Toysdaily 玩具日報

查看: 28058|回復: 43

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.114~~~格鬥妄想少女~~~Akiba Blue

為了保衞秋葉原獨有的宅文化不受侵佔~~~:74: 馮著口號~~"痛即是強"~~~ 一支非公認的三人戰隊~~~以重妄想隆重登場~~~:!

Akiba Blue 秋葉藍~~~非公認戰隊 Akibaranger 三人組之一 ~~~變身者是懂格鬥術的十八歲女高中生青柳美月~~~:78: 本身並非戰隊迷~~~但因首次妄想變身後對連者的力量著迷~~~便正式成為組員之一了~~~:DD 剛推出的這款秋葉藍~~~秉承廠方現今的女性素體技術~~~用上比正常 SHF 更柔軟的膠料製作~~~以防止因部件細弱而扭斷~~~:) 素體身型很有女性的體態~~~跟另一擅於推出女性人偶的廠家質素可謂不遑多讓~~~:shy:

秋葉藍內容除了本體外~~~附有六對可換手首~~~三條不同型態的領巾和一把 MMZ-01 萌萌射手 (槍型態)~~~:)

秋葉藍本身盒內並沒有附上台座~~~這個台座是跟秋葉紅一起購買的附送特典~~~:52:

本身秋葉藍的身型不俗~~~很有女性味道~~~:35: 不過因為腳掌收細了的關係~~~素體有上重下輕的情況~~~:54: 擺放企姿需要多一點的耐性才行~~~有些動作還需要台座的幫忙呢~~~:38:

各部關節的可動性其實不差~~~但手臂好像差了一兩個可動關節似的~~~扭動或舉高手時有點不夠得心應手~~~:62: 絶招"萌萌麥林彈"夾手提槍的動作更不能造到~~~是今次 SHF 秋葉藍的一個缺點~~~:55: 但可換手首型態卻頗豐富多姿~~~算是彌補一下吧~~~:(

MMZ-01 萌萌射手槍的製作不錯~~~提在手上十分有型~~~:! 這個蹲下施展必殺技姿勢本是不可能擺出的~~~是我用方法"夾硬"造出來的~~~~可一不可再啊~~~:time:

秋葉紅跟秋葉藍的比例大概是這樣~~~因為是穿著戲服關係~~~在劇中兩人應是肥一點的~~~現在 SHF 給他們都美型了~~~:^

這款秋葉藍的各部上色水平不錯~~~:) 除了關節處之外~~~全身均有上色~~~藍白黑各色澤均勻~~~走色出界情況很輕微~~~:78: 胸部透明處和屁股的白色絲印清晰~~~:shy:

後記: 秋葉原連者原只是三人妄想世界內的英雄人物~~~:he: 不過後段敵人幹部竟可以由妄想世界走出現實世界作出破壞~~~令劇情變得神化難明~~~有諷刺以往編劇隨意亂改劇情的意味~~~:x 若各位仍是一位標準的"宅族"~~~觀看此片必大呼"好玩"~~~愛不惜手~~~:$ 但若心智已是成熟棄宅多時的話~~~可能會以"垃圾"來形容此劇呢~~~:47:

秋葉紅藍都整得唔錯
係衰在少配件:78:

梳化:DD:DD:DD
小熊呢~?:36:
我買了狂徒冇錢買Akiba Blue...
秋葉紅藍都整得唔錯
係衰在少配件

梳化
cchong420 發表於 1-8-2012 10:07 PM
希望黃都 keep 到水準啦~~~~~配件咪係多手囉~~~~:DD
小熊呢~?
我買了狂徒冇錢買Akiba Blue...
御姐喵 發表於 1-8-2012 10:10 PM
小熊留番各位買隻返去發掘啦~~~~:shy:
some兄買埋架痛車啦~~~~~:he:
支持some大出多D戰隊post :DD
(買埋痛車la, 咁先齊套~~) :p
十卜Some大:71:
Some大呢排果然忙:43:
唔好俾佢停:76:
估唔到咁快又睇到大大嘅post:71:
十卜:shiny:
套野真係好搞鬼...可惜咁快就完左:oh:
呢幾隻仲考慮中...驚入得隻人又想入埋架痛車...但個價錢真係好痛:die:
唔駛諗,我都入左,仲差隻黃色。
some大補出個秋葉紅post:shy:
入埋痛車la:shiny:
頭像被屏蔽
Support!! 估唔到some大都有玩呢套戰隊~看來黃戰士同痛車你都走唔到喇....
講開手臂差了一兩個可動關節,我發覺部份有幼手臂的既SHF都係咁,呢點笨大真係要改善下呢~
估你唔到估你唔到 :34: :34: :34:

連森大都入埋妄想戰隊 :66:

今次亞藍妹 QC 比上次紅大叔嘅真係差左 d,我果隻都中左頭獎,好彩只係左上臂白色部份有少少藍色出界,算啦 :42:

但你唔提起又真係唔知道發射必殺技果個動作係做唔到嘅 :70:

架痛痛車睇黎我都應該係死硬架啦,係差在笨呆唔知會唔會出埋瑪露希娜(因為已經出左彩色 prototype),如果真係出(應該係暈限)就一頸都係... :70:
some兄買埋架痛車啦~~~~~
pein 發表於 1-8-2012 10:35 PM
三千幾銀喎~~~~~沒有本事了~~~~:80:
支持some大出多D戰隊post
(買埋痛車la, 咁先齊套~~)
我乜都冇曬 發表於 1-8-2012 10:42 PM
都係嗰句~~~~三千幾呀大佬~~~~~玩下算啦~~~~~:69:
真係估唔到some大會入Akiba :DD
不過哩套劇確實對特攝迷有一定吸引力:)