Toysdaily 玩具日報

查看: 13127|回復: 44

[活動展覽] 現場直擊新加坡動漫展STGCC HOTTOYS排隊情況!

小弟決心想買到三個特別版本, 所以約好我朋友凌晨光十二點開車從KL去新加坡, 路程需要四五個鐘。 到咗新加坡係大約五點早晨左右, 以為可以食個早餐先, 七點鐘先去動漫展門口排隊。

因為新加坡動漫展出咗通知話唔可以留夜露宿排隊,所以我有信心七點早晨左右應該可以排得到.
點知道經過門口! 發現已經有百幾人係到排緊隊。 我同我嘅朋友早晨都唔吃。 即時加入人龍排隊。

我哋排咗關於一個小時, 大約早上六點幾, 後面跟住排隊嘅人已經有二百嘅幾個,

新加坡同馬來西亞嘅HOT TOYS FANS都十分守秩序。 無人打尖.
大約七點, 展覽館嘅大門終於開。 工作人員好有系統咁將排隊嘅人一個一個咁安排進入展覽館。 絕對無出現打尖或者騷動爭入展覽館嘅情況。 可以講十分公平, 先排人嘅先進入。 個個人都好有秩序。

就係呢三個嘢, 搞到咁多人早早醒來排隊。

到咗七點半展覽館裡面大約有六到七百人排隊。

我有啲朋友七點半早上到嘅已經無機會可以買啦, 因為人龍已經七百幾

新加坡都有阿婆排隊喎! 亞伯亞叔都有, 重目睹有個大肚婆添!

係進入展覽館裡面, 工作人員已經安排好我哋應該點可以攞到買限量版嘅票。 我知道我應該係可以攞到咗。

大約八點鐘, 作品人員開始嘅開始派發form比我哋填,

我哋需要注明想要買邊個限量版。 我當然填買晒三個啦!我嘅FORM嘅數字係285.

減咗150嘅VIP。 我係第135個先可以買限量版嘅人。 今次STGCC宣佈每款一共有500 set.
有咗FORM嘅數字, 可以講已經安全。 可以離開排隊, 上吓廁所

八點幾鐘HT嘅攤位開始派發票, 有咗票先可以係玩具展裡面買限量版.呢度我又要排隊攞票。 開始感到疲倦.

終於攞到票啦! 安全晒。:43:

點知道都要繼續排隊進入玩具展場。 不過我可以離開買吓早餐填吓個肚

等到十點早上, 終於可以進入玩具展場啦! 呢次係我第一次參觀玩具展。

太興奮啦。 可以睇到HT未來半年要出嘅玩具。 HT嘅展覽陳列同香港嘅一摸一樣。

有啲失望嘅係HOWARD, YULLI, JC HONG, KOJUN個個都無出席。而且無新嘅玩具發布! 失望。 CEO無咁重視東南亞.

to be continued...
無人打尖,真幸福~~~~~~~~~
無人打尖,真幸福~~~~~~~~~
E神 發表於 21-8-2011 10:17 AM

x2

And congrats getting all three figures. :77:
Non VIP, 05:30 開始排都買到 ... :handshake:
真係唔明點解係HK同大陸先出現咁多打尖呢D情況,就算去日本排隊買野,D大陸人都會乖乖排隊,只係買果陣,會全部霸Q晒!

sg呢套排隊政策幾好,好有條理,最好就係冇人插隊
This is how they should do it in HK!!!
tks report, brother~
無人打尖真開心...
實況報導要支持!:71:

守紀律真好!
無人打尖,無排隊黨,新加坡個邊真係安排得好好!!
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
所以話, 排唔係問題, 辛辛苦苦排幾日, 到最後比人唔知咩人仕打晒尖, 9 fing fing咁就一人買幾盒先吹脤...香港展商, 學下人地既管理啦!
頭像被屏蔽