Toysdaily 玩具日報

查看: 71157|回復: 142

[分享討論] "老餅時光 by Combattrav" 超力電磁俠

超力電磁俠》(日語:超電磁ロボ コン・バトラーV)是日本的機械人動畫,於1976年(昭和51年)4月17日至1977年5月28日期間,逢周六下午6時至6時半在日本教育電視台(朝日電視台前身)首播,共54集。由東映製作,總監督為長濱忠夫。香港無綫電視翡翠台於1977年7月播映,但中途停播未能播畢。
 本動畫為「長濱三部曲」之一。另外兩部分別為《V型電磁俠》和《鬥將大武士》。本片播映同時,與動畫設定一樣的五機合體機械人玩具(超合金)亦同時推出,並大受歡迎。因此其後推出的V型電磁俠及超級戰隊系列都使用了類似設定。本作亦是遊戲《超級機械人大戰》系列的常客,幾乎每一代的機戰遊戲中都有出場。

故事講術:南建勲博士(南原猛博士)為保衞地球防止宇宙人入侵,建立南建勲研究所為基地,和製造超力電磁俠作防衞。並於日本各地召集五名優秀少年為駕駛員,對抗金培拉星人的奴隸獸(1-25集)和後來的溶岩獸(26-54集)。但不久南建勲博士發生意外,臨死時將基地交由好友四谷博士指揮。

(From : 維基百科)

合金玩具方面, 主要由Popy於1976年發售, 包括 DX, 中size DX及 Standard 合金.............

小弟係超力嘅die hard fans, 但耐何自己金錢有限所以唯有逐小逐小咁儲................
小弟呢副DX 屬於Bandai於80年代輸出海外版, 內容與日版一樣只係pakage不同, 日版boxset小弟真係買唔超啦, 能夠擁有一副中古美版已經心願了...........

於2015入手的中古散件.............

至於呢副中古中size DX版, 於大概12,3年前入手..............呢副嘢家陣真係好叉貴, 尤其名作版.............

呢盒Stadard版都係同副中size DX版同期入手............

Popy 南原基地

與魂shop南原對比...

小弟的一些超力嘅collection................

合金魂GX-50

DX超合金魂

眼鏡廠版之中膠

合金扭蛋系列

早幾年出版之DX膠品

浪漫堂膠公仔

Jumbo Machine................

全家福updated on DEC, 2017

tolete 發表於 12-5-2015 01:39 PM
我想佢返出GX-50啊!

我返而希望佢出DX合金魂版,大大隻,我貴貴都比.......

又加入一名新成員..........................................................{:1_208:}

好懷念超力。

尤其合體過程。
wow...... good item !!!!!!! :handshake:
好正呀,恭喜大大買得心頭愛,請問係咪仲有5隻機仔架?
好正呀,恭喜大大買得心頭愛,請問係咪仲有5隻機仔架?
braveking 發表於 11-1-2012 12:51 AM

係呀,不過無幫佢地影相,下次先補返^_^。
Coooooooooooooooool stuff! Bid in Japan?  :D
係呀,不過無幫佢地影相,下次先補返^_^。
CombattraV 發表於 11-1-2012 09:10 AM

正呀, 最影下gimmick
Coooooooooooooooool stuff! Bid in Japan?
Douglas.M.Saint 發表於 11-1-2012 09:14 AM

No ar, bought in HK ja:43:
正過新果個   :71:
:52: 超……力電磁俠!小時其中一位至愛機械人!
:71: 舊基地有feel,新基地有份量!:30: 更重要是要有$!
正, 超力都算係魂中較悅目的一員...
我都有果盒非賣品同合体扭蛋...
很兒童向啦啦......:67:
很兒童向啦啦......
ekim11 發表於 11-1-2012 06:09 PM

30幾年前嘅玩具就更係兒童向ga la, 唔通嗰陣你見啲玩具盒會寫住"對像年齡15才以上"咩:x
見到都好完美呀!有九成新咁,到底係邊方面唔完美呀?
仲有冇多的圖睇下?謝!
頭像被屏蔽
:handshake::handshake:又一個愛心玩家.....珍品....
超力呀~~~~~~~~~~~~我仲見到天地雙龍............., 最近有點心癢想入回12"的天地雙龍:no: