Toysdaily 玩具日報

查看: 22857|回復: 75

[分享討論] 玩完EX雙子座後……

我決定訂埋獅子座同白羊座,追這系列:$
師兄, 而家仲有得訂嗎?
師兄, 而家仲有得訂嗎?
deengai 發表於 26-8-2011 09:07 PM
有得訂
all xx1x have waiting lists
if havent ,
he can buy after issued

*main point is he have money is ok :78:
thanks sharing..............
WAITING LIST 會唔會訂左又冇架?
出之後先買=高追
WAITING LIST 會唔會訂左又冇架?
出之後先買=高追
deengai 發表於 26-8-2011 10:42 PM

bro D,
會訂左又冇架
may be this shop used your pre-pay to "run" their shop
may be hold your money , make U cant buy @ a super good price

so U need to think yourself before pre-order :78:

super worse case is this shop closed , U loss pre-pay
may be add $ when U want to get it
no stock ,
late stock ...............................
未出果時好多大大都踩到佢一文不值:67:
依家到有現貨果班大大又唔見晒~:38:
希望多D人分享到呢個真係有進步既系列:71:
未出果時好多大大都踩到佢一文不值
依家到有現貨果班大大又唔見晒~
希望多D人分享到呢個真係有進 ...
lcm44bb 發表於 26-8-2011 11:20 PM

我估係費事掃大家興。我自己都係唔會入,除非出原色。

不過呢隻唔計條腰, 根據大家的報告,係好過舊神話的。
我估係費事掃大家興。我自己都係唔會入,除非出原色。

不過呢隻唔計條腰, 根據大家的報告,係好過舊 ...
mushroom 發表於 27-8-2011 02:00 AM

呢位大大十分明白事理!
我就係其中一位0係事前狠批呢隻EX既人, 我依家蒲頭!
首先我要申報我事前冇訂到, 不過尋日都因為見到貨到而買左一隻! 基本上冇原因, 總之有閒錢AFFORD到就買左一隻!
我之前狠批既幾點係: 1) 0個條蛇腰... 2) 斬件胸... 3) 雙手由肩膀到手肘既關節... 4) 重點: 面相同整體既配合...完全冇原著神韻(不論漫畫或動畫都冇...如果舉例...就好似出一隻新SHF既悟空, 不過D五官就好似BLEACH人物既樣咁....)

本來本著"唔出都出左, 關我隱事麼"既立場, 就由得佢啦...不過見到樓上0個位大大咁"有味道既呼籲"後決定出個簡單報告仔: 1) 0個條蛇腰... 立場不變, 得啖笑, 而且要講既係素體既狀態下之前神話腰同下盤既連接位係有一個BALL JOINT, EX就改左只可左右轉動既栓位...簡單講神話素體可以向前或後大彎腰, EX就只可以用胸部作前後彎腰!  2) 斬件胸... 唔靚就係唔靚囉!  3) 雙手由肩膀到手肘既關節... 素體既情況下唔好睇就梗架啦, 特別係對肩膀既外觀有一個突兀既感覺(特別橫?),肩膀接上臂既位明顯見到上臂位幼左一截, 手肘既關節亦冇左去到神話素體做得到既效果 ~不過實話實說, 呢個關節令EX既手肘關節可以好似高達咁上下臂屈到貼得埋(仲貼得幾實添), 可動上係進步左....只係...現實中人體都做唔到喎...唔通聖鬥士除左好打外, 肉體關節都同我地呢D凡人唔同D? XDDD  4)面相: 講多無謂! 見有大大出POST換返神話頭上去就知咩野事啦~!  新加5) 軟腳蟹: 有大大POST過今次EX既腳用左一D幾軟身既膠料...神話軟腳問題當然都有, 不過今次EX好似仲軟左D添...唉....  

其實我自己之前有批評呢隻EX, 後尾都有買, 要讚佢既地方一定有: 個披肩位, 頭關節 (有D似 SDX既換法, 可動角度好過神話) , 聖衣件既可動 (特別係針對腰件同上身既可動) , 不過要彈佢既話就多多都有!!! 為左可動而一定程度上減低左美觀度...其實我幾佩服笨大有呢個GUTS既!!!!不過SORRY...佩服還佩服....一拎隻神話第3代素體+ 面相拍埋去就高下立見, 玩具係可以著重其他元素, 不過聖鬥士既玩具...外觀會係我個人最先考慮既野囉....所以 1) EX呢個系列, 除非下次出獅子時我又有閒錢, 如果唔係就唔會買啦...(BUT平心而論, 獅子既面相比雙子"冇咁離譜"既) 2) 打咁多字既原因, 係想話俾一D大大知, 玩具出左後之前批評既聲音冇重覆出現, 唔一定代表之前批評既講法有問題或者D人縮沙呀...覺得自己講既野錯呀之類既, 而可以係覺得講完又要講多次實在係多膠魚囉! 有眼有手有感覺既, 就自己拎隻上手感受吓啦....唉....
我狠批過山口式,CM,幪超,高達甚至金色有翼嘅Q版星矢等等
但我有閒錢都係無買喎
我相信好多狠批完呢款雙子嘅人係大跌眼鏡嘅

9樓既兄弟 睇完你講既野 都係只得一個結論
你咪一樣又係科左水去買:45:
買左就係買左 講幾多野都係冇用

回復 9# chachacha79
其實插住黎買,一D矛盾都冇。
我敢問大家,係咪所有比錢買番黎既野都係無可挑剔既呢?
係咪比錢買左番黎既野就唔可以對佢有任何挑剔呢?
係咪唔比錢買先反而有資格大書特書去作挑剔呢?
定一話「唔鐘意就唔好咁多聲氣」呢?
好簡單既邏輯問題,相信唔駛解釋。

玩具討論區唔係FANS CLUB,
(當然大家可以響哩度成立FANS 專區)
所以「態度」唔應該係討論焦點,
說話內容有冇POINT 先係最緊要∼

不過我覺得一件玩具質素好唔好其實係個人觀點問題,
沒有客觀標準,
大家各自表述過就算了,無需爭論,
萬一發展成罵戰就唔好喇。
放鬆心情去面對彼此各自既觀點,繼續玩玩具有益身心∼∼:61:
有得玩就夠:34:
理得佢係未呃錢

睇完九展之後D人返黎話隻雙子D甲花到嘔,又話隻皇級D件係尿咁既色...
黎緊9月,睇緊之前話隻皇級好似尿咁既色既師兄...
到時會唔會又蒲頭...
插完之後買唔買唔關我地事...
不過未見到現貨就插就真係唔係咁好...

好似隻金毛、SR勇者王咁,未出個陣大家未一樣插佢對腳做得唔好...
到最後係點,大家有眼睇...

:$ 雖然d甲既顏色冇神話雙子咁好,
雖然面相冇冥雙子咁好,
雖然我都有某些地方不滿(我隻都係腳軟............),
但一拍埋神話雙子,真係正好多!

其實,點解有咁多讚美與反對的聲音,
我覺得,部分原因(我重申,只是部分原因),
是好似我咁因為想儲十二宮,但又接受不到已過時的設計,
而冇儲齊,或只買一、兩隻,
而今次出EX,話晒都相隔十幾年再重新設計,
正是對我地想儲十二金仔來講的好消息,
所以我地相對來說會比較包容/欣賞這隻EX!