Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 原祖"中華英雄"p.6 封面彩圖 ATV電視版人物介紹5-9-2013

回復 30# 老文
我當年都成日臨摹中華英雄既封面,畫內頁角色大頭來自娛一番,好自我陶醉的∼

話時話,想請問大大天下200期即係講到邊樹??
我大概睇到係聶風入魔後同步驚雲同歸於盡之後就停左無追了...到200期未?:(
回復 29# 老文
我覺得天下(或者可泛指普遍港漫)最唔好既就係:
當有一個新強者出現,但之後又有一個比他更更更強既出來;強到可以用一隻手指就捽死前者既自圓其說,打倒作日的我既方式最令讀者睇到想放棄囉.....:42:
回復 31# rarityraider

講真的..天下我都唔記得佢200期攪咩囉,去到天下果時都只係為儲而儲:70:...咪鬼考我la...:34:
回復 32# rarityraider

這個絕對是其1..其2.唔敢結局...3.伏線伏到最後唔見左..4.一味唔用腦淨講打..5.奸角死幾次都仲可以番生
回復 34# 老文

你講既 2, 3, 4, 5 點...因為無追,已經唔識提出了...:66:
謝謝指出∼:77:
回復  老文
我當年都成日臨摹中華英雄既封面,畫內頁角色大頭來自娛一番,好自我陶醉的∼

話時話,想請 ...
rarityraider 發表於 9-8-2012 01:10 PM

二百期應該懷空懷滅出左七武器打龍左右
回復 36# 玩具人生

勁呀...對於天下我就真係唔記得..亦唔想番查了:35:
回復 36# 玩具人生

謝謝大大導出200期既進程...:77:
我真係脫晒節九千幾年了; 現在只係勉強記得懷空孭住個大箱內藏把武器好似叫天罪...之後既野就一片空白~:31:
"中華英雄"真係好正, 由細陪到我大, "風云" 無可能超越到佢, 係美術角度睇 : 封面都係賣點之一, 呢方面李健良幫到馬仔唔小. 我而家仍有睇 "風云", 的確比頭 100 期差左好多 ! 同 "哀莫大於心死" 都不為過, 但我會等到佢完結為止, 希望馬仔唔好再拖.
見到前面師兄提到追書買的日子, 我都好響往 ! 想同大家介紹下重畫的 " 鐵將縱橫", 我覺得幾好睇, 每星期都會有等書出既心情, 唔知係咪所有公仔書頭 100 期都正 D !
我記得黑龍島一期等左成個月,當時一見人揸住新一期,夜晚十點幾衝落樓買書(個時仲係小五咋)
回復 39# 有性格

當年只有馬sir可以用漫畫做"畫展"..個個都想睇佢"珍跡":71:
回復 40# wpc

有無人知道..黑龍島個景..其實係咪參照"龍爭虎鬥"電影中個島來劃?..我覺得好似:77:
回復 39# 有性格

其實唔係唔想同大家吹下水,只係自己只對中華英雄比較熟悉少少,其他既一啲都搭唔到咀....唔好意思∼:(
回復 40# wpc
我當時已經係中學生了,記得有時星期一晚已經會買到中華英雄,唔洗等到星期二∼:78:

通常一期書仲會"卵"起碼十次以上去等下一期書出∼
回復 42# 老文
哩個就真係無研究過...咪鬼考我啦衰鬼∼:45: