Toysdaily 玩具日報

查看: 6605|回復: 13

[玩具報告] 了左一心願 Medicom Rah愛德華·愛力克

n 年前,係玩具店見到盒叫RAH220 既愛德華 figure ,要成7xx ,當年重心諗:咁貴? 咩黎?
之後過左好耐上網睇番先知果D着衫公仔,D件重好仔細(當時HT好似重未入主流)。
玩左DD12寸,之後一直想後追番,但要一千頭又怕bid番到黎有溶皮等等,就一直不了了之,就連佢話出ver2都冇左團火去訂之類。
但估唔到睇番e 度 d post 又引起番我團火, so 總算了左一心願:61:

鋼之鍊金術師 簡介:
背景設定在鍊金術相當發達的世界。愛德華·愛力克和他的弟弟阿爾馮斯十分思念亡故的母親,為了再次見到母親的微笑,而進行鍊金術中最大的禁忌「人體鍊成」──亦即讓死者復活的鍊成術──可是鍊成失敗時的反彈效應,愛德付出「通行費」左腳、阿爾則失去全身為救回弟弟,愛德犧牲自己的右臂作為代價,將弟弟的靈魂固定在一副鎧甲上;而失去的右臂和左腿則由鋼製義肢「機械鎧」來替代,因此在取得國家鍊金術師資格時、大總統給予「鋼」的稱號,人們稱之為「鋼之鍊金術師」。大陸曆1911年,愛力克兄弟為取回他們所失去的一切,開始踏上了旅程……

本作主角愛德華·艾力克簡稱愛德。特徵是綁著麻花辮的金髮和金色瞳孔,為了尋找賢者之石與弟弟一起旅行。性格有很衝動的一面,很容易暴走(遺傳父親年輕時的個性)。對自己比較矮小的身高非常在意,當聽到「小豆丁」、「矮子」等字眼便會暴走,全長165公分(加上頭上的天線和厚底鞋)。

表情比ver 1 凶,如果跟番個暴走or 笑就 perfect

軍隊的走狗

中外套

小背心(多數出現係隻揪時)

證明國家煉金術師資格的銀懷錶

刻有 Don't forget 3 OCT 10 (當年感嘆點解可以咁精細,但以現今玩具技術, 不過係a piece of cake....)

劇中愛德華最常用既錬成

訓練look

全相:77:
thank you
頭像被屏蔽
超讚的介紹�分享文。:71:
FMA係我最愛既漫畫, 每個角色就算係配角都寫得好好 :)

不過想佢出figma多D
超正!~~~~~~~~~~:58:
Don't forget 3 OCT 10 對他們兩兄弟是很重要, 也是這套動畫的原動力.
相信認識這個動畫的朋友見到呢句會 ...
dogjumpjump 發表於 10-10-2011 11:53 AM

最估唔到當年1.0版都有刻到:61:
如果今時今日反而無就:53:
回復 3# 迴轉宙斯
難得令我有衝動入既medicom,當然要寫詳細d:61:
回復 4# insomniac
最滿意fma角色數量適中
Figma good ,最想出斯卡,大總統:58:
回復 5# bearbearwolf
Medicom 總算交足功課
多谢师兄的分享:71:
我不是HK人
我那边没的买啊
刚刚下个星期有朋友去HK
请问 大概HKD几钱? 哪里买啊?
谢谢
回復 11# hiroka88
Pm ~
我不是HK人
我那边没的买啊
刚刚下个星期有朋友去HK
请&#3 ...
hiroka88 發表於 10-10-2011 11:01 PM

Between 1k to 1.2k
真心感激两位:77::77::77: