Toysdaily 玩具日報

樓主: genesicgaogaiga

[其他] Bandai 油crack 事件回報室

對,bandai唔係神,但係呢個世界係有測試,佢而家係用我地買左佢地既貨做白老鼠,你咁又覺得公平咩?

...
馬仔 發表於 10/9/2012 22:12

Earning money is important for company, but this kind of cracking should not occur in a brand new toy or toy less than 1y old.
係呀,若師兄有放出黎擺 pose,記得唔好側頭呀....唔係就有機會好似我隻咁....
fktuen 發表於 10-9-2012 09:14

我隻佳亞都係長期頂住大脾位結果有噠野:56:
我隻佳亞都係長期頂住大脾位結果有噠野
calvines1995 發表於 10-9-2012 10:46 PM

Can't believe the skirt has the same problem!!! :shock:
想問下大家覺得隻魂NATIONS 金色SGGG 會唔會有呢個問題?
I have ordered this but I think it would suffer the same thing
Probability 99%

BTW it should be GGG but not SGGG
咁仲買唔買大獸神好.................
油漆裂呢個問題,BANDAI有責任,不過可以的就順便問候一下祖國的原料供應商公道一點.

油漆有檢驗,不過一般只是驗鉛,水銀一類重金屬含量,看看會不會影響大家的智商,性能力.另外都會驗甩唔甩油,一般標準唔甩都過關的了,而且也沒有保質期,驗個隻過就過.
仲有驗個隻就按足標準6個流程,9個工序,生產有幾多人理??
唔好來抽驗呢招,驗一次幾千,以現在貨量,驗得3~5次單係驗的費用轉嫁過來無端端都貴幾十近百.

又有時油漆沒大問題,膠料本身都沒大問題,但加起來有問題...這個就更連驗都無得驗.
從前ABS就ABS,ABS油就ABS油,PVC就PVC,亦有PVC油,現在又ABS+PVC,+PP,+PC,.....油漆及原料相性有問題並不出奇...
上面的組合還比較正路的了,仲有D聽都未聽過的膠料,一樣有廠為省成本混來用...
呢個可以解釋早幾年的玩具問題較少的原因.

至於我,近年少入手太貴價的玩具,因為知道多數擺唔耐,合金車自己都會裂的...點仲有期望??
不過可能我隻隻玩,玩完掉一邊由佢封塵,真係封塵個隻,無櫃無燈,龍神,LOST都無事,反而隻GGG玩完入盒,回家看看死左未先.大不了自己油過囉.
I have ordered this but I think it would suffer the same thing
Probability 99%

BTW it should be  ...
genesicgaogaiga 發表於 14-9-2012 01:44 PM

then i shouldn't order it yet... need almost 1k after all :(
我有個經驗想同大家分享,我以前有龍騎R&R系列既龍騎同夜騎生存模式。d金油系有問題,唔系裂油,而係溶油,溶到一pat pat,同星矢黃道十二官扭旦都一樣
個幣蹦咗,Ankh 咪裂開囉 ^^