Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 已更新#7(P.9)[分享]自家訂造超防塵亞加力膠櫃,我的開心和不開心!

加膠柱也沒用,別忘了膠柱本身也是重量,老實講句,散緊!去 DSC 買個 66"X24"X12"(D) 書架都係 $299。再自 ...
hk小文 發表於 4-10-2012 12:00 PM

X 2

我冇理解錯o既話,
樓主膠條加固方法,都係用「黐力」,而唔係「托力」。
根本幫助唔大。
或者可以諗下每層中間加大柱

見到都開心, 恭喜恭喜!!!
或者可以諗下每層中間加大柱
newhand 發表於 4-10-2012 02:31 PM

冇用的...
左右兩邊一樣有機會斷...
同埋條柱要好FIT...
個櫃都做左出來,唔用咪又係浪費
一係放d又大又輕d既野PVC etc,一係學樓上講改造強化

或者搵一格試下 ...
newhand 發表於 4-10-2012 12:38 AM

你果個 d 外層受力既膠板厚咁多 + 放既野亦較輕
完全唔同 story 喎

樓主可以參考下呢位大大的用法 !
:64:
一條裂痕,,,其實已經令到整體上弱化,,,
散係遲早既問題,,,

#62,,加柱,,,, 條柱要好Fit 上頂下 下頂上,,,都係遲早會死

一晚之間呢個Post 討論左五頁,,,
大大人間有情,,,回頭是岸阿:79:
加膠柱也沒用,別忘了膠柱本身也是重量,老實講句,散緊!去 DSC 買個 66"X24"X12"(D) 書架都係 $299。再自 ...
hk小文 發表於 4-10-2012 12:00 PM

我係用呢個方法架,去實惠買仲平d,同埋d木厚d實剩d
今日放下午,幫我造櫃的鋪休息,我走去問第二間,加膠條做承托,點知個老細話我個膠櫃因前後大部份已貼膠水,放合金唔會有問題...:50: 好謝各大大意見! 宜家心情真係矛盾...唔知加唔加橫膠條好,同埋整左個櫃,宜家好難還原,因好多野都掉了...:56:
樓主其實你除左超合金, 仲有冇其他收藏??
如果放模型, robot魂之類, 個櫃o既壽命會長d~~
最上面放合金魂, 一散下面全部一齊收皮:@

阿加力個人認為造下箱仔display就ok, 櫃真係要用返木同玻璃

千祈唔好有搏既心態, 你睇呢度咁多有經驗既師兄有邊個係覺得呢個櫃ok:(
咁貴訂左個膠箱, 老闆一定唔會話有問題的,
我自已就咁睇,
1) 你放隻手係個櫃最頂, 向前向後推, 睇下有無3-5 cm 既可動
如果有, 放棄吧
2)放下D 同樣重量既書一頭半個月, 加個safety factor 即係如放3kg, 書, 放2kgs 超合金就算
3) 其實再加固定, 固定既野都有重量 愈輕愈好

亞加力一定唔夠力, 仲要咁薄, 一粒釘都冇, d 膠水唔係好頂得架炸
如果一定要亞加力, 至少要1 ~ 1.5 cm 厚, 入筍都未必得, 要上螺絲先穩
但去到呢個級數就不如訂個玻璃 / 木 0既仲好
但你呢家唔整都整左薄痴痴亞加力, 咁或者咁諗
用角鐵封曬d邊位, 每層都要有角鐵 "浪" 起佢先得
又或者整多個角鐵架, cut 返你呢家d 亞加力包5面櫃身同做層板以上係我呢d外行人0既意見

跌爛櫃事少,跌爛晒D玩具事大,同埋有機會整親人,點解樓主唔上網問下人搜集資料先造呢?  亞加力膠板其實都唔平,又爛櫃又爛玩具,到期時真係櫃玩具兩失。
係呢到有好多師兄分享造櫃心得
http://www.toysdaily.com/discuz/forum-29-1.html
樓主回頭是岸呀!!!

太高.............
板太薄......DOUBLE都唔夠
膠水做接駁/裝配不可靠............

重點是
玩具本身唔輕(唔好話好重)
玩具本身一跌落地即TOTAL LOST
講真...心愛既物件唔可能承受這樣的風險.....!!!
每日一返到屋企要睇下個櫃有無林 ,  壓力好大呀!!!!!