Toysdaily 玩具日報

樓主: anson@yeung

[分享討論] 玩完EX雙子座後……

呢位大大十分明白事理!
我就係其中一位0係事前狠批呢隻EX既人, 我依家蒲頭!
首先我要申報我事前冇訂 ...
chachacha79 發表於 27-8-2011 03:48 AM

"打咁多字既原因, 係想話俾一D大大知, 玩具出左後之前批評既聲音冇重覆出現, 唔一定代表之前批評既講法有問題或者D人縮沙呀"   

十分同意, 批評一件事, 之後買又一件事, 好像一輯戲, 明知佢有不足, 就唔可以買黎睇, 而睇完就唔可以批評, 更唔代表冇問題好正? 請大家諗野唔好咁單向
總括, 雖然ex係比以前靚, 但仍然有佢需要進步既地方.
我一直覺得隻ex面相好過神話,最多人講的王蜂腰,我就幾like,或者我比較喜歡山囗個種頭細,腰幼,長身的美型化設計,加上當時睇動畫版都是畫到條腰好幼,所以完全接受到。同埋我覺得自己鍾意就買啦,費時成日心思思。
我自己就無買,因為我喜歡的觀點同大部份人不同,所以講下。

我想要好似大系的金色,但EX因為要忠於電視色,不是漫畫色,所以我都係可以忍手不入。

另外就係我怕幾年後又出甚麼甚麼改色特別版,或加甚麼甚麼人物配件特別版,到時至買。

不過評心而論,呢隻的金色已經係好過舊神話的橙色了。

另外呢隻EX其實係走SHF路線,同舊神話的路線不同,所以無得比較。

我欣賞Bandai會轉變路線,而唔係出version 2黃金 (即係用第三素體出海鬥士質素的黃金)
9樓既兄弟 睇完你講既野 都係只得一個結論
你咪一樣又係科左水去買
買左就係買左 講幾多野都係冇用
怨恭 發表於 27/8/2011 07:55

比起只看官圖......不是有實物在手再評論會更為客觀嗎???
我就是無買的一群,原因如下
1.屋企實在無太多位放呢set
2.本人甚少轉神話的pose, EX的面相和可動性都未對我太大吸引
3.睇番神話果隻,感覺都仲可接受(好似買相机50D和60D的分別), 等bandai再出新版本再買

at last,各人玩法唔同以和為貴^^不喜勿插^^
其實EX真係仲有改進空間..........有批評先會有進步
靚與唔靚都只是觀點問題,無謂罵戰,請大家都以和為貴:shy:
講真第一彈萬代梗係做好比你地, 無軟腳, 拋光聖衣.....
想當年第一隻3rd body雙頭龍都無軟腳....之後係點大家都知啦
EX個樣好過神話,但都不太滿意,聖衣我就覺得神話好D!立体好多!結論係EX唔會入!:64:不過多謝樓主分享!:64:
我有訂EX,有讚過,有插過。
讚,是可動性,90%金屬,有靚披,O嘴個面相好神似。
插,係睇完九展果隻,"金屬感"不夠舊的份量,隻色唔夠金,偏淺了。
胸甲、膊頭同腰感覺上可再粗D、大D。
只是客觀議見,不喜勿插,謝謝。
雖然d甲既顏色冇神話雙子咁好,
雖然面相冇冥雙子咁好,
雖然我都有某些地方不滿(我隻都係腳軟....... ...
monchii 發表於 27-8-2011 09:37 AM

如果好似舊神話咁出,第一隻同第十二隻差咁多年,而且一路出一路改,
十二隻放埋一齊直頭突兀,今次Ex有晒計劃,十二隻應該可以統一d。
其實如果將雙子神話獨立黎睇...完全係覺得仲會係靚~
完全冇問題.

但如果將雙子神話同EX拍埋一齊睇. 忽然又會覺得舊神話少左一份瀟灑.
我BUY EX既地方係件袍, 係十二隻EX既統一. (之前有d神話有黑線, 有d無, 好唔統一)

其實BANDAI最絕最毒既地方係剩下來既神話唔補番出胸像.
天秤, 山羊, 巨蟹真係好需要變靚D囉...

依然覺得換上胸像既神話一D都唔失禮.
ex同換左胸像既神話各有各好~

利申: 之前十五十六諗緊入唔入ex, 但最後跌左落坑...
其實玩玩具係為左開心, 冇人想挑起罵戰甚麼既...
對一件玩具既喜好以至意見的確係好個人既事, 相信唔會因為你覺得靚, 我覺得唔靚就會罵戰到
只係作為一個由EX出前到出後, 由睇官圖到實物到手後都係對EX貶多於褒既玩家黎講, 我實在極度不肖七樓0個位留言者將佢自己認為"批評者於EX實物推出後因為之前既批評係錯而唔敢再出聲"既謬誤強加於一眾有份批評EX既大大身上(包括我!!!) 我接受任何人對一件玩具既意見(正或負面都可以), 不過就絕不容忍姑息0個D自以為是咁去強姦/ 騎劫人地立場/意見既行為!!!!
最後如果我既留言/態度會令其他大大(除左7樓0個個留言者, 我認為佢冇資格得到大大或BRO之類既稱呼!!!)不安, 我在此向大家賠個不是!!!
好老實真係要買左砌左玩左先感受到EX系列比舊神話系列係有幾好
同响TD出左報告嘅大大都讚不絕口
未買嘅朋友真係要買返係感受吓果份制作嘅誠意
玩完,就知道比舊神話進步左幾多
回復 19# 卑彌呼

咁你唔一定要自己買 玩朋友個隻 或者去觀察朋友個隻實物不可!?
唯一要彈的地方係胸甲腰甲兩截化,唔能夠一件過,同面相差少少,其他都做得好高水準