Toysdaily 玩具日報

[其他] 淺談玩具設計常用技術(P1,2,4)(未完)

三篇寫了4000多字,才講到原料,之後的成形篇,接合篇,關節篇,QC篇,包裝篇,銷售篇...我有可能寫完嗎??
warxv 發表於 14-3-2012 08:25 PM

我也在追看的喔, 請加油:$
支持呀~!!!!!!!!!!!!
一個字.......................................堅:71:
真係有D難說,我都係估估下,咪當真,可能是其他原因,不過就結果一般來說結論都係"難以控制"4個字...

早年 ...
warxv 發表於 14-3-2012 03:45 PM

係架~真係因為環保料有好多野電鍍時係有問題,
件件既料唔同左、
電鍍水又唔同左,
真空電鍍係咁、
水電都係一樣。
呢十年的確係比呢個情況玩到死~:cool:
捉間電鍍廠上黎叫佢講下先。
支持~~~pls keep on~~~:77:
真係有D難說,我都係估估下,咪當真,可能是其他原因,不過就結果一般來說結論都係"難以控制"4個字...

早年 ...
warxv 發表於 14-3-2012 03:45 PM

same same....一有電鍍,立即say no....:70:
支持! 小弟追緊架!
PVC出油的問題就玩家角度,日本有人試過浸酒精之類的,個人認為效用不大.
生產角度就比較實在一點,如唔用P ...
warxv 發表於 14-3-2012 03:37 PM

咁小弟隻巨靈神咪死得 T_T 隻角出油中:50:
正正,又對玩具有更深了解田
:36:繼續學嘢先~~~
袋錢入我地袋 ;p
感謝分享~

樓上落開當年隻hg z高達...
我記得有隻v2高達 1/144都有咁做~
不過呢2隻野既藍色就真係有好大既問題了...
高達藍變左粉藍咁...不過都差唔多廿年前既野黎了...;p
TPE/人造橡膠:兩種本質上不同的塑料,不過在玩具應用上有點接近,就是帶點彈性手感的材料.

一般包膠BODY,把手…都會用上,對這一類原料認識不深,還望其他朋友補完.

warxv 發表於 13-3-2012 11:32 AM

剛剛留意到最近出的日版TFP玩具, 已經沒有用PVC做軟膠件, 用左SBS 人造橡膠.
JOINT位就用左PA.
Thank you for your sharing !
雖然大多我都睇唔明:?
剛剛留意到最近出的日版TFP玩具, 已經沒有用PVC做軟膠件, 用左SBS 人造橡膠.
JOINT位就用左PA.
redfish 發表於 27-4-2012 11:14 PM

我都無留意到添.
SBS算是近年開始有人用的塑料,特點之一是SBS同PE,PP這些不易跟其他塑料混合的原料混合使用,特性變化較多.不過我未用過,唔知好唔好啤,同出唔出油,同上色如何.
...或者搵個理由買包返去試下都好WOW....
唉...... 一入黎(再)睇左一輪先知道自己嘅渺小 :80: (係原罪兄叫我入黎參考對照返自己係度嘅發言):56:

o岩o岩睇完聚氨酯果部份,你話 PU 係玩具 / 模型方面(好似)用途唔多,但係小弟近日見到一 d 日本果面嘅模型廣告,有提到一種兩劑混合嘅首辦材料,其中一隻注型劑寫住係「ウレタン樹脂」(ポリウレタン = polyurethane = PU),係唔係佢嘅性質上有乜特別野呢? :?

煩請大大或其他高人賜教 :77: