Toysdaily 玩具日報

查看: 37501|回復: 36

[玩具攝影] GX61-超合金魂大王者∼一隻因兒時犯錯的回憶

小弟很久沒寫玩評了,但大王者, 一套像又好熟識但又陌生的卡通,就算中坑都未必個個會認得出來;對小弟來說,大王者也給了我一些回憶。雖然一套沒有在港播過的卡通片,要認識這套作品只能靠當年所出的玩具及模型;但當然在沒有公仔箱的支持下,要我們這班“死小孩”陶“家長”腰包裡的錢去買這件東西,談何容易? 不用說主動要求,連是否能吸引我們的視線也不容易呢。

但偏偏小弟當年就買了一盒大王者的模型,買的原因可能覺得它有點像泰坦3…(如找回小弟的舊POST就知道為何小弟會對泰坦3那麼執著….)。

已買了,開始組裝,但發現顏色不行,很想整靚佢,于是乎便做了人生其中一件低B事件, 就是拿美術用的水彩顏料強行上色,結果大家都知一定越上越出事,越油越COLOR∼∼∼∼

當知錯後,便到相熟的玩具店問老闆,結果小弟當年因這隻大王者而買了平生第一樽模油,但大家都知模型油係的乜料,無技術的話真係會油到“大檸樂“,所以當年小弟天真地買完支油返去油下就會變帥,結果當然糟糕萬分。 那自此之後,小弟便知道世界上有模型油呢件事,也為自已砌模型的生涯因一樽油而進入另一個階段,而大王者就是呢個POINT的起點:P

當合金魂要出時,很期待,因為呢隻野的變型系統和其他當年的ROBOT有比較大的分別,很想知BANDAI點樣DESIGN;但盒野出了,從TOYSDAILY的版面上便可反映出該物件的人氣,如果熱門的,很多大大都會出相。反之到今日也只能三幾位師兄出過相,而其他的都是談論價位問題。。。。

可能我對它有愛, 所以自上次泰坦3後,今次也有點感覺想寫番篇野去講下佢。故事內容就不提了;而某幾位師兄也用文字表達過呢盒東西的質量;而小弟能做的,就是想以佢地能做到最大的可動性範圍下記錄下來,分享給大家。。。

一號機:「王牌紅戰士」エースレッダー
可動性平均,而且比較穩陣,不像二號機咁難“服待”

二號機:「青戰士」アオイダー
可能雙腳是大王者的雙手,關節問題,變成要站穩都不容易的問題發生,當初以為這些事只有CMS會發生,估唔到會發生係合金魂身上。

三號機:「鈷藍戰士」コバルター
三號機勁穩陣,但就係大穩陣變成唔係咁可動。。。所以三隻機來講,以一號機是最平均的∼

合体後,如果唔套件當然有點核突,但見到變型系統可以屈下屈下就屈出個大王者,其實都佩服BANDAI的創造力。。。

拆件加瞉後,當堂“CHOK”哂∼

最LIKE把大力∼∼型。。

後記:大王者可動性不算強,只是說還可以,但水口位勁多,有別以前的質數,而且很多師兄也說它很膠……所以小弟又在想,是否要幫隻大者王滲下線和舊化下,等佢冇咁膠呢。。。。。。

最後送上這幅圖便是小弟當年買的大王者模型….也是小弟向模型上油的起點(註:圖是網絡找的,不是家中宝物)
支持樓主對玩具嘅熱愛呀...好感動呢~:$
very good pic ching!!:71:
有相有文字,夠客觀分析又能滲進個人感情,加精:71:
呢隻野唔好話出post,好多人連回覆都廢事:(
對玩具有回憶,有熱誠,絕對支持,尤其是合金魂,是玩番兒時回憶,唔係玩個價可以插到幾低
support ching, 你盒模型我都買過, 所以都係同ching 一樣有愛, 所以總共入O左3隻, 都係17魚, 但冇後悔, 已即刻開O左兩隻, 擺合體同分體型態, 剩番O個盒收藏.免得日後夾番上20魚+先O黎考慮入唔入好, 尤其呢隻分分鐘係最後的大合體超合金魂, 豪埋呢次.
very good pic :43:
小弟很久沒寫玩評了,但大王者, 一套像又好熟識但又陌生的卡通,就算中坑都未必個個會認得出來;對小弟來說 ...
eyiulll 發表於 13-5-2012 03:31 PM

買到心頭好....真是千金難買呀!!回憶是無價 的:$
我細個幫玩具上色果陣  都做過同你一樣既事:66:

我唔識大王者  不過就視覺而言  我覺得隻野做得好差

d質素好似大陸玩具咁-.-
一篇充滿回憶的報告!!!:71::71:
好詳細的評論
p.s. 古董 boxart 真係一流, 正過合金的 boxart
:66:
師兄好post! 我個post都係求其影幾張就算,皆因個個就話冇愛但其實係等跳,到時咪又入手:67:依家好多大大影靚相詳細嘅玩具post都得嗰2、3版回,討論價錢就成十幾廿版,唉......所以你呢個post fully support!:71:
樓主大大好嘢, 小人拜服... :64:
我都買咗,好鍾意,但生平第一次中SAD貨,紅色機械人心口崩咗一忽......:53:
支持基友~~~~~~~:$