Toysdaily 玩具日報

查看: 16580|回復: 15

[玩具報告] 聖戰士!!!!ROBOT魂 127 DUNBINE 登霸 完全玩評報告

又是一份遲來的報告,今次既登霸出得好好,不過由於時間問題,所以一直都唔得閒去搞佢~依家,忍唔到手,來,去報告吧﹗:77:

睇下D裝備先,同上一隻一樣,配件大大舊但係唔算好多啦~~:65:

睇番佢個本體先。今次既上色同上次一樣,都係做得非常出色,全機上色一流,劃線位做得唔錯,鮮見出界,整體已屬一流水平。
不過,搞佢個陣,最麻煩最麻煩就係整隻翼。好記得上一次玩翼霸,最火滾就係隻翼一路玩一路跌。呢次隻翼就掉番轉,好難整上去,不過整左上去就好穩陣,點玩都唔甩,好﹗不過整上去個下真係幾高難度,所以大家要小心啦~~

上到架之後,得益於高可動度,幾好玩~今次隻腳係整得幾好,好容易做到飛行FEEL既動作出來

今次上劍鞘個位穩陣左好多,唔會咁易掉下來.....~

係時候去唔同既動作了~~

玩下個特效件先,感覺上同上次既翼霸差唔多~~

落左件,感覺係好好多既,隻野既動作有動感好多~~

本來想做D動作,不過動畫既動作我都唔係好識(我識佢係因為機戰啦,佢係機戰出現個年代都無咩動作可言=.=)

係時候玩下支槍先,原本以前好麻煩,點知原來上手個下非常簡單又非常穩陣,無諗過咁簡單,即時加分﹗

不過,由於隻手既可動度唔算好高,本來想做D拿雙槍既動作,不過都係擺唔到(本來想模仿DEVIL MAY CRY)

優:
1. 上色正,幾乎零問題,求其一盒都攞得上手
2. 可動度感覺上比翼霸更好
3. D件今次上得穩陣好多,唔會一路玩一路跌野
4. 今次背上面個個類近斗蓬既翼做得唔錯,整飛行效果一流

劣:
1. 腳部既橫向可動幅度都係唔太夠
2. 上翼個度太難啦,好易整斷隻翼
3. 手部、 腰部可動幅度不足
整體而言,呢隻機都係入得過既。不過,好可惜,如果唔係打過機戰,好難有人會識聖戰士呢套作品。不過,如果有心既大大,當佢係一隻靚公仔咁入手玩下,感覺相信應該相當唔錯既~~

如果想睇足本ROBOT魂報告,請到小弟的BLOGhttp://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/765732/index:64:
除左打過機戰,老餅都岩架:71:
我都覺得佢好正,可惜在香港正係冇乜人識佢同鐘意佢:42:
揸住隻翼前面慢慢插就ok,  thx pics pal
回復 4# taken

我都係咁整,不過真係整左好耐....=.=~~
I'm still young but I love it.  :shy:

今次影評冇你的例牌飛踢:52:
登霸嘅po,我半夜發燒都要起身睇呀,呢隻真係正㗎,不過我發另一缺點,就係把劍上咗特效之後變得重咗,長期插的話,對手應該好易不舉,希望淨係我嗰隻問題啦。至於對翼,老實講,其實有冇師兄不幸地整斷呢?我當初都攪咗成粒鐘,用盡方法都唔得,係突然插到某個位就得咗,完全冇技巧可言,諗返都滴汗。
BANDAI搞聖戰士,一般都係3,4款就收皮,
希望R魂除左勁出別色登霸,最少出隻黑騎士專用瑞宏士玩下啦.
最近開始煲登霸動畫,更覺得會出閒角機機會極微:38:
登霸應該會出杜杜色
will coming....

最近開始煲登霸動畫,更覺得會出閒角機機會極微
登霸應該會出杜杜色
Hiroakiming 發表於 29-10-2012 08:05 PM
聖戰士係我機戰的愛機之一...可惜出左幾集就冇出...
希望蘿蔔魂會出埋隻雪霸
:35:
This is a must-get item in the Robot Spirit line of 2012. :71:
我反而希望出後期的轟炸機(黑騎士用),因為好似未有商品化過。
聖戰士係我機戰的愛機之一...可惜出左幾集就冇出...
希望蘿蔔魂會出埋隻雪霸
36韜 發表於 29-10-2012 09:28 PM

我都好鍾意雪霸呀, 但其實我只係打過機戰無睇過卡通, 唔記得係邊見過佢d圖, 係登霸的高級版咁樣, 如果robot魂會出就好啦~
ps. 請問大大有無呢部機的資料?