Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 已更新#7(P.9)[分享]自家訂造超防塵亞加力膠櫃,我的開心和不開心!

其實如果見過實物同摸個,感覺真係實掙...我唔知點講...另一個好主要因素係因為防塵,我太懶,HAHA,玻璃櫃 ...
宇宙之王者 發表於 5-10-2012 10:31 AM

只要自己覺得值就可以, 不需要別人認同:64:

開開心心玩就得

以前細過無錢,我釘塊木板在牀尾放模型都係咁
只要自己覺得值就可以, 不需要別人認同

開開心心玩就得

以前細過無錢,我釘塊木板在& ...
mushroom 發表於 5-10-2012 12:19 PM

唔係話其實大大講得唔啱,但也多謝大大你明白我感受! 講得啱!  開開心心玩就得
:64:
早幾日訂左個亞加力膠櫃,(兩分厚膠片)這是我一直的dream display 櫃,今日放假,同女友一齊去拎,點知...搬到家 ...
宇宙之王者 發表於 3-10-2012 07:29 PM

透明膠櫃係幾靚嘅!雖然望落感覺係唔太夠力,不過問題亦唔大,由於膠架係定咗形,如果師兄發覺有嚴重嘅下墮嘅情況,就度番每層尺寸去買番4條柱(15-20mm直徑左右)頂住就可以了 ,由於重量關係連黐都唔使黐壓住就OK,不過一落就要四條(頂層過重時)或者由底層起(第二層過重)一條條咁上!:73:

回復 14# chunyin4354

左面個櫃好靚 .好合用 幾錢 邊度買 :71:請問
樓主將唔開心放埋一邊先啦 參考下其他大大的辦法 整一整個箱!
樓主將唔開心放埋一邊先啦 參考下其他大大的辦法 整一整個箱!
fatal 發表於 5-10-2012 02:18 PM

多謝晒你地! :64:
透明膠櫃係幾靚嘅!雖然望落感覺係唔太夠力,不過問題亦唔大,由於膠架係定咗形,如果師兄 ...
redcat2733 發表於 5-10-2012 12:58 PM

多謝晒!感謝! :64:
樓主可以pm 小弟在那裡訂做嗎?
(小弟未能回覆PM)
最頂層嘅eva~~~係kubrick~~~????:?
承重力应该唔得啊
樓主可以pm 小弟在那裡訂做嗎?
(小弟未能回覆PM)
vidukaka 發表於 5-10-2012 04:19 PM

一般膠片鋪有的了,大大可去看看!
承重力应该唔得啊
weio_o 發表於 5-10-2012 06:24 PM

今日問多左兩間,都係比手耭相佢地睇,(前後問左三間都不是在那鋪造的鋪),都話一定夠力,佢地話因為好多人唔會咁造櫃,所以唔理解...點都好,我都係有少少唔放心,於是加少少橫膠條.

打橫加左之後都唔得就算了,(講真真係覺得未加都好實淨...)點都好...宣告失敗就再同大大分享,亦可叫其他大大真的死心...反正都造左,就試用吧!

你搵亞加力膠造成隻櫃咁玩命?
就算佢唔散
都頂唔住超合金既重量
到d超合金散到仙女散花
真係欲哭無淚
一係拎黎放山口 shf robot魂 旦……呢類細件同膠既玩具吧

希望樓主唔好覺得小弟多事,不過作為玩具愛好者,我都想樓主display得開心又放心嘅,其實樓主加固咗之後,就要考慮下display玩具嘅安排啦,原則一定係上輕下重㗎啦,合金放低啲,一嚟重心低咗,個櫃會穩陣啲,始終膠櫃都係輕啲,就算唔好彩個櫃有咩意外,啲合金都冇咁傷。另外會唔會將個櫃同鏍絲固定呢
enjoy

之前已經見其他大大有提過,所以冇出聲,但睇完102樓既相,開始為啲合金擔心,明白樓主感受玩得開開心心就得,但係自我感覺良好唔代表個櫃會變得實淨,還請大大睇一睇每塊亞加力用膠水既接位多唔多好似102樓既「起泡漬」,有的話加日久太陽曬既情況下,膠水(工業用哥羅芳)都會變脆,後果會係...... :42:

不過我反而想知呢個櫃點會係「超防塵」:?