Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 動 漫 節 嚴 打 排 隊 黨 禁 即 場 開 賣 限 量 商 品

其實限量版HT賺多啲錢咩?炒家同阿叉賺之嘛,除非佢地係HT請嘅
liverpool_chu 發表於 11-6-2012 06:40 PM

賺gimmick,賺人氣麻,
你打去蘋果日報,問下佢可唔可以免費訪問你,上埋港聞版?識你係老鼠呀?
佢舊年o係菜街一條龍,動漫節再一條,已經見兩次報啦
唔係咁搞,點樣爭咁多電影同遊戲版權到手.點樣引三叔公同六婆入市呢?
佢咁樣搞一搞,雖然d炒價跌左一排,但出貨量大升,咁樣已經賺到仆直了.

又同你計下會場版,當你每款3千,當你1萬隻好未,啤左出來3日畀客人買晒,
扣番event成本,人手,場租,當佢一隻執5百,都賺左兆萬一年鋪租有突啦.(佢間鋪月租相信要20幾萬)
至於D貨,究竟係落o黎玩家手中,定係放上網炒,升價又好,蟹貨又好,唔關佢事啦!

有玩具就玩啦,學人講做生意,講賺錢做乜.
幾時知係邊3隻限量版???
幾時知係邊3隻限量版???
I will support anything to fight against 炒家 and 排隊黨!
你打去蘋果日報,問下佢可唔可以免費訪問你,上埋港聞版?識你係老鼠呀?
佢舊年o係 ...
Toro 發表於 11-6-2012 06:52 PM

最大獲動漫限量係要排隊唔係冇得玩呢
佢舊年o係 ...
Toro 發表於 11-6-2012 06:52 PM

最大獲動漫限量係要排隊唔係冇得玩呢,我根本唔係要講賺錢,係想講佢動漫限量,攪到真係想玩嘅冇得玩,一係就要食炒價,你到底明唔明我講緊咩?
最大獲動漫限量係要排隊唔係冇得玩呢
liverpool_chu 發表於 11-6-2012 07:05 PM

SAN DIEGO、新加坡、台灣等地都要排啦,
根本買限定要排隊可以話係常識,係香港瘋狂左D者...
最大獲動漫限量係要排隊唔係冇得玩呢,我根本唔係要講賺錢,係想講佢動漫限量,攪到真係想玩 ...
liverpool_chu 發表於 11-6-2012 07:09 PM

咁你段文就真係好多野都講得唔清楚,你好難怪我睇唔明了.
我都解釋左你聽,佢搞限定,目標並唔係想令更加多人買到特別o既玩具,而係要gimmick.
愈多人買唔到,下年就愈想去買.
不過畀好消息你,今年情況會有改善,祝你買到想要o既野.
SAN DIEGO、新加坡、台灣等地都要排啦,
根本買限定要排隊可以話係常識,係香港瘋狂左D者...
gn01911426 發表於 11-6-2012 07:09 PM

所以我咪話,最好係出兩隻,動漫限量果隻多啲嘢,普通果隻平時噤收訂,噤中意限量果啲咪去排隊囉,真係就噤想玩果啲咪笑萬囉,你話如果佢動漫真係出CA,想玩又唔得閒排果啲點算?我話佢”限定版賺多啲咩”嘅意思係,佢就算係動漫出定笑萬出,都係大把人訂架啦,笑萬可能仲多添,只不過係我認為無謂攪到排生排死先買到隻玩具姐,你整張限定卡,整個可似電影iron man 限定16隻果個頭,啲人都會去排啦
咁你段文就真係好多野都講得唔清楚,你好難怪我睇唔明了.
我都解釋左你聽,佢搞限定,目標並唔係想令更加 ...
Toro 發表於 11-6-2012 07:15 PM

哈唔好意思係我打得唔夠詳盡
觀望事態發展~ 希望今年有改善
今年應該冇Predator,傳聞係即將上映的新電影
Toro 發表於 11-6-2012 06:07 PM

Amazing Spider-man?

Good idea!!! :34:

身體 (Old Spider-man) 早準備好了,換套衫即可......:71:

頭雕留比量產戰損版,高!!:66:

打擊炒家!!好!!~~~~~~~~~~網上抽籤最好!!
kevinwong4ever 發表於 11-6-2012 10:40 AM

Agree~ :71:

抽簽?比着我係ィ巨地請一二百人幫手收,唔比人工只比佣金(如中標),到時真係玩家拜拜了
再唔係請晒D人棟足係會展三日人工仲平過排頭幾日廿四小時
其實限定這種方式 日本比HT進步多了 HT有看到其實可以多學學
方法一
舉個最熱門的限定販售雪初音
販售方法:
1.在會場販售固定隻數(借以提昇人氣炒熱買氣 但也是限購一人一隻)
2.會場販售不完或是考慮到無法至現場排隊購買的人 開放一般人購買 但是限定時間下訂
3.廠商依照下單的多寡進行製作
4.半年後出貨
5.絕對不再販
此方法優點為:
優點:只要不再販 商品就不會有跌價的問題 根據時間越久商品也會水漲船高 也不會有想要的人買不到
         排隊的人也買不到的問題
缺點:廠商需要再排程進行製作 時間較長
方法二
類似日本DD限定販售品
販售方法:
1.限定販售前1~2個小時開始排隊 然後發放號碼牌
2.再由專人抽出進場的順序 EX:1~10 抽到5號則5優先 4最後 抽到10號則10優先 9最後
3.限量販售
優點:先去排隊的不一定能先買 後排隊的也不一定買不到 完全是運氣走向
        廠商在會場過後無須再次製作 產品的稀有度會更高
        請人排隊的就要有覺悟 因為不一定都抽的到你付近的時間號碼
        排隊時間也不用很長
缺點:排隊現場會很多人
        完全是天公伯要保佑 地區近的沒關係 地區遠的就可能賠了車錢又買不到東西
方法三
類似應幕的方法

by jian2000