Toysdaily 玩具日報

樓主: genesicgaogaiga

[其他] Bandai 油crack 事件回報室

所以小弟都暫時決定儲返啲中古舊合金重好...:43:
不用CHECK,佢要爆你都無野做到的了
yugi 發表於 9-9-2012 08:14 PM

呢句說話真係中Point:ice:
yugi兄我一定要俾個Like你:71:
PVC gold paint will melt.

SR metallic paint will crack.

EX and ES will crack.

Only SOC, CMS ...
genesicgaogaiga 發表於 9-9-2012 09:15 PM

千值練!
暫時無問題~
不用CHECK,佢要爆你都無野做到的了
yugi 發表於 9-9-2012 08:14 PM

面對咗rising kuuga同hyper kabuto嘅情況後,已經接受現實了~~~:oh:
千值練!
暫時無問題~
luciferdark 發表於 9/9/2012 23:19

yes,千值練 is one of our last hope.
我想知道,如果裂油可以點補?洗唔洗鏟左先
tdduncan 發表於 9/9/2012 22:44

No way.
Crack paint can never be repaired.
Repainting is nearly impossible unless you wipe out all the paint and repaint the whole thing.
油ceack應該是類似氧化的問題?(純猜測, 無根據)
所以是不能避免的吧
這邊廂bandai用祼膠, 我們又吵著說太膠
那邊廂在膠上塗油又被我們投訴裂油
這真是難為bandai了...

油就無 crack,但係呢...我隻 SHF 秋葉紅 同 秋葉藍 個頭 D 油就因為擺 pose 時「埃」主個衫領位...
D 油有凹陷現像, 成個角咁凹咗落去.....:55::53:

應該比較多裸膠嘅(eg 戰隊)會冇咁慘烈...
garykctse 發表於 9-9-2012 07:39 PM

:56: 唔係羅....戰對 D 油厚....我隻秋葉空同秋葉藍擺 pose 是,個頭「唉」主衫領位,
結果那個位聖忽凹入去, 好似被領位腐蝕左咁。
我隻完全体未有事 但係隻Lost就裂左了:'(
睇左條link 日本玩家那隻都係Lost版黎
SHF ANKH 都出事.....
lhfsamuel 發表於 9-9-2012 04:39 PM

我隻lost開始出事...:56:
唔係羅....戰對 D 油厚....我隻秋葉空同秋葉藍擺 pose 是,個頭「唉」主衫領位,
結果那個位聖 ...
fktuen 發表於 10/9/2012 01:54

係喎, 唔記得妄想戰隊係重塗裝添 :80:
係喎, 唔記得妄想戰隊係重塗裝添
garykctse 發表於 10-9-2012 08:30 AM

係呀,若師兄有放出黎擺 pose,記得唔好側頭呀....唔係就有機會好似我隻咁....:56:

孔膠布.....................:50: