Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 原祖"中華英雄"p.6 封面彩圖 ATV電視版人物介紹5-9-2013

離魂大法

力保中華樓

死鎮

斬盡殺絕

中華傲訣

死局

九幽血神

無敵淚
仲有呢本
回復 77# 聖鬥士JACK

這個我當然也要有la:77:

當年atv拍過的電視版中華英雄..個人認為好多選角人物都好接近漫畫版,但出來的效果就是未如理想,可能始終是受資源所限吧!
不過呢d資料現在睇番也相當有趣,值得回味..:77:
我上月也入手了舊版中華英雄1—144期!
真係超正!津津有味!!
回復 80# 聖鬥士JACK

舊書真係好有風味!尤其專欄同廣告..復刻版呢d野好少會同樣復刻埋.不過睇書時要好小心同埋睇完要洗手,當年用的報紙過左幾拾年都會變黃同會有陣味....haha

ching好野wor...1-144都好難可以全套入得番..想問問貴唔貴?..同埋會否再收番修訂本1-44?
回復  聖鬥士JACK

舊書真係好有風味!尤其專欄同廣告..復刻版呢d野好少會同樣復刻埋.不過睇書時要好小心 ...
老文 發表於 6-9-2013 09:04 AM

我在雅虎買的時候沒留意第一期,賣家無詳細說明賣的第一期是合訂本第46期⋯
只登了相,但兩本書封面一樣,當時沒注意到
幸好傲龍未展兄有多一本中華英雄第一期
送贈給我,我才有完整的1至144期
成交價1400
修訂本依家好似幾貴,暫時不打算修,將來隨緣吧
我都希望將來有機會收集到
修訂本依家好似幾貴,暫時不打算修,將來隨緣吧
我都希望將來有機會收集到
聖鬥士JACK 發表於 7-9-2013 11:31 PM

Jack兄不用容氣, 第一期我橫掂有多一本, 無所謂啦~
至於修訂本就真係要睇彩數了, 就算有, 個價都應該幾嚇人的, 尤其是近期英雄再現效應.

如果要收藏, 盡量儲返薄裝, 唔好儲合訂本, 合訂本有好多野改動左、又無專欄,  (見下圖, 左面初版、右面再版)
再版不單只畫面有改動, 連對白都有改動!

那些所謂數碼修復本就更加不堪, 將最有欣賞價值的人手彩稿及素描, 以所謂電腦美術取代, 變得不倫不類!  要收藏, 一定盡量儲返薄裝!

真.中華英雄 全套:  http://dannyseiya.blogspot.hk/2013/08/blog-post_31.html
回復 84# 傲龍未展

仲有無敵殺馬,都係合訂本cut埋,話太血腥。睇到大大D相,好想再cap多D圖分享:D
回復 83# 聖鬥士JACK

得閒MON下Y網,好多時會有人放