乎濕度而定),再重覆噴多次基本已OK了∼∼SORRY幫不到你臘水的問題。
樓主參考焦人黃個post 好正架
樓主參考焦人黃個post 好正架
想問下師兄, 噴左"模型鋪買支防UV的噴光油", 有咩效果的? 同埋有無話咩牌子?
其實不用管別人怎麼睇
玩具是收在你房間又不是別人房間{:1_228:}
回復  eyiulll

師兄!用“雙星”隻臘水可以嗎?
弄內洋太 發表於 4-11-2012 10:35 PM

Don't use it as it will erase the original coating~~~~~~~~~~~~ {:1_196:}

Refer to the topic... Thanks for your great sharing and I'm also love this Gavin very much... {:1_221:}

Because of coating issue, I have no choice to skip it................ together with other 2 Space Inspecters.............. {:1_217:}
這套經典特撮,相信年過35的都一定識。當年小弟更封裡面主角一條烈寺為偶像,這位叔叔當年在營幕的每一個動 ...
eyiulll 發表於 4-11-2012 01:13 PM

your description is so funny, give you a big LIke!!!

"更CHOK是當年MV,主角出場時更是騎著匹馬,真的型到冇朋友∼∼∼"
回復 3# dragonken

電鍍沒有什麼保養不保養的, 電鍍本身就係一個保護加工動作, 甩電鍍的主要原因是因為膠件分解令電鍍樸出, 最主要係視乎原膠件的質素, 不要道聽途說自行在電鍍表面加工.
回復 4# eyiulll

大佬, 你係唔係真係知架, 唔好老點人好o番.