Toysdaily 玩具日報

查看: 14745|回復: 24

[玩具報告] GX-06 Getter Robot

玩具•「魂」~~~~~~

閒話少說。
看吧,看吧,Change--- Getter----One!

據說亞洲版金毛獅王(未來合體)到貨了。各位合金迷,入手了嗎?

玩過獅王、期待大帝。今天倒想和大家看看一只超合金魂舊物, GX-06 Getter Robot。

本作是2001年出品,當時我一推出便入手,放在床邊玩了個多月,後來收藏盒內,但偶爾也會取出來玩。足足十年了,除了幾度自己搞成的傷痕,沒有其麼生鏽甩色溶膠,抵讚!

大家都說本品造型好,忠於七十年代電視版........但我稍嫌他肥矮了,製作得比原著更薯仔。

【三一萬能俠】為史上最不合理的合體機械人,據說當年設計者石川賢的靈感是來自一宗交通意外。經歷近四十年,其黐膠線設計仍未有另一機械人能超越。嗯.........不過新機械人有新的黐線法,例如「天元突破」...

玩具當然不可能製作出他的合體方法,生產商可以各施各法。合金魂的玩法是用一大堆換件去模擬變形情況,實行唔變得都砌得。大家看本玩評開場那一套合體連環圖,算有板有眼吧?

本品合金成份很高,合金迷不會失望。又,好多合體位置都設有磁石,合體時會有磁石獨有的「o拍」一聲,感覺極佳。

活動能力就有限公司。不過人係會偏心o既。面對呢隻原祖味咁重o既合金,你都唔會對佢有太多要求~~~~

除了合體零件,Getter 1 的配件有雙斧、三一飛翼(背脊果塊膠)、三對替換手型,講完。

三一斧用上紫色,你或會覺得醜,我呢類老鬼就覺得好有味道!

Change Getter 2!

Getter 2 和 Getter 3 並沒有Getter 1 那麼多合體造型配件喇,老老實實,呢種砌圖玩法,玩一次就夠喇。佢有冇送都冇所謂~~

Getter 2 外型不錯,身軀、下肢為金屬製。

Getter 2 以速度見稱,玩具活動力又真的比 Getter 1 好一點點。
又,因腳部幼細,擺 pose 時還是用支架吧~~

Change Getter 3!

小時候總會把他看為「大鐵牛」同類角色,所以不大喜歡 Getter 3。事實當然大不相同,首先Getter 3 其實和Getter 1 是「同一機械人」;第二,儘管Getter 3 有搞笑場面,但貨真價實有打怪獸,不是純熟諧角~~~

玩具的外型卻是產品三者中最好的!

買美式 Figure ,揀肥仔、揀大舊佬通常不會錯。而合金魂呢?幾隻肥仔機械人都出得特別好。信乎?

Getter 3 缺點是下身的白色坦克(即獅虎號)為全膠製,分模線、夾口明顯;在本合金內,這大部件特別礙眼,感覺低了一級。

和 Getter 2 一樣,Getter 3 並不設有太多合體配件,但頭部的分體造型還是有好好製作。

下圖可見,雖然頭部和身體的接合已經好深好穩,但這部份也設有磁石,增加合體手感。

手臂有四重關節,蛇狀造型表現極理想!

後記:
當年的製作技術未夠成熟,但誠意爆燈。

好玩具!

頭像被屏蔽
very good!!!
我前兩年後追都係一叉唔洗

三個機械人,又有得玩合體,實在係扺玩到爆
呢隻好嘢嚟, 我都係當年一出即入:71:
我隻getter3條'里'帶已自動解体
:71: support!
:71:, 正爆report........
感謝朋友既分享
請問呢件東東係唔係能夠由3部飛機變成1~3號嗎? :50:
今朝先諗緊如果有getter玩具做到咁樣一定好過癮
原來未接觸過超合金玩具既在下火星左 :63:
請問而家重有冇機會入到 大概咩價位呢
感謝朋友既分享
請問呢件東東係唔係能夠由3部飛機變成1~3號嗎?
今朝先諗緊如果有getter玩具做到咁樣 ...
dueldoll 發表於 25-5-2011 01:09 AM

呢架唔能夠真係變形o家,只係俾好多件配件你砌o黎砌去扮合體。
大大你咁問法,你應該好少玩合金玩具。歡迎入坑!

真正可以用三架機合體o既,係另一間廠(halfeye)出o既神物,
已經好貴喇~~~~

http://hk.myblog.yahoo.com/magician_gary/article?mid=23256
http://hk.myblog.yahoo.com/magician_gary/article?mid=23257
http://hk.myblog.yahoo.com/magician_gary/article?mid=23258
Halfeye隻黑血王真係超正,現在真的是天價
大大好介紹, 舊玩具又 keep 得好, 相又靚, 讚! 其實 GX-06 真係出得唔錯, 造型忠於原著, 我反而對後期果啲三一造型沒興趣。
大大個變形模擬得唔錯喎, 讚!!
Nice photos.
Thanks for sharing.