Toysdaily 玩具日報

日版神話,兄弟們醒覺吧.......

原文章由 金牛座菲利 於 31-3-2007 06:05 PM 發表

我就係儲開日版, 想個系列獨一d
而且初時日版係平過行貨(因為冇牌), 唔知幾時開始先愈來愈貴:sad:
QC我就唔清楚啦, 不過買咁多隻日版都冇咩問題
我買日版完全唔關QC事, 我鍾意日版既係佢有埋當時應募中既宣 ...

完全同意呢位大大的說法,每個人需求的東西不同,又何需要以自己的角度去要求其他人跟自己一樣呢.最重要自己喜歡.是嗎?以上有些樓主用的詞語有些不敬呢.為何要說人家什麼ON9.這真的是要不得的,跟自己不一樣就說人家,請專重每一位愛玩具的大大,每人都有不同的思想...
原文章由 狂四郎 於 31-3-2007 03:06 PM 發表
絕對讚同呀!本人做印刷的!所以知那張光銀貼紙太約要幾錢!一仙也不值呀!所以無謂為了張一仙也不到的貼紙捱多百幾蚊買日版吧!:^

其實唔係張貼紙既問題, 係個包裝會有埋應募宣傳同埋個人偶有4點證明係初版, 唔好睇少呢4點, 對於收藏家有意義的, 不過齋玩既話我就建議你買行貨lor, 平好多, 不過我係玩家加埋收藏, 所以會入日版初版, 純粹收藏意義既分別, 唔關咩QC, 金貼紙事
原文章由 艾奧羅斯 於 31-3-2007 04:02 PM 發表
明既一早就明;堅持既一樣會堅持!!:!

對:DD:DD:DD
堅持到底!!!!
原文章由 金牛座菲利 於 31-3-2007 18:16 發表

其實唔係張貼紙既問題, 係個包裝會有埋應募宣傳同埋個人偶有4點證明係初版, 唔好睇少呢4點, 對於收藏家有意義的, 不過齋玩既話我就建議你買行貨lor, 平好多, 不過我係玩家加埋收藏, 所以會入日版初版, 純粹收 ...

咁請問日版初版同港版初版有乜分喇呢?因為我都係一出即買的.所以唔係點知再版有咩分別:^
查實我覺得係有錢就身痕0既問題!!!
(或者抱投機心態,但我相信係我小人之心,大家應該唔會有這種心態)

好似我咁,未玩神話之前發毒誓一定要齊初版。
之後先發覺每月剩低果少少錢咪話初版,買得齊都偷笑,
所以我套神話乜版都有D

買得起日版就買日版,買得起行貨就買行貨,但買時買,千奇唔好餓親自己,如果唔係多多都補唔返。

正所謂大魚大肉又一餐,咸魚白菜都好好味,衹要你套神話可以滿足你對聖鬥士的喜好就得啦。:)

[ 本文章最後由 dicchan 於 31-3-2007 06:38 PM 編輯 ]
原文章由 dicchan 於 31-3-2007 06:36 PM 發表
查實我覺得係有錢就身痕0既問題!!!
(或者抱投機心態,但我相信係我小人之心,大家應該唔會有這種心態)

好似我咁,未玩神話之前發毒誓一定要齊初版。
之後先發覺每月剩低果少少錢咪話初版,買得齊都偷笑,
...

有錢都係買左先好,肚餓次要啦:shy:

免得將來一邊痾一邊後悔:DD
嘩又係哩個問題,除非bandai自己走出來聲明,否則無法證明日版行版的QC是否一樣或者唔同,因此撇開QC問題唔講又或者係日版初版同港版初版有冇分別,表面上黎睇日版同行版的貨,都只係爭個label唔同,不過咁從消費角度黎講,肯花錢購買日版的大大們,所得到心理上的滿足同優越感就並不在於那張label或宣傳紙咁簡單,就好似以前追日本漫畫咁,睇完中文版覺得好,都會買返套原裝日本版黎儲,日本漫畫當然買返日本版,這就是我地作為死硬收藏家的終極目標,同樣的情形發生在好多貨品上面,就如大大講過買日本cd,或日本game都大把人儲日版,就比如買波鞋,如果有得話比多d錢都想買對made in usa 啦,又或如買樓同座數同方向高一層都貴d,其實30樓同31樓住起上黎都是一樣,分別在心理上住高過人地一層的優越感,但肯比多d錢去買貴一層的大有人在,所以就我個人而言,買日版,港版根本不用討論,更不應該在這樣去踩願意比多d錢去買日版的大大們,就如去大排檔10元飲坏奶茶,甚至好飲過半島四 五十元那坏,我從未聽過有人討論應該去飲"大排檔版"定"半島版"奶茶,更加唔會聽到坐在大排檔飲緊奶茶的客去取笑半島的顧客,因為比錢飲奶茶的人各有所求, 各有所得,實際上都是一坏奶茶到肚,但消費後的優越感就大大不同,所以我自己日版港版都會買,在一些會拆出來大玩的玩具如action figure 扭旦食玩等我就會買港版,但如果係一些收藏或擺置的玩具我就會買日版,因為日後如要賣出去日版都值錢d,
以上全是個人睇法,不是針對買日版港版的大大
原文章由 金牛座菲利 於 31-3-2007 06:05 PM 發表

