Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] < 教 學 > 拍 攝 玩 具 的 心 得 ,懶 人 Version 上集 + 中集

你都抽人唔少水啦,比人抽返一兩次,無所謂啦
sunnychu 發表於 25-9-2011 15:36

大大,你…:@
大大,你…
布魯士 發表於 25-9-2011 03:40 PM

做嘜咁驚訝,搞到好似無見我咁喎,人地會怕羞ga ma:35:
重覆又再重覆睇, 就算未能領略到箇中技巧, 但睇完心情令令~人都令令:47:
重覆又再重覆睇, 就算未能領略到箇中技巧, 但睇完心情令令~人都令令
ZIN 發表於 27-9-2011 14:10

一d都學唔到:50:
回復 409# 布魯士

欠裝備:unhappy:
回復  布魯士

欠裝備
ZIN 發表於 27-9-2011 16:40

又會囉:50:

Push~~~~~~~~~ For this perfect teaching~~~~~~~~~~ Learn a lesson from you again as a rockie like me~~~~~~~~~~~ :43:
感謝大大的分享, 真的很清楚...
特別是白底的部份^^
Push~~~~~~~~~ For this perfect teaching~~~~~~~~~~ Learn a lesson from you again as a rockie like me~ ...
Douglas.M.Saint 發表於 29-9-2011 11:48

要求出停車場外攝教學呀:53:
忍唔住,又再重溫:35:
痴線既咩... 無得頂呀......:63:
:71:正∼ 謝謝分享!

小弟用緊Canon 500D。本身都覺得尚算夠用,但跟機kit鏡同50mm f1.8 II開始覺得唔夠用。

覺得成像比較鬆散,紫邊亦覺眼。

心目中有以下目標:

Tamron 60mm f2.0 macro, 三十魚

Canon EF-S 60mm F2.8 Macro,三十六魚

請問師兄們有咩意見?有無其他好介紹?

預算都係三十魚上下,定焦變焦都無所謂,最重要係成像好,有MACRO。

THX!! :64:
小弟用緊Canon 500D。本身都覺得尚算夠用,但跟機kit鏡同50mm f1.8 II開始覺得唔夠用。

覺得成像比較鬆散 ...
catcat 發表於 13-10-2011 18:00

無意見:38:~~~~~~~~~~~~
回復 418# catcat

解決紫邊問題,最簡單方法就係加UV Filter,
而你所講ge 2支Macro鏡,我就覺得差唔多,
係咁ge情況底下,我會選擇返Canon,因為對焦會比較快少少。
但係如果真係要好少少,而資金又多少少,
我反而會諗依兩支鏡
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM 六十六魚
Sigma 150mm F2.8 EX DG OS HSM APO Macro 七十一魚