Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] hehemimi的玩具櫃(2018年3月20日更新p.117-二,三月入手 - Part 2)

很好巴打...希望您有收穫
hehemimi 發表於 12-8-2012 07:34 PM

hehe 大大,點解你唔加埋led 燈既~~有燈應該觀賞性更高( 只是好奇一問)
還有hehe大大呢個buget 大約多少呢?(連埋地櫃? 1set?)
hehe 大大,點解你唔加埋led 燈既~~有燈應該觀賞性更高( 只是好奇一問)
還有hehe大大呢個buget 大 ...
reita 發表於 12-8-2012 07:39 PM

因為個櫃比較近窗同飯廳盞燈..所以櫃內部展品日夜都可以清楚看到...另外個人覺得led光線比較刺眼,也影響我夜間看展品的集中力(因為大多數看展品時是近距離而不是遠觀..所以led裝飾吸引力相對較低)..所以無考慮..
:(

價格方面,我買櫃時是一大一細(每個櫃都係四格玻璃展示櫃連三格抽屜...只是闊度不同)...(本來落訂是兩個大櫃,後來恐怕預錯空間所以縮沙)...
:31:

大櫃折後約港幣3000;細櫃約港幣2400(當時做緊特價)...您有興趣可以翻看此帖前幾頁回答其他巴打詢問時有詳細資料....
:64:
櫃本身頂部連有一盞石英燈..但如果擺設多燈光是透射不到底層....附圖可看效果(左為淨開櫃內石英燈;右為石英燈+飯廳燈)
因為個櫃比較近窗同飯廳盞燈..所以櫃內部展品日夜都可以清楚看到...另外個人覺得led光線比較刺眼,也影響 ...
hehemimi 發表於 12-8-2012 07:53 PM

謝謝~~麻煩hehe 大大了~~
請問你大櫃D透明梯...係邊度買GA??
nice collection!!!!!
請問你大櫃D透明梯...係邊度買GA??
jaylht 發表於 16-8-2012 02:23 AM

金魚街近太子果邊有好幾間賣acrylic亞加力製品商鋪(有唔同尺寸,可訂做也可買現成,我個件18寸-約45cm,約賣2.5魚)...多買應該有折:64:
nice collection!!!!!
Jimy 發表於 16-8-2012 02:59 AM

謝謝師兄參觀..:64:
:71: 支持, 支持:43:
超能加爾到步……

櫃內最新因應新入玩具調動...
金剛飛天鑽由宇宙騎士區移至萬能俠區...原本個位係留 ...
hehemimi 發表於 11-8-2012 06:26 PM

哈哈! 我宜家都係每買 一隻返黎都要內部調動,不過這也是樂趣之一。:71:  我都整理緊D老變!
哈哈! 我宜家都係每買 一隻返黎都要內部調動,不過這也是樂趣之一。  我都整理緊D老變!
pastng 發表於 16-8-2012 10:49 AM

pastng兄記得更新..我會再拜訪您出的帖...::77:

比較罕見既手辦- 機戰 神化.修羅神全可動手辦剛從日本收到..d分件好仔細(當中竟然有眼鏡用螺絲同立體模板)..要好好研究下...(右兩幅為轉載完成圖)......
:73:

個新櫃好吸引....真有米:D
金魚街近太子果邊有好幾間賣acrylic亞加力製品商鋪(有唔同尺寸,可訂做也可買現成,我個件18寸-約45cm,約 ...
hehemimi 發表於 16-8-2012 05:32 AM

謝謝師兄
姐係自己度好尺寸俾佢都得.....大概價錢係點GA?
謝謝師兄
姐係自己度好尺寸俾佢都得.....大概價錢係點GA?
jaylht 發表於 16-8-2012 10:35 PM

果度最少有兩間..價錢有少許相差..不過依d最好自己問, ,現成價格都唔算平,您可以將我之前買既尺寸照除再貴少少.....(現成當然平過訂做..而且可即取)
要留意現貨即取也不要一次取太多,因為如果無駕車也頗難大量運送..但可以預留...

另外因為一些櫃門接較佔尺寸....最好將櫃闊度同深度起碼減吋半至兩吋預細去度層架..否則層架太大入唔到櫃即成廢物...無得換(帶埋捲尺度最穩陣)

最後,現成層架一級闊大約6cm..一些展品例如大型合金是沒法放...另外耍放多行密些可能要放斜側..及拆下背包或大型武器配件才可放上架,此點要留意.....
:67:
個新櫃好吸引....真有米
火星坊主 發表於 16-8-2012 10:04 PM

謝謝光臨....:64: