Toysdaily 玩具日報

查看: 16276|回復: 16

[分享討論] HELP!! 我個木櫃出現木櫃出現左好多啡色好似發霉的超細斑點

我個木櫃出現左好多啡色好似發霉的超細斑點, 連個櫃的玻璃都有, 仲開始廣展到我display緊的玩具度, 請問有無師兄知咩事? 同埋點樣自唔會再出現??:die:
發霉呢個問題困擾左我好耐,放防潮珠等都無乜用:44:
香港地潮濕—定有,解決方法係長開冷氣抽濕。
超細既話 當睇唔到算啦.....{:1_217:}
但係佢好密不特止, 仲要開始擴散到d玩具度先大件事! 我剛剛搵下資料, 竟然有d人話係d昆虫的排泄物黎?! 唔係掛?! 係咪如果係木櫃就一定會咁?! 有無人用玻璃櫃都會?!:no:
但係佢好密不特止, 仲要開始擴散到d玩具度先大件事! 我剛剛搵下資料, 竟然有d人話係d昆虫的排泄物黎?! 唔係 ...
kyostanley 發表於 2-5-2014 03:02 PM

我透明display箱都出事:44:
有可能係四腳蛇便便呢....

放D香晶, 試下迫走佢{:1_224:}

抽濕機幫到你!!!!
有冇圖呀

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 8 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
木櫃真係好難打理,影張相黎望下{:2_291:}
我木櫃同玻璃櫃都有
係咯影張相睇睇:57:
係咯影張相睇睇
Mr.UM 發表於 2-5-2014 07:20 PM

剛剛先返到家, 影幾幅俾你地睇
唔係木碎黎

連文哥隻腳都有

玻璃邊位同底都有的
請問有無人知係咩黎?

可能係食木纖維既虫蛀(如白蟻等)...試下用多用途(尤其針對白蟻)殺虫劑噴窿位.....不過再唔得要換玻璃櫃
(也最好噴埋出現白色屑既近地腳既木條同埋木製傢俱)..另外如果下雨有飛蟻入屋一定要處理..果d係白蟻黎

至於防霉方面…您可以係超市或實X等家品店買如”除霉勇士”等清潔劑用布抹…可以除班及防止霉班再形成…