Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] hehemimi的玩具櫃(2018年3月20日更新p.117-二,三月入手 - Part 2)

哇,好多勁嘢啊!!機戰OG啊!!!支持支持!!!
gazza1211 發表於 19-2-2012 01:11 AM

gazza兄客氣了...:35:(您和我一樣也有很多og收藏呢...:71:)
Coooooooooooooooooool and your collection is no doubt that great! :71:
Coooooooooooooooooool and your collection is no doubt that great!
Douglas.M.Saint 發表於 19-2-2012 10:43 PM

謝謝德哥讚賞,我收藏也不及德哥兩成呢..:35:
勁啊, 好多robot, 仲要擺得好有心思:71:
勁啊, 好多robot, 仲要擺得好有心思
Mo.P 發表於 3-3-2012 08:27 PM

謝謝光臨同欣賞...得閒交流下...:64:...順道又post一下近入...

Hi, Hehemimi兄, 我想問你隻巨靈神飛碟有冇變黃呢, thx:64:.........................................
Hi, Hehemimi兄, 我想問你隻巨靈神飛碟有冇變黃呢, thx.........................................
CombattraV 發表於 4-3-2012 02:48 PM

雖然我隻係初版...暫時未有變黃...不過之前BlackD兄講過可用雙氧水漂白浸泡..經他試驗過(只要不觸及合金部份)..此方法可以令膠件不變脆情況下改回白..其他顏色亦未見變淡色..
:67:

攞出黎影相先.......

封柜邊可以防塵減震.....

是日一入...久違了的強殖裝甲...魔法戰隊入貨價稍貴(3魚7草)..但順路兼有1草現金劵...算了

電擊5月附有Kestrel 1/144 Kit...

月尾數入.....

休載了不短日子的浪客行重新連載,看了沒有?

大大你個櫃真係唔錯, 下面仲有拉櫃擺其他野~~我都好鐘意天之志雷馬~~:D

回復 37# hehemimi

如果要display真係要幾花心思同時間; 又要係空間同美觀中取得平衡......又要保養等, 不過話雖如此, 我都係好樂意將心愛既玩具display出黎.(如果有賊船咁大既櫃就好了):D

我覺得隻巨靈神飛碟非常占位, 所以無所出黎, 但一般黎講, 我會同d合金上臘水, 就萛係膠既parts都照上(雖則唔知有冇用), 另外而家想學師兄咁用3m防塵, 之前都係用硬身既透明膠紙.
大大你個櫃真係唔錯, 下面仲有拉櫃擺其他野~~我都好鐘意天之志雷馬~~
haleyho 發表於 3-4-2012 04:32 PM

謝謝光臨:35:...在家中書櫃爛了出外物色不久便遇上這件好東西..省了不少時間(大大也有興趣換櫃嗎?)
回復  hehemimi

如果要display真係要幾花心思同時間; 又要係空間同美觀中取得平衡......又要保養等, 不 ...
gominggo 發表於 3-4-2012 05:35 PM

其實我反而較在意多塵附在玩具表面或部件脫落....保養唔保養變黃氧化我想也是遲早問題(因為以前我見過即使放盒內包書膠也會出現上述情況)..不過看開些玩具是用來玩用來觀賞的..總好過原封不動...反而最大問題是包裝盒處理..掉了散件要入袋分類,有些也捨不得....