Toysdaily 玩具日報

查看: 7468|回復: 36

[分享討論] 去完望過兩家廠的1/4...唔知點解有呢個感覺

純個人感覺
兩家廠的1/4 都只係scale放大1/6...定係1/6其實真係做得太好? 係1/4上面無乜野地方可再提升? 我覺得好似浪費左1/4個發揮點...我第一眼望見Ht隻1/4 batman..第一個感覺係~ 嘩!好大隻呀!~幾正wor.......再行近望其實同1/6好似無乜分別..頭雕上1/6 detail其實唔比1/4差好遠.....大家覺得其實有乜地方因為技術問題用唔到落係1/6上面,而可擺係1/4上面運用呢?... 純吹下水
時間同經驗,開初1/6都冇土details
前面講兩間廠,後面只見HT,唔識回應
個人覺得係成本+開發時間+QC+生產速度問題,
真正完全以超像真1:4去開發可能要搞好耐,過於細緻的話QC亦難KEEP,
生產速度更加唔洗講,宜家都已經成日要等9個月以上....
其實1:4嚟講,HT的BATMAN,EB的市長&JOKER嘅水準我已經收貨
前面講兩間廠,後面只見HT,唔識回應
KAISAR 發表於 29-7-2012 20:50

:x  :x  :x

Toysdaily 玩具日報 提示信息
對不起,您的帖子小於 15 個字符的限制,請返回修改。
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
各位一比四無問題,錢.都唔係問题,個盒先係問题!!
技术未成熟        ~~
回復 1# lili

同意,其實去到1/4,做植髮係基本,
如指放大好像級素一樣,最後感覺只係大細分別
頭像被屏蔽
其實好多1比6都好超像真, 1比4對我黎講都只係放大左同埋當係買個藝術品返屋企display
同我感覺一樣…係技術未成熟之時我都係唔會搞一比四住!

照理起碼都要有可動手指啦!
其實睇吓咩角色,好似好如果RAMBO呢D,你要收好D關節,但JOKER,BATMAN都唔驚呢個問題...
樓上講既植髮同可動手指其實都應該試吓,最唔明既係DX12人頭你唔比可動眼,1/4人頭你HT都唔比可動眼就唔係好講得通,我知打EB而家已經好夠打,但做好D唔太過啫,1/4頭更易做啦.......
到而家咁多BATMAN都未有一個可動眼Christian Bale頭,DX都出左兩次,1/4出一次BATMAN,吓吓都係重頭戲,但可動眼Christian Bale頭可能出到DX32都未見到........佢隻眼特別難攪?呢個先係我最大疑問......
個人覺得1:4 at least唔應該仲用膠鞋(當然原設係用膠嘅例外)