Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 已更新#7(P.9)[分享]自家訂造超防塵亞加力膠櫃,我的開心和不開心!

唔知受唔受力呢?好驚會頂唔順個重量?

唔洗驚~ 一定會…
放返一年半載一定彎…
快d搬落嚟啦!好牙煙呀!:69:
仲有嘅係,如果玩具與亞加力膠接觸的地方係軟膠造的話
再加上有太陽曬住,好快軟膠和亞加力膠會黏在一起
到時一係層板有個印,一係軟膠被溶化

溫馨提示:造櫃前請先爬文,有很多大大都有哩方面心得同埋有辨你睇
Ikea 的billy 是不錯的選擇

不喜勿插:64:
樓主我諗你都會見到自己d相中既膠片已經彎彎地....呢類櫃..放小許扭旦就得
老文 發表於 4-10-2012 10:13 AM

其實灣灣地個到係相的錯覺,因有大大提出過,所以都有特登睇多次...可能因為新,仲好實淨...宜家諗方法...係未出事前,,,,
C Hing, please reconsider putting all your valuable ChoGoKin on that cabinate.

I use this ty ...
fktuen 發表於 4-10-2012 02:27 AM

多謝大大意見!無計...唔訂都訂左..唔想浪費,搏一搏,加支架試下,如果唔得再同大家分享,希望不會吧!哈哈...:80:
唔食力 放咁重真係要小心
恭喜有位入伙
回復 49# 宇宙之王者

的確加番透明膠柱是一個不錯的方法(每層4隻角各一支,最好中間都加埋,另櫃外8隻角加野堅固防倒塌就最好)..不過要加就快手d..:64:
回復  宇宙之王者

的確加番透明膠柱是一個不錯的方法(每層4隻角各一支,最好中間都加埋,另櫃外8隻 ...
老文 發表於 4-10-2012 11:46 AM

多謝意見! 但我想只加前後打橫一條正角粗條,我咁啱放下午,一陣即攪...比咁多大大嚇一嚇,真係心驚驚! :69:
加膠柱也沒用,別忘了膠柱本身也是重量,老實講句,散緊!去 DSC 買個 66"X24"X12"(D) 書架都係 $299。再自己加膠門好過啦!
就咁睇, 有D 紙紮feel, 見都見到D 膠片彎曲中,
到時一地都係,  超合金......... 暈

材料用錯   地方放錯  玩具放錯  
就咁睇個厚度,  一定林 無地方既, 整塊層版仲好過咁樣

如果係toy story, 小心夜晚佢地行過黎叫, 主人, 唔好咁對我呀 :69:
就咁睇, 有D 紙紮feel, 見都見到D 膠片彎曲中,
到時一地都係,  超合金......... 暈

材料用錯   地方放 ...
xd3 發表於 4-10-2012 12:11 PM

哈哈...咁都比大大你諗到....膠片未灣住,相角度錯覺,地方也沒錯,因為不會放在這裡,只係影相放係比較光的地方,買左...唯有諗下計....:56:
師兄, 我相信你啲收藏品一定比個櫃緊要同貴...

放手啦...
恭喜樓主新櫃入伙, 不過真係要小心考慮承托問題呀.....:36:
加膠柱也沒用,別忘了膠柱本身也是重量,老實講句,散緊!去 DSC 買個 66"X24"X12"(D) 書架都係 $299。再自 ...
hk小文 發表於 4-10-2012 12:00 PM

good idea , cheap price and nice
膠板箱,依家實,可能下個月會忽然甩開,
就算要加膠柱,除非造o既時候已經計劃好,
如果受力位唔o岩、唔黐實,其實都冇用。

膠箱最麻煩地方係,一散就成個散。
我成日用膠板就道具,見唔少。

要講o既,好多大大都講o左。
樓主係活躍版友,
大家都係好心提下你,勿介意。