Toysdaily 玩具日報

[新品消息] BatMobile落訂報告

"89mobile 小弟系覺得最掂既一架∼" 同意, 因為之後果幾套都係建基在這設計上
回復 151# darknight
多口問句!請問89嗰架唔係建基係設計上咁又建基係邊方面呢!?
回復  darknight
多口問句!請問89嗰架唔係建基係設計上咁又建基係邊方面呢!?
emme 發表於 21-1-2012 08:11 AM

串人之前睇清楚D字先啦
"建基在這設計上"呀
昨晚在HT下訂時, 見到一個奇景, 有三個姐姐一齊訂, 每人仲要訂兩隻, 合共訂 6 隻, TOTAL : $9,000 大元落訂 ...
有性格 發表於 20-1-2012 11:37 PM

炒家未死晒
你睇呢幾日幾多隻batman89放出嚟就知啦
其實岀完呢款黑色,肯定仲會出埋迷彩,跟住就係89蝙蝠車,三架買晒有幾多位可以呢?
其實岀完呢款黑色,肯定仲會出埋迷彩,跟住就係89蝙蝠車,三架買晒有幾多位可以呢?
有性格 發表於 21-1-2012 09:52 AM

最多兩架TDK黑版同89

btw, batwing出到曉飛都唔會買

就算有位, 都未必有錢.
回復 148# benben143

所以我咪决定唔买囖...:35:
回復 150# thiam

匿set绝对唔会后追∼ 就正如我睇番Back to the future,就算佢出到真人一样都唔关我事,
有d系列係唔需要买番嚟收藏既,中意但係又未至于爱到要据为己有...
当然匿d係见仁见智,各位想订既大大当然係非常中意89batman喇∼
但係对我嚟讲,skip得就skip喇...我都冇曬位喇...
回復  thiam

匿set绝对唔会后追∼ 就正如我睇番Back to the future,就算佢出到真人 ...
Maxson 發表於 21-1-2012 10:24 AM

BTTF如果出1/6時光車,畀埋個Michael J Fox我(第2集未來look),買硬
串人之前睇清楚D字先啦
"建基在這設計上"呀
GTO 發表於 21-1-2012 09:42 AM

我冇串人呀!我亦冇話師兄講錯任何野!我唔明發問問題有咩問題!點解會係串人!?
鬼唔知所有任何野都係建基係設計上咩洗你講!我呢句先係串人你分清楚!
darknight師兄如言語間有得罪之處請見諒!

就算單位有千呎....
都.......:52:
我冇串人呀!我亦冇話師兄講錯任何野!我唔明發問問題有咩問題!點解會係串人!?
鬼唔知所有任何野都係 ...
emme 發表於 21-1-2012 11:31 AM

咁你其實想問乜?
Batmobile 大約分4個階段變化,除以下4個版本以外,大多數都係樣衰,是但一部跑車加個batman logo...

1941美國漫畫最早期係美式老爺車style,車頭有個蝙蝠頭.

後來有1966年真人劇集版,出左部幾經典o既雙坐位車,最大特色係開蓬,Batman同Robin會好型咁跳入車.

之後就要數Tim Burton部1989年版,車頭o既引擎入氣位加兩支大燈,三叉型車頭令人想起F-1跑車,
Batman Returns版外觀不變,但可以分體成子彈型單座位車.(TDK部車可以爆部Bat-pot出來就係向呢部車致敬)
由於此後數部電影都算同一系列(Batman Forever/Batman & Robin),所以之前就有CHING講,好多Batmobile都係建基於呢部車o既設計.

Batman Forever(大致一樣,但全身有發光挑通位)

Batman & Robin(變了開蓬車)

之後就要數2005年,Batman Begins入面部彈力車,佢取材自1986年Frank Miller漫畫The Dark knight returns入面部坦克車.

完全一洗Batmobile畀人o既跑車形印像,強調改良自軍事用車輛,似一部可以跳躍o既坦克.
因為新導演好強調Batman所有工具都唔係生安白做,背後有自己公司o既科技十卜,首件戰衣改自地深探查裝備,第二件更加係軍事護甲,成個世界觀出左黎.
在下眼見有低過同接近原價即賣,情形可能同船長一樣!
ckc882000 發表於 20-1-2012 11:01 AM

Should be the same as Jack after Hottoys 放完新年假後再出貨.  :54:
回復 163# Toro
Thanks!師兄解答好詳細!我唔太熟識Batmoblie由來所以先發問!
睇完師兄解說清楚了解嗮!Thanks again!