Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 原祖"中華英雄"p.6 封面彩圖 ATV電視版人物介紹5-9-2013

數年後..在深水埗的夜攤買回2本畫集..可以係道又分享吓佢既封面同精彩的黑白稿件

銀版係第一本1989年出品,金版係1990年出版

10大殺手

元武戰羅漢

無敵一夫當關...黑白稿又另一種風味..

無敵淚..已經唔可以只係用漫畫來形容...

無敵決戰刀中不二...絕悄絕義..求敗壯志..用心斬訣..刀中不二

孤星閃逝....

旱有見到英雄的一笑...背景亦是精彩...少傑一眾就是當年的景王組合

浴血鋼牛谷..驚天一式

英雄無路

中華英雄的精品唔多..就算係畫集數量都好似得3幾本.而赤劍我都無買到.因為始終like畫多過實物
追加早期修訂本封面圖幾張

鬼僕..日月門神

劍聖弟子...劍老
數年後..在深水埗的夜攤買回2本畫集..可以係道又分享吓佢既封面同精彩的黑白稿件

銀版係第 ...
老文 發表於 14-8-2012 09:49 AM

老文師兄請問金色同銀色內容係咪唔同㗎?我得銀色個本 , 想買回金色的o:64:
回復 63# pastng

2本唔同的...相距一年後推出...加左10蚊..另因為atv90年出電視劇.追加了人物內容:77:
回復  pastng

2本唔同的...相距一年後推出...加左10蚊..另因為atv90年出電視劇.追加了人物內容:7 ...
老文 發表於 14-8-2012 11:01 AM

謝謝回覆:64:不過如果冇多到馬sir 的畫就冇乜興趣了
回復 65# pastng

可能我講得唔清楚,其實內文大致上係唔同的...所以大大可放心購買:77:
回復  pastng

可能我講得唔清楚,其實內文大致上係唔同的...所以大大可放心購買
老文 發表於 14-8-2012 11:10 AM

哦!Thanks !!  Buy Buy Buy !!!
睇完我想掉左買回來的中華英雄數碼修復版。:42:

天下故事點解唔精彩,唔計當年中華英雄故事有劉定堅同其他人幫手,就係每個故事要講幾百期,主角又唔死得,新敵人又要對主角造成威脅.....

在這個前提下,好難作落去又合理...............

就算日漫都係少數好似One piece....又長又好睇。
回復 68# mushroom

hk好多人其實都係係道等緊另一個"港漫奇蹟"(包括我)...可惜..:67:
回復 61# 老文
雖然哩啲畫稿都係用係漫畫出版上既鋼筆畫稿,但係幅幅都充滿畫味,簡直就係藝術品∼:71:
回復 70# rarityraider

當中仲有網紙(剪貼),水墨..又有用素描手法..好豐富.同埋最緊要佢公仔同景物配合自然:43:
回復  mushroom

hk好多人其實都係係道等緊另一個"港漫奇蹟"(包括我)...可惜..
老文 發表於 14-8-2012 01:08 PM

很難了,大家的眼界開了,若中華英雄依家出,大家都係Download睇
上網搵返既...羅漢最後之英姿

為救英雄等人,使出終極一招

終於成功擊退牛群救出眾 ...
D@ZAce 發表於 10-8-2012 09:38 PM

英雄抱羅漢屍體極有鐵拳浪子最後一幕的味道....:sad:

回復 73# SARU

果一格既筆法比一般的不同,形造到摰友死時的悲慟.果時睇都好震撼:71:
回復  SARU

果一格既筆法比一般的不同,形造到摰友死時的悲慟.果時睇都好震撼
老文 發表於 17-8-2012 02:09 PM