Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 原祖"中華英雄"p.6 封面彩圖 ATV電視版人物介紹5-9-2013

中華英雄所帶俾讀者既回憶及影響,真係"可一不可再"....:$
謝謝分享~:64:
回復 12# 玩具人生

這套太多好情節了,除最經典的無敵,黑龍島篇外,還有(金太保,火四郎,火鳥,劍聖弟子,中華樓,刀中不二..)..仲有不斷比到係驚喜的畫面..還有見到馬sir,少傑,英雄幫的成長進步.太多太多了:71:
回復 13# 新手mm

好彩既係我當年都好後期先開始追番來睇,(唔洗等咁耐),記得應該係"似是故人來"出版既時候,即馬sir剛離開玉記,開始天下的時候朋友全套借給我看的:77:
回復 11# amuroray

港漫我最愛3套漫畫...中華英雄(馬先生年代)...黑豹列傳(肥良年代)..海虎1.2.3:77:

回復 16# rarityraider

大大講得好啱..:77:我覺得中華英雄唔止係漫畫咁簡單.仲可以用藝術角度來睇,更可以用來作美術教材..真係好正
好懷念當時一個星期追幾本港漫嘅日子
回復 21# wallacelei

係呀!果時...賭書..江湖書..on男..我都有睇小小架:71:
回復  rarityraider

大大講得好啱..我覺得中華英雄唔止係漫畫咁簡單.仲可以用藝術角度 ...
老文 發表於 9-8-2012 09:05 AM

無錯,當年既馬仔真係好用心去製作哩本作品;單係封面都會用盡不同既媒體去表達質感(甚至為製作經常脫期),都已經係前無古人,後無來者∼
以致內文亦花盡心思去設計打鬥場面,招式,構圖等... 真係非現在倒模式製作可比擬∼
總而言之,一提起中華英雄只有令人津津樂道既無限回憶,懷緬∼:42:
回復 23# rarityraider

不錯...現在天下期期靚...手法亦已到極純熟既化景,可是就比不到當年那份期待和衝擊比讀者:35:
回復 24# 老文
不瞞你,我都已經無睇天下(港漫)好耐好耐啦(起碼超過十年)...
無他既,"哀莫大於心死"...:56:
回復 25# rarityraider

有一期中華英雄司徒無量做封面的.就是 "哀莫大於心死"...講得好!..我都無睇天下好耐(200期之前)..耐不耐會去7仔睇吓封面.揭開幾頁看看..就放下了,睇唔入腦的
回復 26# 老文
對!就係司徒莫問背棄司徒無量既個期.... 唉~~

我身邊都有些少仍然睇天下既人,所以我有時都會借來揭下,及後就連揭下既動力都無埋... 因為總覺得期期如此,睇同無睇都分別不大...
相反,中華英雄就已經洗腦式地殖入我心,不能磨滅~:75:
其實小弟現在天下都仍有睇,但只買二手~
如果師兄們現在還有睇的話我估會:blame:
我由高峰期每星期入五六本港漫到現在只淨入番封神同天下咋(多數二手才會買)
回復 28# 玩具人生

天下既迷..永遠都解唔開..佢係差個故事..其實一個簡單既故事真係咁難咩?
回復 27# rarityraider

值得一再回味的港漫...佢影響我當年都好想入漫畫行業.有去講過工業學院學美術tim呀:35: