Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 疑似船長托市活動

Great catch, great post!!! :66: :66:
多謝師兄無私分享.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
He killed by MAX.............
Douglas.M.Saint 發表於 7-11-2011 08:54 PM

老實講自從船長事件後對某幾位版主同撰稿員有D失望
感覺TD有D變左質
近排經常有網友討論某HK玩具品牌產品質數嘅post
一針見血嘅post最後都係落得被鎖post嘅收場
甚至有部份網友因批評此玩具品牌產品質數而被鎖a/c
彷彿置身內地被有關部門河蟹...
另一方面
某幾個出自版主/撰稿員post又力橕此玩具品牌產品 (雖然係幾正), 甚有廣告feel...
個人認為就算係廣告商嘅產品
TD都應該持中立態度對待囉...

出得呢個post
我都預左會俾人河蟹
不過我嚮TD打左好耐躉(呢個係新a/c, 舊a/c ID三位數內, 因犯規被禁言30天中)下
唔想眼白白睇住呢度變差又唔出聲
希望相關版主可以正視呢個問題啦...
感覺TD有D變左質
近排經常有網友討論某HK玩具品牌 ...
GTO... 發表於 7-11-2011 11:23 PM

論壇係人地開的地方,有人地的規矩!
你睇TD有收人錢賣告就知,無可能做到完全中立!
有無變差,係師兄自已覺得姐!
我都覺得係實有呢D人, 但應該至少係不同account吧
Kel_Kel 發表於 7-11-2011 09:58 PM

甘多account做乜呢?
感覺TD有D變左質
近排經常有網友討論某HK玩具品牌 ...
GTO... 發表於 7-11-2011 11:23 PM

小弟幾年前才 TD.......
但眼見不少 Post 被不少人挑釁語言挑釁語氣像要把 TD 變成高登
小弟覺得某d post 或某d位被封殺係呢度既原則性問題
例如攻擊某店某品牌, 如果令縱莫枉既話, 呢度不難變成玩具店/賣家/買家戰場
至於河蟹, 我覺得所謂既自由, 冇理由討論者有, 但提供討論平台者則沒有~

網友既言論自由, 我認為不是在所有平台都絕對存在
點解一個討論區既要有必要為網友(實為陌生人)免費提供一個有一定數量既讀者平台?
而提供呢個平台既同時, 點解冇權選擇咩類型性質咩方向既 post 可在此出現?
開討論區者有此神性責任??
開左一個討論區, 就等如提供左一個完全不由自主的空間?

難道業主唔可以選擇租客? 難道租客一旦租左間屋就有無限權限?

***以上觀點, 不單是小弟對 TD 的看法, 而是對 "討論區" 本身性質的看法***

而以下觀點, 則以 TD 而論

TD 是否變差, 就由網民用雙腳去投票 (雖然上網係用 Mouse 用 Keyboard)

TD 應否保持中立, 小弟則有點保留
TD 是否傳媒? (即使傳媒也不能保持中立......)
TD 是否法庭?

我唔知 Run 一個討論區要幾錢成本, 亦唔知版主/創區人是否以搵錢為重點......
但即使當中有商業成份, 小弟覺得不是罪吧?

還是 TD 有極高尚神性既意識型態/價值觀要守衛?
若然覺得玩具討論區像政治像民主像選舉, 不應有太多錢銀瓜葛.....
或許要自己另立一個更高尚的討論區..................
小弟幾年前才 TD.......
但眼見不少 Post 被不少人挑釁語言挑釁語氣像要把 TD 變成高登
小弟覺得某d po ...
movie_arms 發表於 8-11-2011 12:10 AM

尊重閣下嘅意見
我都承認有時有D大大出post言論係較為激進
不過閣下所謂嘅高登化又誇張左D

有關閣下所講嘅攻擊某品牌
其實基本上每個玩品牌TD都有人批評過
其中最多同被批評得最狠嘅
我好肯定唔係呢個有落廣告嘅HK品牌
不過偏偏被鎖嘅十居其九同呢個品牌有關
又真係幾巧合

網友既言論自由啦...如果由TD前身(舊到我都唔記得叫咩名了...)支持到依家嘅網友
應該都知道老師嚮創立TD嘅時候唔係為賺錢
而係想為玩具愛好者提供一個可以開心自由咁討論同分享玩具嘅平台
如果唔係當日老師唔會同舊網友背道而馳
亦唔會有TD
呢個亦係多年嚟TD受玩具同好愛戴嘅原因

我都贊成有商業成份不是罪
畢竟維持一個討論區係要成本的
所以我從來唔覺得TD有廣告係有問題
TD亦都無咩野極高尚神性既意識型態/價值觀要守衛生
不過兩者之間都好應該有一個平衡
好似我上面所講
TD受歡迎係因為呢度大家可以開心自由咁討論同分享玩具
如果呢度真係會變成閣下所講嘅"版主選擇咩類型性質咩方向既post可在此出現"同"業主可以隨意選租客"嘅討論區
TD嘅會唔會仲好似以前咁受歡迎呢?
咁如果呢度受歡迎程度減低
到時網友用雙腳去投票
落廣告嘅商戶又會唔會繼續大力支持呢?
小弟不才
真係唔知

我無閣下所講咁高尚同有魄力去開個討論區
我只係希望提出我嘅意見
希望TD可以做得更好
畢竟嚮TD咁耐
我對呢度係好有愛的
回復 99# GTO...

睇CHING所寫就知到你想真心討論了:love:
利申一下:
TD老會員
主攻SIC, GFFMC/Metal Build, 合金魂同各類高質機械人成品(如ALTER果D)
新入12"坑, 有三隻medicom, 兩隻HT (將會係三隻)
堅認同HT產品很高質, 最憎D炒家同打手
頭像被屏蔽
呢度真係極多炒家同打手 ,不過返轉睇佢地亦都有可愛之處係市場明燈, 邊隻會死邊隻質數唔得一目了然,陳總話齋 ...
vgggyo 發表於 8-11-2011 09:53 PM

插的托不鳥,   :52:~~~~
頭像被屏蔽
插的托不鳥,   ~~~~
E神 發表於 8-11-2011 10:34 PM

good phrase :71:
船長幾正,不過托乜鬼
插的托不鳥,插的托不鳥:^:^
正∼ 佢係JACK 的超級FANS!