Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] < 教 學 > 拍 攝 玩 具 的 心 得 ,懶 人 Version 上集 + 中集

回復  布魯士

好課題,不過我一向都唔用Marco影figures
sunnychu 發表於 24-10-2011 18:54

我都無用開marco

只不過聽到好多聲音,話想買鏡,但唔知買有無marco 既鏡好

所以想幫下d 想買鐘影玩具既ching
回復 466# 布魯士

我既見解就係除非係工作需要,又或者係有特殊原因先會咁做,否則真係無嘜需要特別要故意Close Up眼耳口鼻同細微位喎,又唔係影花,影蟲,影水珠,所以用marco鏡黎影figures基本上就係&#22053;氣。
正常黎講,一支24﹣70都夠做有突啦。
當然影Close Up野,用tele鏡同反射鏡都做到,不過個效果始終都唔及Marco鏡咁理想,
所以定焦鏡個成像始終都係比變焦好,主要原因係D顏色色會比較實:71:
好似我而家咁,家中有事,已經把所有玩具賣走左
布魯士 發表於 20-10-2011 07:57 AM

布老師,保重呀,如果有野需要&#25598;個人講出&#22175;至發洩到&#22021;,小弟唔介意做您傾訴&#22021;對象。:64:

唔怪得呢排咁少見老師抽人水啦。
布老師,保重呀,如果有野需要&#25598;個人講出&#22175;至發洩到&#22021;,小弟唔介意做您傾訴&#22021; ...
catcat 發表於 28-10-2011 05:34 PM

X 2 (老師, 快D現身比我抽下你水啦:help:)
IMG_0893.JPG IMG_0919.JPG IMG_0913.JPG
:63:老師~~我唔識用部佳能影室內裝室外&#22021;白底相呀~~嗚~~呀~~~~~~係唔係一定要買燈箱. E+靠執相都唔滿意:31:
老師~~我唔識用部佳能影室內裝室外&#22021;白底相呀~~嗚~~呀~~~~~~係唔係一定要買燈箱. E+靠執相都唔 ...
ZIN 發表於 31-10-2011 21:28

+EV

try
請問燈, 黑布,黑膠板邊度有得買架??
出教學呀~~~~~~~~
布魯士 發表於 24-10-2011 04:07 PM

小弟咩都唔識... 出風咩......:oh:
請問燈, 黑布,黑膠板邊度有得買架??
mingming914 發表於 11-11-2011 21:02

ssp 一概有售~~~~~~~~:64:
跟住老師教學咁做,真係學到野,多多指教~~~
IMG_1697.JPG 老師有空來指教下http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=170900&amp;page=1&extra=#pid5732660
老師有空來指教下;page=1&extra=#pid5732660
ZIN 發表於 16-11-2011 14:08

踩場:50:~~~~~~~~~~~~~~~~~
踩場~~~~~~~~~~~~~~~~~
布魯士 發表於 16-11-2011 09:43 PM

出手啦,老師•••••:66:
出手啦,老師•••••
Oldcat 發表於 19-11-2011 00:16

無資格啦,ZIN 大一黨獨大:56:
無資格啦,ZIN 大一黨獨大
布魯士 發表於 19-11-2011 01:54 AM

支持米派布派出手:)