Toysdaily 玩具日報

[詢問] 我買左套Decade拉打DVD,(P.6 歷代幪面超人賽跑比賽)

原罪 發表於 28-8-2012 03:27 PM

呢個post過左成年,但近幾日有人回post:@
唔係7月既post咩?
成年?:?
唔係7月既post咩?
成年?
原罪 發表於 29-8-2012 05:00 PM

我見FB話係11年的,不過回應就好新

劇中的侍劍者是原班人馬嗎?

其實呢集係咪開創拉打crossover其他類型特攝先河?

唔計N年前的拉打鬥超人...
劇中的侍劍者是原班人馬嗎?

其實呢集係咪開創拉打crossover其他類型特攝先河?

唔計N年前的拉打鬥超 ...
mushroom 發表於 3-9-2012 11:27 AM

係,果時侍和dcd一齊播的,侍其中一集都有講dcd,侍世界正確睇的次序是dcd24集,侍2x集,dcd25集
係,果時侍和dcd一齊播的,侍其中一集都有講dcd,侍世界正確睇的次序是dcd24集,侍2x集,dcd25集
yugi 發表於 3-9-2012 11:50 AM

可唔可以俾條link我睇下侍點講DCD的?
可唔可以俾條link我睇下侍點講DCD的?
mushroom 發表於 3-9-2012 12:18 PM

其實只係解開幾個謎,例如侍個管家點解會出現在門矢士間照相館及點解見到侍入到來要躲起來,還有dcd 24集尾侍出動但25集頭就變左侍紅和門矢士準備開打

反白
原本那裡是醫藥館個館家去醫條腰,至於躲起來因為之前要面扮無事但最後忍唔住要醫驚比佢地見到所以躲起來
出動後鳴嚨出現在侍紅面前同佢講dcd會破壞世界,所以佢去左士的面前
其實只係解開幾個謎,例如侍個管家點解會出現在門矢士間照相館及點解見到侍入到來要躲起來,還有dc ...
yugi 發表於 3-9-2012 12:23 PM

謝謝,有時間我再睇睇段片。

另外見到在侍的最後一戰中,Decade可以召喚敵方發出的騎士,變成自己的武器......

那些咭召喚出來的騎士....都是那位騎士自己嗎?而不只是幻影那類的東西?所以不會兩個同時出場?

不過當佢地唔夠打或用完後,消失的景況又幾似係用數碼化出來的rider.....
謝謝,有時間我再睇睇段片。

另外見到在侍的最後一戰中,Decade可以召喚敵方發出的騎士,變成 ...
mushroom 發表於 5-9-2012 06:53 PM

嚴格上那個只是冒牌的劍應不能變武器,可能劇情需要想佢地最後一齊拿大劍出招先咁安排吧:(
嚴格上那個只是冒牌的劍應不能變武器,可能劇情需要想佢地最後一齊拿大劍出招先咁安排吧
yugi 發表於 5-9-2012 07:01 PM

奇就奇在可以唔另外召一個劍出來變武器,咁樣都可以一齊拿大劍呀。
奇就奇在可以唔另外召一個劍出來變武器,咁樣都可以一齊拿大劍呀。
mushroom 發表於 5-9-2012 07:25 PM

decade既精粹係劇場版既嗚嚨講左:「Decade係無故事既!」:74:

《完》
decade既精粹係劇場版既嗚嚨講左:「Decade係無故事既!」

《完》
原罪 發表於 6-9-2012 12:43 AM

:63:不可能無故事的.......接受不到呀.......
不可能無故事的.......接受不到呀.......
mushroom 發表於 6-9-2012 10:28 AM

咦?你未睇哂架?

sorry,sorry:64:
嚴格上那個只是冒牌的劍應不能變武器,可能劇情需要想佢地最後一齊拿大劍出招先咁安排吧
yugi 發表於 5-9-2012 19:01

sorry
有少少亂

大大可唔可以再講一次個時序係點?

侍??集-->dcd ??集? --> 侍??集咁

thx!!
咦?你未睇哂架?

sorry,sorry
原罪 發表於 6-9-2012 12:42 PM

其實我睇左劇場版,不過未睇TV版,近排買左DVD,所以睇返。不過都知個結局係點。

sorry
有少少亂

大大可唔可以再講一次個時序係點?

侍??集-->dcd ??集? --> 侍??集咁

thx!!
BUSTERMACHINE 發表於 6-9-2012 03:11 PM

我睇左,大約係

侍戰隊 20集尾,海東出場偷小烏X。
Decade 24集
侍         21集   , 怪獸騎士登場,主公爸爸到醫院(照相館)?夏海出門口見到機械人,鳴
                           瀧向主公散謠言,最後主公和矢門士見面  
Decade 25集