Toysdaily 玩具日報

查看: 21341|回復: 40

[玩具報告] 華麗之化身!!!SDX第14彈-灼熱騎士F91

等了又等終於到手
話說因為這隻F91有兩款甲,我是訂了兩隻來display兩款的
到手時開盒真的"嘩"了出來,非常精美非常華麗
華麗度完全超越了以往所有的SDX
不過一如以往,由SDX限定開始....金屬成份越來越少...
感覺得到的就只有胸甲
看說明書,應該腳底也是...不過就是比劉備以前的都輕了不少
價錢上升,質量下降,再加上要全線限定,如果要這樣才能令SDX也沒辦法了...

雙封面的包裝盒, 非常好看的
不過就只有這個了
少了以往的可揭式包裝,除了不能QC(訂能QC的嗎?!), 還有我比較在意的是少了空間給插圖

完全想像不到有兩套甲沒了台座的SDX能這麼細盒
比劉先生還要薄!
不過我是比較喜歡細盒,方便收藏

嗯可憐的插圖就只有兩幅..

就是這裡...令我"嘩"的畫面
實物所有白色都是珍珠白
就是拍不出效果

聖機兵物語造型
透明頭飾!!

簡潔得來高貴
我是非常喜歡這個造型的F91

非常detail!

手有關節

小刀

手劍裝備

這個角度很好看的....

然後....

驚喜的是肩甲下方前後兩片甲居然有分件可動!

招牌動作

插圖動作

劍氣比第2彈的炎之劍進步不少

首先末端是套實劍身,不會像炎之劍般鬆脫
然後用了透明度較高的物料,加上本身的曲形狀
看上去劍身真的像被火焰包圍著,扭曲了劍身的成像一般

輕裝的!十分可愛

拔刀流

亂入

小雲

初代駕駛者

帥到不行

圓桌騎士篇造型
華麗度頂點

裝了雙劍在背後有點負荷不來

又是可動肩甲

兩款披肩

還有透明頭飾
華麗得非常誇張

另一把劍不裝在背部了,比較好看一點

也十分detail!

另外說一下這隻F91的拳頭及肩甲更換都比較要小心
肩甲方面我是一隻好難去脫下及裝上,應該說是非常之困難,好像十分把關節拉斷一樣
但另一隻又非常容易, QC問題?
還有拳頭是第一次非常難脫下,裝上有點實
不過其實有技巧,F91拳頭設計是手掌及手背方向比較容易進出手臂上的公關節
只要在手掌或手背斜一點用力便很容易裝脫
不過問題來了....拿盾同樣是手掌及手背位受力......拿盾是拳頭比較容易鬆脫的
不過整體來說這隻F91還是SDX中數一數二的珍品
多謝!

皇騎士有馬...應該又會變回大盒吧...?
大圖在http://blog.yahoo.com/_PN6A2R6CZCP5PHGZKBWBL4TJ4Y/articles

very detail report and nice pictures!
小弟果隻有少少sad sad 地, 好幾個位都係層油下面有塵:55:
好正!, d相影得好靚, 我個隻仲未開盒, 希望唔好係sad貨啦...
靚相, support:71::71:
7 百多元, 有兩套甲而且上色又冇乜大問題, 我覺得笨大今次係水準之作加正:71:
回復 1# waven

影得好正:71:

呢隻本身設計用色係唔錯,
珍珠白同劍氣都造得好好
可惜qc好一般又冇得check, 以佢身價叫做貴

喜歡聖機兵VER含蓄的華麗, 未玩換甲粗影一張

影都好正:71:~~~~~~~~~~~~~~~
雙炎刀都正了~~~~~~~~~~~very nice photos!!!
very detail report and nice pictures!
felixchi 發表於 29-2-2012 09:10 AM

thz:D
小弟果隻有少少sad sad 地, 好幾個位都係層油下面有塵
Squall 發表於 29-2-2012 09:34 AM

我其實都有少少
不過問題唔大
靚相, support
7 百多元, 有兩套甲而且上色又冇乜大問題, 我覺得笨大今次係水準之作加正
空月 發表於 29-2-2012 10:05 AM

冇錯!出得又靚仔!
簡直係極品
回復  waven

影得好正

呢隻本身設計用色係唔錯, 珍珠白同劍氣都造得好好
可惜qc好一般又冇得che ...
ledmirage3100 發表於 29-2-2012 02:42 PM

thz:D
貴都冇計。。。未限定之前個個等跳樓價
而家個個都要食限定價
影都好正~~~~~~~~~~~~~~~
timothy276217 發表於 29-2-2012 02:56 PM
雙炎刀都正了~~~~~~~~~~~very nice photos!!!
CAR9889 發表於 29-2-2012 04:11 PM

thz

更新了封面相
very good report
80尾的我只知道BB戰士~對佢地認識唔深...
不過睇相好靚~咁耐淨係入過重炮一隻...
知道儲唔哂呢條line即刻放棄左~每一彈出都有大大影相做精華真係好正~:71:
師兄既相真係影得F91好正, 亦係眾多sdx report中必睇既一個:71:
我果隻少少sad...皇桌篇果套既肩甲..白色油出左界遮左金色位..:time:
其他大致無問題...
==開盒後....小弟中左獎(BAD貨)....:unhappy:
考慮緊追唔追多隻擺兩個mode