Toysdaily 玩具日報

查看: 225249|回復: 524

[玩具攝影] < 教 學 > 拍 攝 玩 具 的 心 得 ,懶 人 Version 上集 + 中集

有很多網友都希望可以影到黑底相

其實黑底相唔難影,希望我D個分享可以幫到你地

我唔係高手,唔係專家,希望大家唔好笑小弟

今次我會介紹我基本既用具

其實,我無燈箱,攝影棚

因為我比較懶,唔想下下起壇作法咁,所以我分享一D捷徑

我只有 燈 x2,一塊黑布,一塊黑膠板(如圖)

為免比人抽水,所以今次既主角係烏龍茶一支 (12吋高) 同 相機一部

1,2,3 亮燈

影出黎係咁(無PS, 無後改,原圖直出)

其實影一張黑底相,最緊要知道個原理

點解背後面可以變到黑色

係因為兩支燈打落去主體(烏龍茶),後面塊黑布,因為黑布光度不足,所以相機認定佢係黑色(原理大至上係咁)

我分幾 3 part 去講

1. 相機 Setting
2. 燈位
3. 物件

1. 相機 Seting

其實Setting 係最重要既一環啦,較岩個setting ,係同一環境下,基本上唔駛點變

主要都係最基本個三樣野,ISO ,光圈,快門,

其他個D,例如白平衡個D,我唔多講了

其實D三樣野係一個三角形黎,要調到平衡,去到三角形既中間就可以

無絕對,亦無對與錯,只有影到同影唔到

如圖(轉貼的)

ISO:

ISO 越大,色彩還原越低,好多時,好多ching 都係用 Auto Iso ,

加上係唔夠光既情況下影相,部機就會自自然然幫你去到最高,從而提升快門速度

例如ISO 1600 ,3200之類,咁樣影出黎既相,唔夠Sharp, 粒子粗亦較多,

最緊要色彩還原會較低,令到畫質下降

建議:

今次我地係有打燈既情況下影玩具,

所以本人建議用 iso 400 或 800 ( 大多數現今既相機都ok的) 已經足夠

可以色彩還原度高一D

快門:

1/25 ,1/50 ,1/80 ,1/100,1/250,1/1000 之類,大家應該都有見過,越大num ,代表快門越快,

光,亦會相對減少進入相機入面。(唔講咁多,自己睇書)

今次影黑底相,係希望後面黑布既光,進入相機內會最少

所以要用一 d  較快既快門

好處:1.無用腳架既ching 會無咁易手震,2. 影像會較清(只限在合適的快門範圍內)

從上圖(三角理圖)睇到,用iso 400 ,可以用上 F8 光圈 同 最高1/125 快門 (理論值,PS 沒有絕對)

我同大家做個實驗先

圖例:

Iso 400 ,F8光圈, 1/30快門

見到背景嗎?有兩節色,好,今次我地係要令背景既光減小進入相機

快門快多少少就可以,就試下1/50快門,Iso 400 ,F8光圈

背景兩節色,減少左好多,見到嗎?

咁快門應該要再快d,就試試1/80快門,Iso 400 ,F8光圈

見到嗎?背景得返好少好少既兩節色

今次試試1/100快門,Iso 400 ,F8光圈

見到嗎?背景已經深黑色了,唔駛PS ,唔駛改色

原來我最好既Setting 大約係 1/100 ,iso 400 ,F8 ( 之後微調下D setting ,可以要執下細位,色彩,白平衡之類)

其實要慢慢試出黎~~因為每個人燈光,打燈位都唔同,Setting 會因應你既光線而有所改變,我既Setting 唔代表係你既setting

但係你可以用D個方法,去慢慢試出,岩你用既Setting

光圈:

F1.4 ,F 2.8 ,F 3.5 ,F 5.6 ,F 8, F 11 ,最大可以F 22 以上,DD 數字,大家應該都見過,咁有乜用呢?

光圈,係用黎控制光線,光源。

收細光圈(光圈值越大),例如:F5.6 ,F 8( 叫做細光圈),可以減少黑邊,紫角,加強景深(影風景,有層次物件)

亦正正因為中間光圈用了鏡面最中間既地方去影相,亦會較Sharp ,影報紙上既文紙,就會知道

大光圈(光圈值越細),代表你支鏡頭,開到最大,亦代表會有較多光線會進入相機入面

如圖(轉貼的)

例如 F1.8,就全開啦,無關門,F 5.6 ,上面就會咁,好似關左一半門咁

F16 就差唔多關哂,得返一點,咁就只會有較少光線進入

好處和壞處:

如用F2.8 或者 3.5 ,因為全開光圈,D字可能會散邊,所以影人,好多人鐘意用大光圈(數值越F 1.8 ,F2.8)等,

因為無技術可言既情況下,可以影到前景清,後景好矇。(適合單人照,背景唔靚時用)

