Toysdaily 玩具日報

樓主: genesicgaogaiga

[其他] Bandai 油crack 事件回報室

真係有冇攪x錯, b記d玩具越黎越貴,
但d 質素越黎越差.
唔知聖鬥士同魔動王果d 有冇事,
有既話就大鑊, 盒盒都過 5 魚....
難怪笨記會用原膠色啦:oh:
頭像被屏蔽
返去睇吓隻sr惡魔人萬能俠呀要:67:
超龍神是一拿出 box already cracked 100%
返去睇吓隻sr惡魔人萬能俠呀要
老文 發表於 10/9/2012 15:51

This one is ok , I hope so for coming future.
我隻Ankh Lost瀨咗嘢啦~~~~:time:

WAVE 鉄巨神 metallic version has NO such problem.
The painting technique is really better than bandai.
我隻裝著chalice膞頭都係,不過都n年前既事。。。
油ceack應該是類似氧化的問題?(純猜測, 無根據)
所以是不能避免的吧
這邊廂bandai用祼膠, 我們又吵著說太 ...
herrickwok 發表於 10-9-2012 12:47 AM

我覺得似係PVC出油咁
D銀油被變左質既膠迫返出黎...
但係出邊仲有一層透明色所以就迫爆左層透明色搞到裂左

我諗我都係買左返黎快手影完相之後收埋佢地算啦...:68:
我隻lost都出事……
暫時得幾條細橫紋,雖然唔覺眼……
但擔心愈來愈勁……:die:

申報:只拎過出來影過一次相,之後放返入盒……

就自己所知,如果上完底油(如果有底油的話)未乾太快上面油又或者焗漆程序出現問題係龜裂主要原因...

回復 71# genji

剛剛都開左來睇
我的那隻LOST 都有幾條細橫紋..........
有D 擔心開下其他野睇下,
睇下睇下見到龍騎條龍都係金屬紅
最近先見到HYPER KABUTO 金屬紅退左色
今日LOST 又有野
唔知最後條龍會唔會都出事:56:
E 家真係咩心情都無了.......
D 野佢做出來賺錢, 有問題佢一定要負責, 唔可以話為難佢.

再者, 佢無試清楚用咩油響咩物料上出事, 都係佢 ...
馬仔 發表於 10-9-2012 02:02 PM

我覺得呢個講法有D問題
佢係生意人, 又唔係神
我就係講緊會唔會係D油本身化學作用變到咁
世事無完美, 唔通你話BANDAI做乜用金屬出玩具 有氧化問題
但係佢應該搵唔會氧化嘅金屬出玩具?
對,bandai唔係神,但係呢個世界係有測試,佢而家係用我地買左佢地既貨做白老鼠,你咁又覺得公平咩?

quote]我覺得呢個講法有D問題
佢係生意人, 又唔係神
我就係講緊會唔會係D油本身化學作用變到咁
世事 ...
herrickwok 發表於 10-9-2012 10:01 PM [/quote]