Toysdaily 玩具日報

查看: 29566|回復: 25

[玩具報告] 黑之女妖!!!!—ROBOT魂 117 BANSHEE 報喪女妖 完全玩評報告

BANSHEE由佢話出個日開始,對佢已經好感興趣。首先,UNICORN套野正,自然連帶佢D公仔都順眼D。其次,UNICORN隻R魂新版係早前既玩評中我都畀左唔錯既評價佢,自然好想玩多隻類近既正野。不過,呢次玩女妖既感覺,相對而言,就無玩新版UNICORN咁震撼,原因係邊,去報告﹗:71:

講番個配件先,基本上D野都好齊既,感覺的確係唔錯。不過,有一個問題,就係隻色,點解睇落去好似好膠咁既=.=

之前一直唔知好知點影黑色公仔,今日終於有好一點的表現。
先講番隻公仔,影出來個陣隻色好地地,不過,不得不彈的是,佢個隻黑藍色,睇落去真係好膠下,感覺唔太好,不過影出來個時個感覺好似好一點,但個真身真係麻麻地。相對於白色而言,黑色呢隻係上色方面欠了很多東西。

不過,有一樣野就係做得幾好,甚至叫正既,就係個金色上色。整體而言,金色的光澤位得影得唔錯,每一個角度都金光閃閃。

從低處影一張,感覺都相當唔錯。不過,呢度不得不說一句,呢隻獨角獸,大家都覺得唔錯既同時,我就要潑一潑冷水。事關佢既實物樣拿上手個時都真係幾重膠感,除左D金色幾華麗、面相唔錯之外,其他部分都唔算話做得好好,成隻野都幾多水口位(幸而我個隻唔算好多好明顯,不過都真係有)

順手係度講下d武器先,個d見慣見熟既就唔講啦,主要係黑獨先有個d先講。首先係右手支槍,基本上套入去隻右手度都已經ok,都幾穩陣,唔錯﹗至於右手個度就係另一個問題,事關要做唔同既效果,就要配上唔同既拳套,玩個陣時要小心。不過,由於真係幾好玩,所以呢部分留番總結部分先再插﹗ :69:

去下D基本POSE圖先。佢既動作個D同白色UNICORN無咩分別,不過,值得一讚的是,個隻金色都真係做得好好,影相或者就咁睇都非常鮮色。講到呢度,想起以前個隻FREEDOM,就真係成肚火。 :53:

可動性個D係白獨個度講左好多,呢度唔再多講。

動感POSE就一定要有,呢個都係我既個人嗜好啦~~不過,由於隻手掌做得麻麻地,所以拿野個時有機會出現掉手既情況,大家要小心﹗ :47:

係時間去個鉗。有點可惜的是,個鉗要另外自己裝一隻手,感覺上有D唔太好,不過幸而隻野依然係好靚仔,算數啦~同埋個開合度都叫做幾大,用來做唔同既動作啦可以~~

講番右手支炮,整起上來都唔細支,感覺都真係唔錯~:!

係時候去番把劍度先,把野都係同之前白獨一樣,唔係有好大既分別,不過,隻野唔同色,出來既感覺都有唔同既~
:)

出腳POSE,大家都知我係LIKE呢D POSE~ :(

當然都要去番其他既基本配備處啦~盾、槍、火箭炮~如果上日大家已經買左白獨,個時得兩把劍,一支槍、炮,依家就可以來一個雙手持槍或者四支劍了~ :p

呢D POSE同配備係白獨個度玩左好耐,依家唔多玩了,係咁已影幾幅就算數啦~~ 不過唔同色,出來既感覺都真係唔同D既~~ :x

最後,當然就係玩完左隻野,然後又係時候去總評部分,都係同往時一樣,分優、劣、建議。:78:

優點

1. 保持一貫可動度,不錯﹗
2. 配件頗多,無出限定武器PACK,算係有人性~
3. 隻金色真係出乎意料地好,正﹗
4. 整體而言上色算係做得幾好,特別係隻眼既紅色,很有FEEL
5. 新武器都幾好玩,而且幾易玩

缺點

1. 係設計上,真係無乜驚喜(可能白獨都真係出得幾好)
2. 隻藍色玩上手個陣都真係幾膠下
3. 大槍同拳套個「裝著處」有點難搞,如果唔小心好易會爛膠變白,由於黑機關係,白左真係好易睇到,所以大家小心
4. 有部分機水口頗多,幸而小弟個隻無事

建議

1. CHECK機個陣,可能睇清潔D金色位上得O唔OK,雖然靚,不過一出界之類,隻色愈正愈見到問題,一定要小心
2. 玩個陣,對住D膠記得唔好出死力去扯,事關隻野都幾化學,一旦「白左」,就真係錯哂
3. 大家不妨可以試下唔同既武器組合,感覺應該好唔錯
4. 其實依家多一SET 武器,可以同白獨一齊玩下CROSS OVER,反正大家既規格都係一樣~

總結
講到尾,我最想見到既都係最終形態既白獨,唔知幾時先會出世。ANYWAY,呢隻機,影相正,但玩上手就真係見人見智,我自己而言,就喜歡一些淺色D既機。不過,當然,各花入各眼既,只要大家喜歡就OK~
另外,下一次要出REPORT既應該係龍王丸或者之前影唔哂既魂SPEC限定 DRAGONNAR 1,希望大家到時多多支持﹗

如果大家想睇多D其他ROBOT魂 REPORT,請到:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/634135/index:64:
右手支炮可以拉長小小架!!
回復 2# angus

係WOR,剛見到,謝謝,遲下補番D相先~
頭像被屏蔽
我今晚都入了....極品!! 今年十大玩具之一.
黑色同白色都係令人感嘆的完美.
希望快些出自護軍兩件大

robot 魂的敗筆,永完都係body 冇上色....膠爆:no:
但呢隻真係ok 正,比nu 更好 我覺得:DD
但買左呢隻之後我都會買hg 再搞
就是換用白色底紙影會更加好?
回復 6# 歪不正

有時間可以試下先~~^^~~
呢隻野真係好多人搶呢....今晚行過好多鋪頭都冇貨喇.....有都好很貴.....:no:
回復  angus

係WOR,剛見到,謝謝,遲下補番D相先~
kkkiii0079 發表於 18-5-2012 10:40 PM

我正打算買這種紫色畫紙
good pics enjoy it.
呢隻真係幾正!.................
呢隻我係覺得好正...
POSE好正.....讚!:71:
還是老樣子很動感的pose
雙手裝備雖然有點容易白化, 但勝在能左右交換裝備~

唉, 說到湯口, 這傢伙的實在...我買回來的那隻, 腳踝有湯口還未完全剪去. 笨大你今次太過份了吧? 還要是那麼顯眼的地方...
回復 1# kkkiii0079
NICE PIC!

等過兩日放假我都影影佢先:71:
3. 大槍同拳套個「裝著處」有點難搞,如果唔小心好易會爛膠變白,由於黑機關係,白左真係好易睇到,所以大家小心

特別係隻鉗....
效角度時不要用連接位來借力