用F8 F10,因為光圈收細,就會鏡頭集中,會加強景深,影D文字既時候,就唔會咁散,

影人既時候,前景清,背景就無咁矇(適合群體照 或者 影人加風景)

所以影日光日白影風景,應該用較大數值既光圈(越少光入機,減少爆光 同 可以加強景深)

如圖(本人攝) Iso 100 ,F9光圈, 1/320 快門

圖2 (本人攝) Iso 100, F11光圈, 1/160快門

其實來來去去都係咁Set

光圈細左,快門就要慢返D,快門快左,光圈就要開大D

影玩具的光圈:

我自己就建議有打燈既情況下,最少都用F8以上,

好處:

1. 影拉打既時候,唔會影到個頭就清楚,對觸鬚就矇矇地

2.光圈唔收唔夠,就會影到我架 batman 電單車咁,前清後矇矇地

3. 收光圈夠 (F11),前後都咁清

但記住每支鏡,只有佢一個位係最Sharp 最銳( 可上網查)

2. 燈位

基本打燈法:

其實燈位最基本係左右兩邊,

我自己既心法係:

左燈打七分,右燈打三分

左邊燈打左正面既七成,另一支就打落去暗位個3成度(相反亦可),基本打燈法,好易,唔駛圖教

暫時總結:

黑底其實相比白底下,最易影的一種,

中集,白底。:64:

今次主要講解白底既攝影法(速成懶人班)

開講之前都講下有乜材料要準備

雞蛋六隻,糖呢兩茶匙,仲有D燈皮添.......:66:

如圖:

白布 x 1 ,白膠板 x1 ,燈 x2,相機 x1

原理:

重溫一下黑底既原理,黑底,係希望相機拍攝既時候,可以認到後面唔夠光既黑布,變為深黑色

相反,白底對光線既要求,同埋布既要求會高一D

1. 光線:

首先支燈如果夠力,今次影白底,係需要張塊白布打埋光落去,支燈唔夠力,或者唔夠光,好易變左米白色(用燈箱除外)

所以今次打燈既方法,係要物件既 7點位,同5點位左右打埋去,希望塊白布都可以光D

當然,你可以用三支燈,其中一支打落塊,或者用反光板反射D光落去塊布

2.布
要留意既地方係,唔可以有接痕(圖中我未燙好),唔係既話好易見到塊布既接痕

相機 Setting

上次我試到我影黑底既 setting 係 iso 400 ,F8 光圈,1/80快門

為左景深同畫質,我依然用返F8 同 iso 400 去試

但今次我要光d,咁應該要較慢D個快門,

好,一於做個 Test

1/40快門,F8光圈 ,Iso 400

1/50快門,F8光圈,Iso 400

1/80快門,F8 光圈,Iso 400

1/100快門,F8光圈,Iso 400

從實驗結果,快門越快,畫面就越黑,1/40 同 1/50 個兩張叫做可以範圍

咁我又試到,原來我白底 係要慢D快門,令到部機接收到多D光,先會令到張圖片光D

等我自己做一次同 Medicom 比較 ( 上方為 medicom 官圖,下方是小弟所影 )

Medicom

本人攝

無10成,都有7成呀@@!?

尾集,希望可以講介一D材器,幫到各位ching 影相,下集見

本帖被以下淘專輯推薦:

GOOD~~!!支持&#21523;先!:71::71:
強烈要求......置頂同加亮
強烈要求......置頂同加亮
改咩名好? 發表於 26-7-2011 20:32

抽小陣水啦:53:
有很多網友都希望可以影到黑底相

其實黑底相唔難影,希望我D個分享可以幫到你地

今次我會介紹我基本既 ...
布魯士 發表於 26-7-2011 08:26 PM

多謝分享!小弟都想買兩支燈!c hing有無好介紹?又平又質素ok架?如果方便,請pm我!thanks!
非常實用,十卜十卜~~~烏龍水:34:
支烏龍茶影到晶瑩通透,神之領域:Q

又學到野,多謝樓主賜教:64:
支烏龍茶影到晶瑩通透,神之領域

又學到野,多謝樓主賜教
凶星 發表於 26-7-2011 20:35

我仲打緊字,未完的
真係好勁.......好勁.....(認真討論)
我仲打緊字,未完的
布魯士 發表於 26-7-2011 08:35 PM

原來神人 仲有野未打完

小的.....等緊大大既論文的.....
支持大大無私分享,值得小弟敬佩。:71:
真係學到野..  謝大大! :64:
我仲打緊字,未完的
布魯士 發表於 26-7-2011 08:35 PM

睇圖已經目定呆了:D
回復 8# 布魯士

又學到野喇