Toysdaily 玩具日報

日版神話,兄弟們醒覺吧.......

原文章由 PABBPA 於 31-3-2007 03:03 PM 發表

AGREE~~~~~~~~~~~

:p女優呀...
"日版QC會好d", 水貨商人既一貫促銷手法.
仲有堅持要買/搵"初版"既人

1隻山羊打沉晒:p
其實大家既辛苦錢
有時............可以洗得更有意義
:shy:可以考慮捐比我
唔洗一定去買日版咁貴
做一個小小玩家就ok
唔洗做到一個超級專業的日版玩具家

從玩具而得到快樂
補足以前小時候的心靈渴求
咁就ok

以上是個人意見:DD
行貨最好... 有問題搵瑞華行...
明既一早就明;堅持既一樣會堅持!!:!
原文章由 艾奧羅斯 於 31-3-2007 04:02 PM 發表
明既一早就明;堅持既一樣會堅持!!:!

想踩隻腳落神話度既,就有得考慮行or日:!
以前行貨貴過水貨既時候D人就話"梗係買水貨啦!平咁多又快過行貨見街,送塊鐵牌就賣高咁多,我先唔會咁笨為左塊爛鐵比多成百蚊"

邊度平道理就係響邊一面,唔通呢D就係"香港特色"
原文章由 keroro 於 31-3-2007 04:38 PM 發表
以前行貨貴過水貨既時候D人就話"梗係買水貨啦!平咁多又快過行貨見街,送塊鐵牌就賣高咁多,我先唔會咁笨為左塊爛鐵比多成百蚊"

羊群心理............唉........:ar:
我買過日版白羊一樣花晒 (對角後面), check 都 check 唔到, 所以而家最緊要靚價, 因為唔慳點買多 d 玩具, 有時行玩具店聽到 d 老細好認真咁講日版乜好物好, 我都忍唔住想笑 :DD
日版是指從日本送回香港而不經代理商, 至於Bandai 的行貨是否直接從大陸送到香港就不知了.
(其他公司是直接從大陸出貨到香港派貨的, 如果有大大知道請指教:shy:)
而問題是生產線和生產廠的QC是不會知道或理會該批貨的送交地點, 而客方QC亦只會根據標準驗貨,
絕不會因為送貨地點而改變標準:o(因為出廠貨價一樣.)

當然, 我相信仍有很多人因為要儲"証紙"而幫自己找些理由......:ice:
原文章由 keroro 於 31-3-2007 04:38 PM 發表

而家未就係一個循環
邊個版平大家就會支持
當年行貨貴時未又係話行版神話,兄弟們醒覺吧.......
原文章由 evan 於 31-3-2007 14:36 發表
近期見到不少兄弟們係度追捧"日版神話".........其實大家都應該知道........水貨行貨老鼠貨都係同一間廠出.........唉........只不過係個盒上面的貼紙唔同.........而且有d人話q c 會好d.............. ...

請問張貼紙係邊度買?? (講笑:DD)
原文章由 edmund 於 31-3-2007 02:51 PM 發表
有d人唔係因為覺得日版qc好而買
係因佢地\\""儲開""日版,所以先買

我就係儲開日版, 想個系列獨一d
而且初時日版係平過行貨(因為冇牌), 唔知幾時開始先愈來愈貴:sad:
QC我就唔清楚啦, 不過買咁多隻日版都冇咩問題
我買日版完全唔關QC事, 我鍾意日版既係佢有埋當時應募中既宣傳邊紙, 有紀念價值
日版人偶背部亦有4點, 用以證明係初版, 對於我呢個收藏者有不同意義, 行貨冇野證明初版, 當然對普通玩家冇分別啦
初版對玩家一d意義都冇, 但對於收藏家就有意義, 收藏緊係收藏初版先有意義, 我諗冇收藏家會收藏再版, 所以睇下你係邊類lor
原文章由 PABBPA 於 31-3-2007 03:00 PM 發表
近日小弟都有呢個購買日版與行的煩惱. 小弟的第一隻黃金戰士魂是買日版的. 到現在要去買復版黃金戰士散裝時, 就係被這種所謂 "日版QC好些" 的說法影響. 未能的起心肝去買行貨.

QC我誋冇咩分別既, 不過睇下你用黎齋玩定加埋收藏lor, 如果我只齋玩, 我會買平d個個版
如果我諗住玩加收藏, 我會買日版lor, 收藏始終日版好d既
個人意見, 唔同意唔緊要, 大家分享下姐