Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 已更新#7(P.9)[分享]自家訂造超防塵亞加力膠櫃,我的開心和不開心!

最底兩層擺合金魂, 就算趺都無咁傷, 其他層擺D輕D例如 PVC figure, 扭旦, shf...
另外個櫃既擺放位置好似唔係咁好, 一來擋住個窗, 二來唔多唔少都阻住上落(上下格床), 上格床用來擺野另計.
個阿加力櫃可以用住先, 買左無謂o徒, 到時換櫃睇下可唔可以拆左個阿加力櫃改做阿加力架, 我都買左幾個阿加力架, 可以墊高d 玩具, 唔使比前排玩具擋住後排既玩具.
好好奇呢個膠櫃要幾錢? 過2k?
我就有d想整個樓梯放扭蛋

重花錢花時間落去改造?
唔掂就係唔掂...再花心機落去只會o徒更多o既錢同時間吧? 算罷啦
帥兄你個櫃咁唔實淨, 仲要係上層放咁重的超合金, 睇見到牙煙......:69:
姨媽家俬買個四面玻璃的櫃都唔使1K......
回復 7# 宇宙之王者
點解唔得都要博......點解:31:...!!!
回復 7# 宇宙之王者
點解唔得都要博......點解:31:...!!!
回復 79# 鴨仔

呢位師兄講得啱... 傢私舖D飾櫃計落抵好多的....
相信你做呢個膠櫃唔平... 因為小弟都做過細細地的箱都要幾舊水...
回復 76# Mo.P

對呀... 放PVC figure 或高達模型應該無問題... 唔好0徒
我的亞加力膠箱是放聖衣神話的..

師兄訂櫃嘅時候,係咪已經同舖頭講過會放合金,如果係嘅話,呢間舖都幾無良,做得呢行,冇理由唔知膠板係受唔到力,佢都仲話ok,冇野好講,另一間仲神奇,落晒膠水就可以穩陣,又係擺明昆人,師兄,blacklist左呢兩間野啦。
其實師兄可唔可以試下將櫃支撐四邊包角鐵,中間加支拄,可能冇咁好睇,但應該會穩陣,不過最安全就好似其他師兄講,放啲輕嘅玩具

其實師兄放櫃個位,放個billy櫃都應該夠位,總之要嘗試唔同方法啦

師兄加油:$

我整8個劍架, 都無左幾舊水, 呢個櫃按理過千, 但我過玻璃display櫃都係3500左右, 睇落唔化算喎。
師兄訂櫃嘅時候,係咪已經同舖頭講過會放合金,如果係嘅話,呢間舖都幾無良,做得呢行,冇理由 ...
coldstone 發表於 5-10-2012 12:57 AM

我尋日走左去問第二間再問,比個手提相佢地睇,想加鞏固,明比生意佢,但佢一睇完就話因為前後左都"痴"死,唔係後左右,所以應夠力,唔會有問題,我明白好多大大一番好意,將心比己可能因為佢地豁達,但我本人就希望可以用番佢,唔好嘥! 講真訂之前唔係無諗過,不過比外觀吸引,唔想去"宜家"求其買個,係有搏的心態,點都好,買左無理由掉!看看有沒有其他辦法啦~
我尋日走左去問第二間再問,比個手提相佢地睇,想加鞏固,明比生意佢,但佢一睇完就話因為前後左都"痴"死,唔 ...
宇宙之王者 發表於 5-10-2012 09:31 AM

如果覺得靚個玻璃櫃,咁都OK。

我直覺加上你問舖頭的意見,應該無咁易散,最少可以用幾年,若真係發生的話你至諗買個新。

安全些就重合金就擺低,輕的擺頂
如果覺得靚個玻璃櫃,咁都OK。

我直覺加上你問舖頭的意見,應該無咁易散,最少可以用幾年,若真係發 ...
mushroom 發表於 5-10-2012 09:41 AM

其實如果見過實物同摸個,感覺真係實掙...我唔知點講...另一個好主要因素係因為防塵,我太懶,HAHA,玻璃櫃真係做唔到...可能會有大大覺得我傻,但既然造左,我都有心理準備,我呢到大部份都有全新,放出來DISPLAY的好多都係二手無盒,最多到時"出事",二手放出去,點都有人要卦...
依家做櫃都係一千至千五蚊尺左右, 你整2尺櫃 , 要求店舖整埋防塵, 都係3k 左右
其實膠櫃唔會比玻璃好,  有時無啦啦, 好易花, 花左係補救唔到的, 同埋玻璃係好易清潔的

我中學同班同學去補習,  試過一排拎完notes 就走去打機=.=  
個fd 話, 錢已經'哂"左, 唔通'哂' 埋D時間 XD

同你一樣, 錢已經用左, 如果唔岩用既就諗諗點搞 XD
回復 86# 宇宙之王者

你問第二間人地根本唔想同你救
擺明唔想承擔哩個風險