Toysdaily 玩具日報

[ENTERBAY] ENTERBAY即將推出HD 1:4系列的李小龍人偶 “獨家版權”是亮點

回復 56# 童虎

哦,知道了,打手。
回復 56# 童虎

哦,知道了,多謝哂打手。

[quote]哈哈師兄你咁激動我睇完笑
哈哈師兄你咁激動我睇完笑咗出嚟。你做過生意未?不如我聽日借兩千萬過你等你去同HT傾&#21 ...
cc2ysk 發表於 19-10-2011 10:47 PM

師兄,你真係有兩千萬借我先好講o咼,唔好"口巷巷、大隻講"呀...!!!
我就真係唔係生意人,我只係以玩家角度去睇
睇左幾版。

我覺得有可能的是HT未有時間出小龍住.......所以抖抖先。

雖然以HT一貫策略,應會同期出類似產品;如之前的笑面龍 Vs 死亡遊戲,同埋預告新Body......

不過HT可能見自己唔係無野出,同埋都興等EB出完一D創新野後至出返個DX版....所以至抖一抖吧......

以上我斷估的...不要認真。

其實1:4都只係得一隻......睇下小龍出成點再講。

不過我無諗過EB連1:6都買埋........真係諗唔到想出乜,唔通出唐山大兄?
回復 27# cc2ysk
師兄,你真係有兩千萬借我先好講o咼,唔好"口巷巷、大隻講"呀...!!!
我就真係唔係生意人,我只係以玩家角度去睇o者...!!!
再講,要買Ironman版權要同HT傾...???HT買斷左版權..??我真係唔知...!!!
不過等你真係有本事借兩千萬過我先再討論啦..!!!
回復 30# iammaster
師兄,首先我無講EB t-800做得唔好,我亦唔敢講HT做得好過佢..!!!
大家都唔同產品,好難去比較..!!!
但以我所知,細o既應該係比較難做,所以我覺得EB呢隻1:4可以做得更好..!!!
要比較,當然係大縮小,點會由細放大呢...呢點師兄係咪有點打橫黎呢..???
我強調,我唔係生意人,亦唔係專家,我只係玩家,
我當然以玩家o既角度去睇....!!!!
其他公司無得出,即係無選擇,EB出到點,賣到幾貴都要硬食,除非唔玩...!!!
我唔係HT死士,我亦有買EB產品,我只係覺得有競爭先有進步,
而且價錢亦會比較合理o羅...!!!!
回復  neo.L

连对手同個body d色都可以唔同色、body会染色都话正常...
仲 ...
Maxson 發表於 20-10-2011 08:25 PM

Well I think "body会染色" takes place on many 12" figures including HT & Medicom.  As long as it doesn't extend to the headsculpt, I would consider it acceptable. Here's one of my unpleasant experiences though: EB Kato got fabric stains on the headsculpt (cheek area) and neither replacement or repair could be done. :42:
我覺得EB都只係一兩年的版權,甚至係一兩套的版權,唔駛咁緊張。

不過唔計技術,EB出的小龍花的心思較多,可能李香凝都係欣賞呢一點。
我都認同eb花心思方面是較多的...不過ht抄完呢d心思..將佢再發揚光大....
HT套龍爭虎斗我就沒買,真係完全唔似小龍哥,似美籍華人替身,純粹為打擊對手而做:72:反而套西裝笑龍我上個月在yahoo平平地入手,都Ok,但始終小龍系列我都係信EB多少少,情意結,死亡我就覺得其實好OK,小問題一定有,HT都有只係大家唔將問題放大來講:34:.....EB加油!睇好你!
回復 68# roundbun

but i can't accept they din't try to find out the solution for that...they should get improvement on their skill & product...
話自己不是生意人...!
不過就好似打把囉!:34::34::34::34:
其實我覺得 1:4 比 1:6更難做, 特別是頭雕. 因為如果臉型唔平衡的話, 1:4是比1:6更易看出來的.

講真 ht成幾十個license在手, 又點會在乎一隻 bruce lee, 而且仲出咁多bruce lee 市場是否接受到
我唔係講ht唔恨做, 而係ht自己手上的彈藥都已經好多了, 仲要跟eb搶嗎? 唔好講exclusive定人人都可以做, 睇番 sales volume已經一天一地了. bruce lee license對eb來說可以說是"命根", 無o左可以說再不用出figure了, 所以點都要守住. 但ht無o左 bruce lee, 仲有大把可以出. 在生意立場上, 值得花咁大舊錢去買一個license嗎? (而且未必好賣, 因為市場上已經好多隻了)

不過講到尾, 我自己就唔理邊間公司出, 總之figure出得靚, 自己負擔得起又喜歡便可以了~
C hing們咁雞凍真是笑鳥∼ 認真便輸鳥!即使EB拿獨家的1:6和1:4,咁HT咪出cosbaby囉!:73:
再講唔出李小龍咪出其他囉,HT一直都係做開鬼佬嫁啦∼ even出chinese都好似鬼佬,focus做鬼佬算啦!你睇超人同美國隊長幾正!!!:71:有競爭先有進步,大大何需太認真?!