我就係儲開日版, 想個系列獨一d
而且初時日版係平過行貨(因為冇牌), 唔知幾時開始先愈來愈貴:sad:
QC我就唔清楚啦, 不過買咁多隻日版都冇咩問題
我買日版完全唔關QC事, 我鍾意日版既係佢有埋當時應募中既宣 ...

嘩... 咁 ge 細微到無得再細微 ge 野都可以叫意義 ~____~"
我真係接受唔到...

所以我唔會係專業收藏玩家 :DD
原文章由 GHOST 於 31-3-2007 06:44 PM 發表
嘩又係哩個問題,除非bandai自己走出來聲明,否則無法證明日版行版的QC是否一樣或者唔同,因此撇開QC問題唔講又或者係日版初版同港版初版有冇分別,表面上黎睇日版同行版的貨,都只係爭個label唔同,不過咁從消費角度黎 ...

絕對認同呢位大大
原裝日本版漫 -> different publisher, different factory, content are different..
大排檔奶茶,半島奶茶 -> different kitchen, different place...
日本版波鞋 -> different color which mean different design...
but
日本版 神話 ->  same factory same boxart, different label and marking on the body only....

I strongly agree it is 心理上的滿足同優越感, sometime I do things like that too, if I bought a jap version in the same price like HK version, I will think I am more lucky, haahaa :shy::shy:
原文章由 玩具 於 31-3-2007 06:49 PM 發表

嘩... 咁 ge 細微到無得再細微 ge 野都可以叫意義 ~____~"
我真係接受唔到...

所以我唔會係專業收藏玩家 :DD

唔可以話有少少分別就等於意義唔大個wor
事實就係有分別, 亦係因為呢個分別令日初係收藏角度變得重要
行貨初版獅子, 水瓶(早期行貨初版都有4點) 亦係因為咁而貴過打後既初版
港日市場上都係日版初版最有收藏價值, 呢個係事實, 唔能夠否認, 當然各人有各人觀點
但係收藏角度看, 日初就係指標
有收藏家心態既大大會明我講乜, 冇收藏心態既大大會不同意亦唔明有咩分別
唔緊要的, 各取所需, 冇必要話任何一方On X之類, 亦唔洗迫人同你想法一樣
原文章由 狂四郎 於 31-3-2007 06:24 PM 發表

咁請問日版初版同港版初版有乜分喇呢?因為我都係一出即買的.所以唔係點知再版有咩分別:^

日初人偶背部有4點, 用以證明佢係初版, 行貨初版再版都係果組number,分唔到(註: 除左早期新生五子同獅子, 水瓶, 處女, 人馬之外, 打後其他港版初版都冇4點), 所以有時Yahoo有人放行貨初版set高d個價, 其實係蝦人唔識, 根本行貨就分唔到初版再版, 行版初版冇收藏價值((註: 除左早期新生五子同獅子, 水瓶, 處女, 人馬), 因為你都證明唔到你個隻係初版
原文章由 金牛座菲利 於 31-3-2007 07:00 PM 發表

絕對認同呢位大大

笨大點會做E 仲事呢.......講真,批法商唔理你出面點賣法,只要唔係破壞佢公司形象,或者係影響產品銷量,否則佢都話知你..........哈,又時我覺得,個d日版好d的假像都係d商人營造出來的........
咩版都好
只要玩得開心咪得囉
諗咁多做咩
日版行版我都有,最緊要係個價靚:shy:

冇乜所謂